Kroatia

Eurooppa.... liian monta valtiota, kestää ikuisuuden yrittää laskea niissä kaikissa :-) Mutta nyt pääsin onneksi käymään Kroatian rinteillä. Mikä kokemus! Aurinkoa, puuteria, Adrianmeri siintää rinteiden alla...

Ensimmäinen hiihtokeskus, jossa kävin oli Sljeme, aivan Zagrebin laidalla. Hiihtokeskus sijaitsee 1035-metrisen Medvenica-vuoren huipulla, Zabrebin yläpuolella. Kiemurteleva, yksinäinen vuoristotie johtaa keskukseen ja muutamaan harvaan muuhun vuorella sijaitsevaan kohteeseen. Ajoni ylös alkoi iltapäivän syksyisen tuntuisessa sateessa. Kun pääsin ylös, ympärilläni oli täysi lumimyrsky, ja aloin huolestua autoni kyvystä puskea kertyvien lumikerrosten seassa. Mutta vihdoin löysin hiihtokeskuksen.
 
Ainoa ongelma oli se, että keskus oli juuri mennyt kiinni. Kello oli liian paljon. Onneksi keskus kuitenkin avautuisi parin tunnin päästä iltahiihtoa varten, joten istuin huipun ravintolaan ja päätin syödä pikaisen makkaraillallisen.
 
Ja kun iltamäki sitten avautui, se oli todella hieno! Tykkään hiihtää keinovalossa, muutoin pimeällä vuorella. Keskuksella on vain 300 metriä korkeuseroa, mutta siellä on kuitenkin pidetty mm. maailmancupin kisoja. Myöhemmin kävi ilmi, että Sljemeen on joskus myös vienyt gondolihissi, jolla olisin voinut välttää vuoristotien. Mutta se meni rikki vuonna 2007, ja vaikka uusi, pidempi ja parempi hissi on rakenteilla, se ei nyt ainakaan tämän kauden 2018 alussa tuntunut olevan vielä käytössä. Toivottavasti projekti valmistuu joskus.
 
Myöhemmin tajusin myös, että alueella olisi ollut hieno turisteillekin avoin luola, Veternica (2.6km pitkä). Mutta olin jo matkalla Platakin hiihtokeskukseen. Tässä keskuksessa oli samankaltainen 263-metrinen korkeusero ja huippu 1363 metrissä. Mutta Platak on kuitenkin paljon alppimaisemmassa ympäristössä, keskellä isompaa vuoristoaluetta. Ja ennen kaikkea, sen rinteiltä näkee suoraan Adrianmerelle! Pidin tästä keskuksesta todella paljon, ja hiihdinkin siellä matkani loppuajan. Juuri satanut 30-40 senttiä puuteriakin vaikutti tietysti asiaan, eikä juuri kukaan tuntunut hiihtävän sitä edes rinteiden vierestä.
 

Sljeme kuvia alla. Ensiksi huipulla olevasta tornista:
 
 
Tässä kuvia rinteistä:
 
 
 
Rinteiden huipun lähellä on hauska baari:
 

Aivan huipulla olevan tornin vieressä on pari ravintolaa, söin toisessa niistä. Tässä ravintolan ikkunan maalauksia:
 
 
Ja tässä on taas Platakin kuvia:
 
 
 
 
 
Tässä rinteiden alla oleva pyöreä telttabaari:
 
 
Asuin Furizen kylässä puolen tunnin ajomatkan päästä Platakista. Villa Moya, jossa asuin, osoittautui ensimmäisen aamun valossa olevan todella kauniilla paikalla:
 
 
This blog article is also available in English on Blogspot and TGR. Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Laulu "Royal" on Josh Lippi and The Overtimersin julkaisema, ja vapaasti saatavilla YouTube musiikkikirjastosta.
 

 

jariarkko