Luolan etsintää Kirkkonummella

Suomen Luolat -kirja kertoo Kirkkonummen luolasta joka on mahdollisesti jonkun talon pihassa, mutta kirja ei anna sille koordinaatteja kuin (joidenkin?) kilometrien tarkkuudella.
 
Lähdin etsimään tuota luolaa.
 
Aiemmin tänä vuonna etsimme luolaa länteen tunnetun Högbergetin luolan läheltä. Tuota luolaa pidetään jäätikön vesivirtojen aikaansaannoksena, mutta omasta mielestäni kyseessä on ehkä lähinnä rantaluola ajalta, jolloin meri oli ko. luolan korkeudella. Tätä teoriaa tukee se, että Ruotsin vastaavantyyppiset luolat ovat nimenomaan rantaluolia ja vanhan merenpinnan tason korkeudella. Niinpä etsimme tuota lännessä olevaa luolaa, Skevabackagrottania, samoilta korkeuskäyriltä kuin Högbergetkin on.
 
Tällä kertaa epäselvät koordinaatit osoittavat itään Högbergetistä. Aloitin etsinnän Tallbackan ja Bastubergetin alueilta.
 
Alue ei kuitenkaan ole helppo, sillä siellä on jonkin verran asutusta, enkä tietenkään vierailla toisten pihassa (semminkin kun useilla talonomistajilla tuntuu tuolla alueella olevan vartiokoiria... jotka haistoivat ja kuulivat minut kaukaa...)
 
Talot ovat juuri oikealla korkeudella luolan kannalta, joten ehkä se luola sitten on jonkun pihassa? Löysin kuitenkin pari pientä reikää joihin ehkä juuri ja juuri mahtuisi ihminen...
 
Bastubergetissä löysin sitten tunnelin lohkareiden alta. Sen voisi _ehkä_ luokitella luolaksi näin suomalaisittain. Täällä kun on vähän luolia. On se nyt pari metriä, ja siitä pääsee ryömimään läpi. Selkeästi riittävästi tilaa mulle olla kiven alla.
 
Mutta ehkä se kirjan tarkoittama luola jai vielä löytämättä. Ehkä pitäisi haastatella alueen asukkaita.
 
Massiivisen (2 metriä pitkä!) lohkareluolan koordinaatit ovat N 60.11690 E 24.49023. Pienin lippaluolan koordinaatit ovat N 60.11588 E 24.48973. Ja kolmen pienen halkeaman, lohkareiden ja jyrkänteessä olevan kolon koordinaatit Tallbackassa ovat N 60.11858 E 24.50871 ja N 60.11836 E 24.50874 ja N 60.11690 E 24.50498. Ja sitten on vielä Tallbackan ja Bastubergetin välisellä alueella oleva muinainen hautapaikka, koodinaateissa N 60.11583 E 24.49535.
 
Lohkareluola:
 
 
 
Pieni lippaluola Bastubergetissä:

Hautapaikka:

Vihreää sammalta:

Tallbackenilla olevan jyrkänteen seinässä oleva kolo:

Tallbackenin pieni lippaluolarako:

Ja Tallbackenin lohkarekolot:

This article has also appeared in English at TGR and Blogspot. Ja kaikki luolaartikkelithan löytyvät planetcaver.net:stä!

Kuvat (c) 2018 Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.

jariarkko