Juusjärven kalliomaalaukset on nähtävissä NYT

 
Jos olet ikinä halunnut nähdä hienon kalliomaalauksen pääkaupunkiseudulla, aika sen näkemiselle on NYT. Tällä viikolla, ehkä seuraavalla. Kesä tulee, jäät lähtevät, ja paikalle pääsy muuttuu mahdottomaksi. Eikä seuraavien vuosi jäätilanteesta ole takeita. Lähde nyt!
 
Viime vuonna ostin luolamaalauksista kertovan kirjan, ja sen mukaan yksi Suomen parhaista maalauksista on tässä lähellä, Kirkkonummella. Mutta sitä on vaikea päästä katsomaan. Kylmän sään vuoksi Jarmo ja minä päätimme kuitenkin, että nyt sen näkemiseen olisi hyvä mahdollisuus jään yli kulkemalla.
 
Kirjan ja Retkipaikan artikkelin mukaan talot ja kesämökit blokkaavat pääsyn maalauksille etelästä. Suositus olisi hiihtää 2 kilometriä järven pohjoisosasta. Mutta löysimme mielestämme paremman reitin, reilun kilometrin kävely päätieltä ja vain lyhyt jään ylitys. Reittimme on merkitty karttaan punaisella:
 
 
Reitti on helpompi kuin aiemmin suositellut reitit, mutta toki jään ylittämisessä pitää edelleen olla varovainen. Pilkki- ja avantoreikiä jäässä tuntui olevan, esimerkiksi.
 
Pysäköinti on vaikeaa, mutta päätien varteen saimme oman automme. Lähempää ei paikkaa kyllä löydy hyvin, ainakaan näin talvella. Eikä paikallisten liikennettä missään tapauksessa saa häiritä. Eikä muutenkaan häiritä!
 
Mutta kun paikalla lopuksi pääsee, maalaukset ovat todella hienoja! 
 
Maalausten sisältö on hyvin näkyvissä ja ymmärrettävissä, ainakin ihmiskuvien osalta. Mukana saattaa myös olla hirvi, kaloja, käärmeenkaltainen ihminen, mutta niiden näkemiseen tarvitaan jo hieman enemmän mielikuvitusta.
 
Maalauksen koordinaatit ovat N 60.186889 E 24.426556.
 
Video: 
 
 
 
Lisää kuvia:
 
 
 
Maalauksissa näyttäisi myös olevan hirvi (kuva Jarmon):
 
 
 
Hahmojen seurassa, asento sama (kuva Jarmon):
 
 
Kuvia ilmasta:
 
 
 
Lähellä sijaitseva niemi on loistava pysähdyspaikka yksinäiseen mietiskelyyn:
 
 
This article is also available at the Blogspot and TGR sites in English. Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. Karttaote Karttapaikkasta. Kaikki oikeudet pidetään. Videon musiikki on kappale "The Floor Plan", The Silent Partner, vapaasti saatavilla YouTuben musiikkikirjastosta.
 

jariarkko