Espoo vai Vantaa? Kummalla on isompi... luola?

Nepperin luola on keskeisellä sijalla suuressa riidassa: kummalla on isompi, Vantaalla vai Espoolla? Siis luola. Nykykäsityksen mukaan Vantaalla, mutta onko todella näin?
 
Yritän parhaillaan toipua useammasta kipeästä jalkavammasta ja pahasta yskästä, joten suuremmart urheilut eivät sopineet päivän ohjelmaan. Mutta halusin käydä jossain lähistöllä ja ulkoilla hieman kauniissa säässä. Jarmokin oli kiinnostunut lähtemään mukaan. Päätimme vierailla Nepperin luolassa Espoossa, lähellä Pitkäjärveä. Luola oli tällä kertaa jäätön (Jarmon edellisellä vierailulla hän oli liukastunut jäisessä rinteessä ja loukannut jalkansa).
 
Piirsin luolasta summittaisen kartan. Tämä ei ole tarkka, varsinainen luolakartta, mutta auttanee löytämään luolat (3 erillistä luolaa lähellä toisiaan) ja näkemään luolien muodot ja koon suurpiirteittäin.
 
Olin aiemmin käynyt Nepperissä mutta en ehtinyt sitä silloin tutkia loppuun asti. Olin myös käynyt Kalkkikallion luolissa Vantaalla ja tehnyt niistäkin kartan. Siellä sijaitseva pääluola on 6 metriä pitkä, ja mikäli toinen lähistöllä sijaitseva luola olisi mahdollista kulkea läpi tiukimmasta kohdastaan, se luola saattaisi olla noin 8 metriä pitkä. Mutta en ole varma pääseekö tuosta kohdasta läpi.
 
Retkipaikan artikkeli tekee sen johtopäätöksen, että suurin luola Kehä III:n sisäpuolella on Kalkkikallion luola. Tuo johtopäätös on kai osittain tehty sen vuoksi, että Nepperi ei ole niin pimeä ja luolamainen kuin Kalkkikallio. Mutta myös Nepperissä on tiukka, ahdas ja pimeä tunneli suuremman lippaluolaosan takana.
 
En vastaa alkuperäiseen kokokysymykseen, koska nämä asiat ovat enemmän tulkintakysymyksiä kuin mittaamisrta. Mutta olen siis nyt piirtänyt molemmista luolista kartan (PDF ja JPG), ja karttojen perusteella voidaan myös antaa jotain alustavia mittoja.
 
Nepperissä voi yhdestä luolan suuaukosta mennä kiven alla (tosin osittain sivusta avoimen lipan alla) ainakin 15-20 metriä. Kalkkikalliossa tuo onnistuu vain 6 metriä, ainakin niissä osissa luolastoa jotka onnistuin löytämään.
 
Pimeät osat Nepperissä ovat hieman lyhyempiä (noin 4-5 metriä) kuiten Kalkkikalliossa (6 metriä). Mutta Nepperin pimeään osaan mentäessä on pakko kulkea mennessä ja tullessa kivisen luolakaton alla useita metrejä.
 
Lisäksi vaikka Kalkkikallion sisäänkäynti on tiukka, Nepperissä tiukkuus seuraa lähes koko reitillä, sillä lippa-aluekin on hyvin matala ja hankala liikkua. Ja lopuksi vielä pitää sanoa, että Suomen lippaluolat ovat yleensä maantasolla, mikä tekee niistä helppoja ja ehkä hieman epämielenkiintoisia. Mutta Nepperissä lippa ja vaakatasoinen halkeama on puolessa välissä korkeaa kalliojyrkännettä, mikä tekee siitä paljon mielenkiintoisemman. (Ja vaarallisen; tässä luolassa vierailijoiden on osattava kiipeilytekniikka ja ymmärrettävä kalliolla turvallisen liikkumisen tekniikka).
 
Mutta, molemmat luolat ovat siis varsin mielenkiintoisia. Ja erilaisia. Hienoa, että tällaisia luolia on Kehä III:nkin sisällä!
 
Luolien sijainnit kalliojyrkänteellä:
 
 
Pääluola:
 
 
Kulmalippaluola:
 
 
Sivukololuola:
 
 
Jarmon ottamia kuvia:
 
 
 
 

Kuvat ja kartat (c) 2017 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English at Blogspot.

jariarkko