Pioneerileiri Kazakstanissa... ja laskettelukeskus

Vanhaan neuvostoaikaan tiedettiin, että pioneerileirit olivat koulutuspaikka sosialismin aatteelle. Mutta mitä mahtaa löytyä pioneerileiristä talvella? Kazakstanissa? Laskettelua, tietenkin! Ainakin jos on varaa maksaa hissit vodkalla...
 
Kokemus oli itseasiassa positiivinen! Vähän kuin kotoinen pikkumäki, paitsi vielä pienempi ja ehkä huonoimmilla hisseillä kuin missään muualla. Täältä ei löydä suuria väkijoukkoja tai Gore-Texiä. Mutta täältä löytyy tuoreutta, pieni-on-kaunista ajattelua. Ja tietenkin puuteria ja metsiä! Vain muutamalla eurolla voi hiihtää koko ryhmä puoli päivää. Ja jos onni on matkassa, ehkä korkeammalle menevät yksityiset hissinomistajat voi lahjoa vodkapullolla päästämään sinutkin hissiinsä...
 
Olemme täällä sen vuoksi, että Kazakhstanin isot, kaupallinen laskutteluskene on pysähtynyt, Venäjän pääministerin Medvedevin vierailun vuoksi. Hän on kai innokas laskettelija, joten se keskus on nyt sitten varattu hänelle. Ei se mitään, me löydetään kyllä parempaa paikallisen oppaamme Viktorin johdolla :-)
 
Päädyimme Pioneer- ja Elik-Sai -keskuksiin, molemmat lähellä toisiaan ja pääkaupungin Alma-Atan eteläpuolella. 
 
Puita ja puuteria!
 
Ainoa huono puoli oli, että Elik-Sain hissit varsinkin olivat menneisyydestä... itse rakennettuja autorenkaiden ympärillä pyöriviä vaijerivirityksiä, joihin pitää erikseen kiinnittyä meille annetulla kapulalla ja koukulla. Koukko on vähän kuin jakoavain, sitä kun kääntää vaijerissa niin se tarttuu siihen. Ja sitten mennään.
 
Pioneerin hissi oli sentään perusankkuri. Mutta siellä sitten menimme haikaten ylemmäksi, ne vodkavetoiset lisähissit kun eivät sattuneet juuri tuona päivänä olemaan auki. Mutta puuteria löytyi!
 

Elik-Sai mainokset lupasivat bikineitä ja auringonpaistetta, kumpaakaan ei tosin löytynyt. Tässä niiden hissin järjestely:

 
 
 
 
Lisää kuvia Pioneerista:
 
 
 
The vodka-ticket lifts:
 
 
Puuteria:
 
 
 
Kylttejä:
 
 
 
Pioneerin hissi ja rinne:
 
 
Ja lisää Elik-Sain kuvia:
 
 
 
 
 
 
 
 
Viktor:
 
 
Pioneeri-keskuksen portti:
 
 
Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko, Tero Kivinen, ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English at TGR and Blogspot.
 

jariarkko