Lisää luolakuvausharjoituksia

 
Suomen luolaseura järjesti jälleen luolailun peruskurssiin. Olin siellä jo ollut, muttaa... mikä ettei uudestaan. Kertaushan on opintojen äiti ja Turussa on mukava käydä. Ja pääsin itse asiassa harjoittelemaan luolakuvausta lisää, käyttäen radiotriggereitä ja useita salamia.
 
Aiemmat kokeiluni eivät olleet kovin onnistuneita, taustalta tuleva valo kun ei ollut kovin näkyvää. Mutta luulen, että tajusin nyt kuinka valot saadaan sopiviksi... takavalon pitää olla huomattavasti tehokkaampi kuin etuvalon, jotta se näkyisi. Päädyin asetuksiin 1/2 tai 1/4 Nikon SB-910:lläni, ja eteen 1/8 tai 1/16 Nikon SB-25:lla.
 
Mutta suuremmissa tiloissa luulen, että tarvitsisin tehokkaamman takasalaman. Ohjeluku noissa Nikonin salamissa on 30:n luokkaa, kun taas Itävalassa käyttämässämme Godoxin akku/studiosalamassa se oli 100:n luokkaa!
 
Tätä harjoitusta pitää jatkaa, mutta toki vaikein osuus ei ole tekniikka vaan taide. Mikä on hyvännäköinen valokuva, mitä pitäisi rajata ulos pimeydellä ja mitä valaista? Toki tekniikassakin tekemistä, eli juuri sen valaistun alueen saaminen sopivan tasaisesti valaistuksi on haastavaa pienissä luolatunneleissa.
 
Mulla oli toki muutenkin mielenkiintoista tällä matkalla. Ensinnäkin, päätin ryhtyä keräämääm roskia kaikista vierailemistani luolista... miksi ihmiset tuovat roskia kaikkialle luontoon, esimeriksi tupakantumppeja ahtaaseen koloon 40 metriä pitkän kalliokolon perällä? Ja, kävin tutun luolaseuralaisen, Dare Talvitien uuden kirjan julkistustilaisuuessa. Valkea Liekki, käykää hakemassa kirjakaupasta!
 
Tässä Ralf ja Jukka luennoimassa:
 
 
 
Tässä hieman monisalamakuvauksen tuloksia:
 
 
 
 
 
 
Ja piipputekniikan opettelua halkeamissa:
 
 
 
This article has also appeared in English at Blogspot and TGR. Kaikki luolailuartikkelit löytyvät tiestysti planetcaver.net:stä! Kuvat (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.

 

jariarkko