Luolailua Los Angelesissa

 
Työmatkaluolailua... pari viimeistä viikonloppua arkipäivistä puhumattakaan on mennyt töissä mutta nyt pääsin vähän hengittamään ulkoilmaakin.
 
Vain puolen tunnin matkan päässä Los Angelesin keskustasta on Cave of Munits, intiaanien pyhä paikka ja kaunis, katedraalimainen luola. Josta on loistavat näköalat!
 
Ja sinne haikkaus, pari kilometria suuntaansa, oli myös rentouttava kokemus koskemattoman luonnonpuiston keskellä, vaikka Losissa oltiinkin.
 
Cave of Munits on myös hämmentävä luola, en oikein tiedä miten se on muodostunut, katedraalimaisia korkeita huoneita joiden katto vain päättyy johonkin, onko sieltä sitten joskus tullut vettä läpi vai mistä on kyse, en tiedä. Luola ei ole hirveä pitkä (40-50m?), mutta sen läpi voi kiivetä ja haikata sitten kallion päältä toista reittiä takaisin. Komeeta näköalaa oli! Luola avautuu kalliojyrkänteestä, joten sen sisältä näkee halkeamasta ulos. Ylläolevan kuvan mittakaava on muuten noin parikymmentä metriä korkeutta. Itse jyrkänne on ehkä 40 metriä korkea.
 
Luolaan pääsyy vaatii helppoa kiipeilyä. Takaisin tulo on ehkä hieman haastavampaa, mutta minä tosiaan kuljin luolasta eteenpäin mikä oli helppoa.
 
Luola sijaitsee El Escorpión -puistossa. Vasta takaisintulon jälkeen luin, että skorpionien lisäksi myös kalkkarokäärmeet viihtyvät puistossa. Kuulemme "pitää katsoa tarkasti mihin astuu ja mistä ottaa kiinni". Hmm...
 
Simi Hillsien alueella on myös toinen erittäin mielenkiintoinen kohde, Burro Flats Painted Cave. Siellä on intiaanien luolamaalauksia, ja sen sijainti on yllättävän hyvin pidetty salaisuus.
 
Onnistuin myös käymään alkuperäisessä Batmanin luolassa, eli Bronsonin luolissa Griffithin puistossa. Nämä eivät ole varsinaisia luolia vaan kaivostunneleita/louhoksia. Mutta ne ovat olleet monessa elokuvassa ja TV-ohjelmassa, lähellä Hollywoodia kun ovat. (Luolan suuaukosta kun astuu muutaman askeleen ulos, näkyy Hollywood-kyltti ehkä paremmin kuin mistään muualta.)
 
Koordinaatit: Cave of Munits N 34.197171 W 118.669814, Bronson Caves N 34.121308 W 118.314253.
 
Video:
 
 
Lisää Cave of Munits kuvia:
 
 
Luolan päältä:
 
 
Jyrkänne:
 
 
Puisto:
 
 
Batcave kuvia:
 
 
 
 
 
This article is also available in English at Blogspot and TGR. Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään. Musiikkikappale "Hollwywood High" on Silent Partnerin, ja vapaasti käytettävissä YouTube audiokirjastosta.
 

jariarkko