Petite Ceinture

On vähän yksinäinen olo. Tunnelin päät ovat niin kaukana että edes se pieni valopiste on kadonnut. Olen pitkässä rautatietunnelissa Petite Ceinturen ("pieni kehä") hylätyllä radalla Pariisin alla. 
 
Ja tämä on virallisesti kiellettya aluetta, kertomusten mukaan paikka vilisee rottia, ja myös jonkinlainen laitapuolen kulkijoiden pesä. Radan tunnelit ovat pitkiä, tämä on 1.2 kilometrinen, mutta koska toisesta päästä ei pääse ulos, joudun kävelemään sen myös takaisin. Pitkä maanalainen kävely!
 
Työmatkan iltaseikkailu! Tämä on hieman erilainen kokemus kuin muutama päivä sitten tekemämme toinen seikkaulu Coulée Verte René Dumontissa eli ns. lineaarisessa kohotetussa puistossa eli hylätylle radalle rakennettu puisto. Se kokemus oli aurinkoinen ja virallinen... tämä oli ehkä hieman epävirallisempi ja selkeästi pimeämpi. Rata-alueelle pääsy vaati jonkun pihan läpi livahtamista, ja tunneliin pääsy porttiin sahatusta reiästä menemistä. Ja matkan varrella oli joko paikallista nuorisoa, muita urbaaneja tutkimusmatkailijoita, tai ... niitä laitapuolen kulkijoita. Kaikki kuitenkin ystävällisiä ja valmiina neuvomaan.
 
Onneksi Pariisissa on muuten nelikoptereiden lennättäminen kielletty. Muutoin olisin saattanut lentää kopteriani tunneliin, törmätä seinään ja rikkoa sen. Mutta onneksi niin ei käynyt!
 
Aloitin retkeni vanhan Charonnen aseman luota noin koordinaateista N 48.859273 E 2.403162 Pariisin 20. kaupunginosasssa. Tuo asema on nykyään konserttisali, La Flèche d'or. Ja Petite Ceinture on ympyrärata Pariisin ympärillä, alunperin rakennettu kaupungin liikennettä ja puolustustarkoituksia varten. Se avattiin 1850-luvulla, ja oli matkustajakäytössä 1930-luvulle, sittemmin tavaraliikenteen käytössä vuoteen 1985. Suomenkielinen wikipedia artikkeli radasta on erinomainen. Muita artikkeleita löytyy täältä, täältä ja täältä.
 
VAROITUS: Urbaani tutkimusretkeily ja varsinkin maanalaiset kohteet ja rautatiet ovat äärimmäisen vaarallisia. Älkää MISSÄÄN NIMESSÄ IKINÄ KÄYKÖ SELLAISISSA, vaan pysytty ihan normialueilla. Tämä on varoitus, ottakaa se tosissanne.
 
Sisäänkäynti tunneliin:
 
 
Kuvia tunnelista:
 
 
 
 
 
 
Kuvat (c) 2018 Jari Arkko. Tämä blogiartikkeli löytyy myös englanniksi Blogspotista.

jariarkko