Hampurin kierrätysbunkkerit

 
Toisen maailmansodan aikana natsihallinto rakensi järeästi suojattuja ilmatorjuntatorneja kolmeen kaupunkiin, Berliiniin, Wieniin ja Hampuriin. Olin jo aiemmin käynyt Berliinin Thumboldthainin osin romahtaneessa bunkkerissa, mutta nyt pääsiin käymään myös Hampurin jäljellä olevissa bunkkereissa.
 
Berliinin bunkkeri oli osin räjäytetty, mutta Hampurin bunkkerit ovat huomattavasti paremmassa kunnossa. Yksi toimii musiikkikouluna, mediastartuppien toimistona ja musiikkialan kauppakeskuksena.
 
Toinen bunkkereista oli sisältä tuhottu (kuusi kerrosta kahdeksasta oli romahtanut), mutta on sittemmin kunnostettu. Tänä päivänä bunkkeri toimii uusiutuvan energian lähteenä ja varastona; katolla olevat aurinkopaneelit ja läheisten tehdaslaitosten hukkalämpö tuottavat energiaa. Kahden miljoonan litran vesivarasto taas tallettaa energian käytettäväksi niinä aikoina kun sitä tarvitaan. Bunkkerin katolla on kahvila, <vju> Café. Se on auki kolmena päivänä viikossa, tarjoaa kahvin lisäksi loistavat näköalat yli kolmenkymmenen metrin korkeudesta. Lisäksi kahvila järjestää vierailuretkiä bunkkerin sisäosiin.
 
Ensimmäinen bunkkeri, "Heiligengeistfeld Flak Tower", on Heiligengeistfeld-puistossa Hampurin keskustassa (N 53.55667 E 9.97036). Toinen bunkkeri, "Energy Bunker" taas on Wilhelmsburgin kaupunginosassa (N 53.50999, 9.98941). Lisätietoja bunkkereista löytyy niiden wikipedia sivulta.
 
Bunkkerit herättävät toki ristiriitaisia tunteita, ainakin minussa. Ensinnäkin ne ovat kauhean sodan ja pahaa edustavan natsihallinnon tuotoksia. Sodan kauhut ovat jotenkin edelleen niissä läsnä. Toisaalta, bunkkerit ovat myös historiaa ja tietysti myös mielenkiintoisia rakennuksia, varsinkin käytettynä vaikkapa uusiutuvan energian tuotannossa. On myös vaikea löytää isompaa kontrastia sodan pahuuden ja musiikin opettamisen välillä. No, ainakin nykykäyttö on siis rauhanomaista.
 
Rakennusten muuttaminen nykykäyttöön ei varmasti ole ollut helppoa. Tämä usemman metrin paksuinen seinä on esimerkiksi jouduttu sahaamaan uuden oviaukon tekemistä varten:
 
 
Maalatut ulkoseinät ovat loistavia::
 
 
Pidin myös tästä graffitista:
 
 
Bunkkereiden sisällä oli klaustrofobisia betonitunneleita:
 
 
Halusin päästä molempien bunkkereiden huipulle, mutta se ei onnistunut Heiligengeistfeldin bunkkerissa; katolla toimiva baari, Terrace Hill oli suljettu vaikka sen piti olla auki... mutta pystyin kylläkin liikkumaan bunkkerin sisällä kaikissa muissa osissa. Baari olisi ollut kuitenkin mielenkiintoinen lisä palmupuineen ja näköaloineen:
 
 
Satuin myös todistamaan aika voimakasta ukkosrintamaa energiabunkkerin katolla, kun se oli juuri menosa ohi:
 
 
Lisää kuvia Heiligengeistfeldin tornista:
 
 
 
 
Energiabunkkerin katolla oli myös mielenkiintoinen teltta-kabiinimainos:
 
 
Lisää kuvia Hampurista. Tämä torni tervehti minua matkalla bunkkereille:
 

This article is also available in English at Blogspot and TGR. Kuvat (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.

jariarkko