Kadonneen luolan etsintä

 
Olemme yrittäneet etsiä kadonnutta luolaa Kirkkonummelta. Suomen Luolat -kirja kertoo "Skevabackgrotta" -luolasta, mutta ei anna tarkkaa sijaintia, ja sanoo luolan romahtaneen:
"xxx 1. Skevabackgrotta, Kirkkonummi, 2032 08 Kirkkonummi, x=6666,xx, y=2526,yy. 2.4. Längstrandin maalla. Suuakko on romahtanut. EI TARK."
Tätä on vaikea tulkita, mutta annettu sijainti on jossain Peuramaan hiihtokeskuksen pohjoispuolella. Tämä on lähellä kuuluisaa Högbergetin luolaa. Olen aina epäillyt, että Högberget on muodostunut rantaluolana eikä niinkään jääkauden tuloksena, mutta että jääkauden jälkeinen maan nousu on nostanut sen nykyiselle 30 metrin korkeudelle. Olisikohan Skevabackgrotta samankaltainen luola?
 
Niinpä ajattelin, että kävisin järjestelmällisesti läpi koordinaattien osoittaman neliökilometrin, 25-30 metrin korkeudella olevia korkeuskäyriä pitkin. Ensimmäisenä päivänä löysin pieniä luolantapaisia koloja, mutta toisena päivänä sain kaverini Jarmon mukaan etsintään.
 
Tarkempi tutkimus osoitti ensimmäisen päivän halkeamat ja luolat mielenkiintoisiksi. Osa kohteista oli samalla tavalla kulunutta, pyöristynyttä kalliota kuin Högbergetissäkin.
 
Ensimmäinen löydetty "luola" on vaakatasossa oleva halkeama, jossa on kaksi erillistä koloa, joihin molempii mahtuu juuri ja juuri ihminen sisälle. Ok, ei siis kovin ihmeellinen paikka ja tuskin kukaan muu kuin minä edes luokittelisi noita luoliksi. Mutta tämä ei myöskään ollut etsitty luola, koska tässä ei ollut mitään romahtanutta.
 
Toinen vaakahalkeama löytyi lähistöllä olevan isomman jyrkänteen puolestavälistä. Alhaalta katsottuna se näytti lupaavalta, mutta osoittautui hyvin pieneksi. Ehkä kesällä, jään sulettua ja veden haihduttua halkeama saattaisi olla riittävän iso, jotta sinne joku mahtuisi.
 
Löysimme myös pystysuoran halkeaman, jossa saattaisi olla ihmisen mentävä kolo useamman metrin korkeudella. Mutta vaikka yritin kiivetä kaatunutta puuta pitkin katsomaan, en päässyt aivan riittävän korkealle katsomaan olisiko siellä riittävän kokoista reikää. Mutta mitä ilmeisimme siellä ei ole, sillä isomman reiän olisimme nähneet.
 
Vihdoin löysimme toisen pystysuoran halkeaman, joka kulkee kokonaisen ison kallionulkoneman läpi, raon molempien päiden ollessa näkyvillä. Rako on kuitenkin ahdas, ja täynnä kiviä. Toisessa päässä rako on hieman leveämpi ja päättyy hiidenkirnun tapaiseen kuluneeseen, leventyneeseen kallionkoloon. Tästä päästä yritimme päästä rakoon sisään. Aluksi se ei onnistunut, mutta kun vähensin pari vaatekerrosta mahduin juuri ja juuri siirtymään halkeamassa eteenpäin.
 
Tätä osa halkeamaa peittää osin pyöreä kivi joka on juuttunut parin metrin korkeudelle. Muutaman metrin päässä edempänä halkeamassa kivet täyttävät koko tilan. Olisiko mahdollista, että nyt halkeamassa olevat kivet olisivat aiemmin myös olleet korkeammalla, muodostaen mahdollisen luolan katon? Olisi jopa ollut mahdollista, että muinaisina aikoina halkeama olisi kokonaisuudessaan ollut vapaana, muodostaen 5-10 metriä pitkän kuljettavan tilan.
 
Vaikea sanoa. Skevabackgrottan? Paras vinkki asiasta tuli Jarmolta, joka huomasi, että kartassa olimme Skevabackenin kalliolla. Nimi on siis sama kuin kadonneella luolalla! Emme myöskään nähneet mitään muuta mahdollista luolaa tai romahtaneen luolan jälkiä tällä kalliolla. Varma asiasta ei voi olla, mutta tässä olisi voinut olla aiemmin luolamainen halkeama, jos kivet olivat muodostaneet katon. Miltä paikka on näyttänyt 100 tai 10 000 vuotta sitten emme valitettavasti voi tietää.
 
 
Alla lisää kuvia näistä paikoista sekä tarkemmat sijainnit. Vaakahalkeama isossa jyrkänteessä (koordinaatit N 60.10512231 E 24.47254300):
 
 
 
 
 
Pieni vaakahalkeama kahtene luolaosineen (koordinaatit N 60.10511529 E 24.47416900):
 
'
 
 
 
 
Pystysuora halkeama jonka yläosassa on tai ei ole ryömittävä kolo (koordinaatit N 60.10528759 E 24.47533234):
 
 
Hiidenkirnuhalkeama ja mahdollinen romahtanut luola (koordinaatit N 60.10566582 E 24.47646343):
 
 
 
Halkeaman päässä on kiviröykkiö:
 
 
Vaatteiden vähennys:
 
 
Toisella puolella tätä samaa halkeamaa (koordinaatit N 60.10568456 E 24.47630875):
 
 
 
Kävellessä löysimme myös oudon lohkareen, jota oli mahdollisesti louhittu:
 
 
This blog is also available in English at Blogspot and TGR. Kuvat ja videot (c) 2018 Jarmo Ruuth ja Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Musiikki "Friday Morning", Kevin MacLeod, lisensioitu Creative Commons Attribution klisenssillä (creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Source: incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100224 ja artisti on incompetech.com/.

jariarkko