Fagerkullan hylätty iso bunkkeri

Vähän myöhäinen herätys, heräsin vasta iltapäivällä. Ja tänään oli ollut tarkoitus mennä johonkin tutkimusretkeilemään Jarmon kanssa. Sain hänet kuitenkin vielä kiinni ja päätimme tavata Kirkkonummen Fagerkullassa, mahdollisen Neuvostoliiton bunkkerin lähellä.

Fagerkullan bunkkeri ei näyttänyt ihmeelliseltä. Betonikatto näkyvissä pikkutien vieressä.
 
Mutta oli siellä sentään varoitusköysi putoamisvaarasta varoittamassa. Ehkä hyvä merkki, jos sinne voi pudota, sinne voisi ehkä myös kiivetä?
 
Suurin osa käymistämme bunkkereista on ollut samaa, keskikokoista mallia. Olemme törmänneet vain kolme kertaa aiemmin isompaan, ZIF-25 -malliseen kaksikerroksiseen bunkkeriin. Tässä mallissa on ollut 110 millinen tykki. Mutta yhdessä löytämässämme bunkkerissa oli kaikki sisäänpääsyt tukit, toisessa emme puoliksi räjähtäneen rakenteen vuoksi uskaltaneet eteistä edemmäksi, ja kolmas oli liian täynnä rojua, että sen rakennetta olisi voinut kunnolla hahmottaa, vaikka kävimmekin sen sisällä pidemmällä.
 
Mutta Fagerkullan bunkkeri oli ZIF-25 johon pääsi suhteellisen helposti sisään. Siis ei se turvallinen ole... betonilohkareita roikkumassa katosta. Mutta sitä voi käydä katsomassa jos tietää mitä tekee ja on valmis ottamaan riskin. Sisäänkäynti tapahtuu kapea raon kautta, josta pääsee pari metriä alemmaksi eteiseen. Eteisestä voi taas tiputtautua ja kävellä maaläjää pitkin alemmaksi, ja roikkuvien betonilohkareiden alta isoimpaan huoneeseen.
 
Tykki on isoimmassa ylähuoneessa, sen alla on todennäköisesti ollut pieniä varastohuoneita -- nyt lattia oli poissa, samoin väliseinät. Bunkkerin toisella, sisäänkäyntipuolella taas on ollut myös kahdessa kerroksessa sekä käytävä että sen viereiset pienemmät huoneet. Kaikkialla täällä pystyi kävelemään.
 

This blog is also available on Blogspot and TGR in English. Kuvat ja videot (c) 2017 Jarmo Ruuth ja Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Laulu "The Framework" on Jingle Punksin esittämä, vapaasti saatavilla YouTube musiikkikirjastosta.

jariarkko