Lohkareluola-vesipuisto

Painetaan vain huuhtelunappia, niin luolailijat katoavat näkyvistä viemärin syvyyksiin!
 
Kuuma kesä, pieni haikkaus, ja märkäpuku sekä luolahaalari saivat meidät kaikki tuntemaan olomme varsin tukalaksi. Joten odotimme innolla kylmäaiä vettä. Sitä ei löytynyt ihan niin paljon kuin odotimme, mulla ainakin oli aika kuuma vedessä lojumisesta huolimatta. Luolan läpi virtaavassa joessakin oli kuivan kesän jäljiltä hieman normaalia vähemmän vettä.
 
Ja tämä luola on poikkeuksellinen! Siis Itävaltaan, Suomessa ainakin noi kiviosat olisivat melko normaaleja. Itselläni tästä tulee lähinnä mieleen Kirkkonummen Korgbergetin Lohikäärmeen Luola. Paitsi että tämä luola on kaltevalla pinnalla ja sen läpi kulkee joki.
 
Tarvitsee vain löytää jokin reikä, ja hypätä sisään. Reitti on yleensä melko selkeä, seurataan vain vettä. Ja tilaakin on yleensä riittävästi, paitsi mutamassa kohdassa. Joudun pari kertaa sukeltamaan alhaalla olevan kivikaton vuoksi. Ja on tällä luolalla lisääkin eroja Korkbergettiin, tässä luolassa on nimittäin ehkä hieman enemmän kivikerroksia ja kivien päällä kasvustoa, joten joesta ei pääse ihan kaikista paikoista pois.
 
Jäänkin kerran pahasti kiinni, kellumaan selälläni ison terävän kiven päälle, toisen kiven tarttuessa rintakehääni yläpuolelta. En pysty liikkumaan ja kivi painaa selkääni, enkä pääse myöskään taaksepäin. Onneksi saan annettua painavan kypäräni Michille ja rintataskussa olevan kameran myös johonkin. Nyt pääsen hieman liikkumaan, ja saan siirrettyäni itse hieman kulkureitin reunaa kohti, ja puristus kivien välissä helpottaa sen verran että pääsen alas.
 
Huh. Aika pelottavaa, koska yleensä olisin jos olisin juuttunut, pystyisin liikkumaan ja miettimään, mutta tuossa oli hankalassa paikassa.
 
Joku toinenkin juuttuu luolan loppupuolella liian pieneen aukkoon, ja luulen että pitkän yrittämisen jälkeen he päättivät lähteä takaisin. Onneksi minä kuitenkin mahduin tuosta aukosta ja pääsen Alexin opastamana ulos luolasta.
 
Hauska luola kuitenkin!
 
Paikka: Saubachlhöhlen, Yspertal, Itävalta.
 
Video kiven putoamisesta:
 
 
Jaakko ja Velma menossa sisään:
 
 
 Alex ryömii:
 
 
Lisää kuvia sisältä:
 
 
 
Luolasta löytyi myös useita hiidenkirnuja ja veden muokkaamia kiviä:
 
 
Eväsvoileivän tilanne taskussa vietetyn vesiseikkailun jälkeen:
 
 
This blog article has also appeared in English at Blogspot and TGR. Ja kaikki luola-artikkelit löytyvät planetcaver.net:stä!
 
Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.
 

jariarkko