Laskemaan Romaniaan!

Talvi on kovaa vauhtia loppumassa, ja mun oli pakko käyttää lomapäiviäni töistä ennen huhtikuun alkua. Joten päätin tehdä pikareissun Romaniaan, maa #57.

Olin ollut Romaniassa vain kerran aiemmin, ja silloinkin ainoastaan tylsän hotellin kokoushuoneiden sisällä.
 
En siis tiennyt, mitä odottaa. Romanian isoin hiihtokeskus on Sinaia, puolentoista tunnin ajomatkan päästä Bukarestin lentokentältä. Mutta en siis tiennyt mitään Romanian hiihdosta tai hiihtokeskuksista. Yllätyksekseni Romanian vuoret olivat isoja ja keskukset laajoja. Sinaia pystyisi hyvin kilpailemaan monen keskikokoisen keskuksen kanssa alpeilla. Sinaian korkein hissi menee vain kohtuulliseen 2103 metriin, mutta korkeuseroa on kuitenkin 1223 metriä. Ja ennen kaikkea, hiihtokeskus kattaa laajan alueen, jossa on paljon hiihdettävää myös rinteiden ulkopuolelle, helppojen ja melko turvallisten haikkauksien päässä. Seikkailumahdollisuus!
 
Löysin myös mielenkiintoisen sekoituksen uutta ja vanhaa, modernia länsimaista teknologiaa ja hienoja hotelleja, sekoitettuna kommunistiajan jäänteisiin ja paikalliseen kulttuuriin. Esimerkiksi hotellini Complex la Tunuri oli loisteliaassa pikkulinnassa, mutta silti saapuessani sinne pimeässä en voinut olla ajattelematta Draculaa -- Transilvania ja Bran-linna olivat lähellä, tietä pitkin seuraavassa isossa kylässä.
 
Hiihtokeskuksessa uusi ja vanha kommunistityyli eivät olisi voineet olla enemmän ristiriidassa keskenään. Sinaiassa on kaksi hissijärjestelmää, yksi kaupungin uusi ja toinen tällä hetkellä konkurssissa olevan mutta edelleen toimivan yksityisen, kommunistiajan jäänteet ostaneen yrityksen järjestelmä. Lähes koko alueen voi hiihtää kummalla hissisysteemillä vaan, mutta liput eivät siis ole yhteensopivia. Itse otin molemmat sitten loppujen lopuksi, kun halusin käydä kaikki kolkat läpi. Onneksi liput eivät olleet kalliita, noin 30€ per päivä. Modernimmat hissit ovat suositeltavia useimmille kävijöille, niissä kun ei yleensä juuri odottamaan hitaiden vanhojen gondolihissien rytmejä tai lastauksia. Mutta ne vanhat hissit ovat kyllä loistavia väreiltään... 70 luku!
 
Itse hiihtoalue on jaettu käytännössä kahteen osaan, huipun ylätasanko joka ei ole kovin jyrkkä mutta tarjoaa valtavan alueen vapaahiihtoa. Alueella on myös muutamia käytöstä poistettuja hissejä. Toivottavasti hissisysteemit saadaan joskus järkeistettyä ja joku noistakin ehkä samassa yhteydessä uudelleen käyttöön. Ylhäältä voi myös haikata kauemmaksi, vaikkapa seuraavaan hiihtokeskukseen asti. Tai laskea sinne Draculan linnaan :-)
 
Ylätasangon alla on jyrkähkö, osittain metsien peittämä ja muutaman kallionkin sisältävä alue. Erittäin hauska myös hiihtää.
 
Romaniaan matkustaminen oli yllättävän helppoa ja edullista. Blue Airin edestakaiset lennot olivat vain 159€ (josta oma hintani tosin hieman nousi, kun en varannut ajoissa ja tarvitsin suksipussi kuljetuksen). Aika peruslentoyhtiö, mutta siis länsimaalaisilla koneilla ja tuntui toimivan hyvin. Vaikka on se vähän tutisuttavaa kun lennetään reitillä joka menee Ukrainan ilmatilan yli. Mutta joo, tuonne Euroopan nurkkaan lennetään yleensä sitä kautta.
 
Vuokra-autot olisivat olleet halpoja (jopa 1€:n tarjous, tunnetuilta firmoiltakin jotain parin-kolmenkympi luokkaa kahdeksi päiväksi). Mutta päädyin itse ottamaan taksin, jotta voisin nukkua ja tehdä töitä. Taksin hintojen neuvottelun kanssa oli kyllä pieniä vaikeuksia. Sen sijaan se työnteko onnistui hyvin Romanian takamaastoista, takapenkillä se kentän  kioskista ostettu 10€:n SIM-kortti toimi loistavasti ja GitHub päivitykset menivät sujuvasti :-)
 
Video:
 

 
Lisää kuvia hiihdosta:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rauniotaloja rinteessä:
 
 
 
Hotelli:
 
 
 
 
Afterski:
 
 
Matka:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
This blog is also available on the Blogspot and TGR sites in English. Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Kappale "Magnolia" (The Silent Partners) on vapaasti käytettävissä YouTube Audio Libraryssä.
 

jariarkko

teesaa
Re: Laskemaan Romaniaan!

Oltiin tuolla kesällä trekkaamassa Karpaateilla 1994 muistaakseni, myös Sinaiassa tutkaaamassa. ja silloin jo tsekkasimme, että ihan asiallinen palsta olisi ollut hiihtää. Vuorilla oli asialliset polut, joista joitain merkittykin maalaamalla. Vihaiset lehmät aiheuttivat hiukan ongelmia, mutta niistäkin selvittiin.

Sinänsä tuolla alueella on muitakin hiihtomestoja, ja Bulgaria kannattaa käydä myös koeponnistamassa,

Wannabe mies monessa lajissa!

jariarkko
Re: Laskemaan Romaniaan!

Vihaisia lehmiä? Hmm :-)

Mutta joo, Romaniassa riittäisi enemmänkin tutkittavaa kuin mitä itse ehdin käydä. Bulgariassa olen kyllä jo käynyt, mutta sielläkin ja monessa naapurimaassa on lisää tutkittavaa.