Maanalainen hotellihuone

Tämä on maailman vanhin ja suurin hotellihuone! Ja se on 64 metriä maan alla, luolassa Arizonassa. Valitettavasti meillä ei ollut 850 dollaria huoneessa yöpymiseen, mutta saimme sentään esittelykierroksen.

Grand Canyon Caverns -luolat ovat Route 66:n varrella Grand Canyonin eteläpuolella. 35 miljoonaa vuotta sitten vesi syövytti luolia tällä ylätasangolla, Colorado-joelle asti. Luola on suurin kuiva luola USA:ssa ja ehkä koko maailmassa; tänä päivänä siellä ei ole vettä. Savutesteillä on selvitetty, että luola tai ainakin sen halkeamat jatkuvat Grand Canyonille asti, 97 kilometrin päähän. Luolan historiasta löytyy lisää tietoa sen Wikipedia sivulla.

Mielenkiintoista oli myös kuulla, että Grand Canyonin alueella olisi noin 1000 luolaa, joista vain 300 on tutkittu. Itse Grand Canyon Cavernin kohdalla emme kuulleet kuinka paljon siitä on tutkittu, mutta luolasta on viimekin aikoina löydetty uusia tiloja. Näkemäni kartan perusteellä tutkittu alue on kuitenkin varsin pieni, jos sitä vertaa tuohon 97 kilometrin lukuun :-)

Olimme Jannen kanssa ajamassa tuona päivänä Flagstaffista Los Angelesiin, joten emme ehtineet viettää luolassa kovin paljon aikaa, pelkän turistikierroksen (45 minuuttia, 21 USD). Tuon kierroksen lisäksi olisi ollut myös tarjolla luolailukierros (2-3 tuntia, 100 USD). 

Luolille pääsee I-40 tieltä poistumalla Route 66:lle joko Kingmanissa tai Seligmanissa. Paikalla on myös oma lentokenttä :-)

Vasta vierailun jälkeen tajusin, että olin ollut luolassa aiemminkin, 35 vuotta sitten vanhempieni ja pikkusiskoni kanssa. Luolakäynnin jälkeen törmäsimme paikallisessa saluunassa lehmipoikaan, joka antoi siskolleni pienen meteoriittikiven. En ole varma oliko se oikeasti meteoriitti, mutte selkeästi metallipitoinen ja pinnoiltaan sulaneen oloinen kuitenkin. Kiva lahja joka tapauksessa.

Tänä päivänä turistit tulevat luolaan hissillä, mutta alkuperäinen sisäänkäynti on tässä:

Luola toimii myös väestönsuojana, tässä tarvikkeet 2000:lle hengelle:

Luolaan jääneen eläimen kynnenjäljet epätoivoisesta poispääsy-yrityksestä ovat edelleen näkyvissä:

Myös ilves oli jäänyt luolaan:

Matkalla luolaan Seligmanin kaupungissa (kylässä) voi pysähtyä Roadkill Cafeeseen, kunhan ei tilaa mitään lihapohjaista:

This blog article is also available in English at the Blogspot and TGR sites. Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Video ja musiikki Apple iMoviesta. Musiikin oikeudet ks. discussions.apple.com/docs/DOC-4201.

jariarkko