Smocza Jama

 

Smocza Jama, eli lohikäärmeen pesä. Muinainen luola. Tulta syöksevästä lohikäärmeestä huolimatta täällä ei ole mitään pelättävää, kunhan lohikäärme saa viikoittaisen annoksensa -- joko lehminä tai ... ihmisinä.

Tai siis kaikki on ollut turvallista siitä lähtien kun Kuningas Cracus tappoi lohikäärmeen. Nykyisin luolan edessä on tulta syöksevä patsas, ja kannattaa pelätä enemmän lippuautomaattia. Jos se on VR-moodissa, et ehkä pääse luolaan sisään. Tämä saattaa muuten olla maailman ainoa luola, jossa on lippuautomaatti. Jonoakin saattaa esiintyä!
 
Luola on Krakovan keskustassa Puolassa. Wawelin kuninkaallisen linnan alla, se kulkee Wawel kukkulan läpi ja sen uloskäynti tulee lähelle joen penkkaa. Luolan pituus on 270 metriä, josta 85 metriä on turistien tutkittavissa. Sisäänkäynti on linnan pihalta, kukkulan päältä, ja luolaan kuljetaan kierreportaikkoa pitkin. Linnasta on muuten muitankin sisäänkäyntejä luolaan, mutta ne ovat turisteilta suljetussa toisessa luolan haarassa. Joitakin pienempiä koloja avoimessakin luolan osassa on, joten ne kannattaa ehdottomasti tutkia. Kalkkikivi tämän kukkulan alla tuntuu hyvin reikäiseltä. Ehkä siksi luolan suurempia halleja on tuettu pilarein. Lisää luolan historiasta löytyy wikipediasta ja kartta luolasta täältä.
 
Pääsymakso on 3 złotyä eli 75 senttiä.
 
Lohikäärmeen patsas on luolan uloskäynnin edessä, ja puhaltaa kaasukäyttöistä tulta noin neljän minuutin välein. Sitä on paras ihailla iltaisin. Patsaan alla olevalle kivelle kiipeää usein iso lauma lapsia, joita ylhäällä oleva liekinheitin ei tunnu juuri haittaavan.
 
Luola suljetaan melko aikaisin päivän jälkeen, hieman vuodenajasta riippuen. Itse olin Krakovassa kokouksessa, joten luolakäynnille oli vaikea ehtiä ajoissa. Ekana päivänä tulin paikalle noin 30 sekuntia myöhässä.
 
Video:
 
 
Lisää lohikäärmekuvia:
 
 
 
Kylttejä, Wawel-linnan rakennuksia, lippuautomaatti, ja portaat luolaan:
 
 
 
 
 
Luolan sisällä:
 
 
 
 
Uloskäynti:
 
 
Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. This blog is also available at the Blogspot and TGR sites in English.
 

jariarkko