Saint-Léonardin luola Montrealissa

 
Lisää työmatkaluolailua. Olen pitkällä konferenssimatkalla Montrealissa, mutta kaupungin puiston alla on kuuluisa Saint-Léonardin luola. Vaikka luola on pieni, on siellä käynti enemmän seikkailu kuin tavallinen turistiluolavierailu.
 
Luolassa ei kävellä tasoitettua käytävää pitkin, vaan siellä ryömitään, kiivetään tikkaita ja mennään korkeista raoista ylös piipputekniikalla.
 
 
 
Luola on vain 50 metriä pitkä, mutta viime lokakuussa sieltä löydettiin 350 metriä lisää luola. Kiipeilymme luolassa vei tuon uuden osan suuaukon luokse. Aukon takana olivat houkuttelevat tikkaat alas tuohon uuteen maailmaan. Valittettavasti sinne ei vielä päässyt, mutta tikkaiden alapäässä odottaa osittain veden täyttämä luola jossa on liikuttava kumiveneellä.
 
Uuden osan suuaukko:
 
 
Luola on muodostunut jäätikön paineen halkaistessa kallion, ns. glacial tectonics prosessi. Halkeamisen jälkeen luolaan on syntynyt luolamuotoja kuten stalaktiitteja, mutta tämä ei siis ole veden ja kemiallisten reaktioiden muovaama karstiluola.
 
 
Löysimme luolasta myös elämää, pari pientä ryömijää ja yhden täysin valkoisen (mutta kuolleen) hämähäkin.
 
 
 
Lisää tietoja luolasta sekä varaukset käynteihin löytyvät Quebecin luolaseuran sivuilta.
 
Lisää kuvia:
 
 
 
 
 
 
This article is also avaiable in English at Blogspot. Kaikki luola-artikkelini taas löytyvät planetcaver.net:stä ja hiihtoartikkelit planetskier.net:stä.
 
Kuvat ja videot  (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.
 

jariarkko