Laajalahden linnoitus vai luola?

 
Jaa-a, onkohan tämä linnoitusten ja louhintojen tulos, vai luola? Suurten kivenjärkäleiden alla Espoon Laajalahdessa on pieni lippaluolan kaltainen tila, 6m x 1.5m sekä ahtaana jatkuva halkeama eteenpäin. Mutta en osaa sanoa, onko tämä luonnon muovaama vai vain muutaman metrin päässä olevien linnoitusrakennelmien osa. Mielipiteitä? Haluaako joku geologiasta tai pääkaupunkiseudun linnoitusten historiasta tai rakennustekniikasta jotain tietävä tulla katsomaan?
 
Tila voisi olla linnoitustöiden yhteydessä tehtyjen räjäytystöiden seurauksena muodostunut halkeama ja lippa, kivilouhimon lohkareiden ottopaikka (joita alueella on paljon), tai sitten muodostunut luonnollisesti. Luolan muodostamat suuret kallionpalat ja niiden alla olevat kivet ovat sen verran suuria, että en ole varma olisiko niitä siirretty vain juoksuhaudan tekemistä varten. Yritimme Jarmon kanssa etsiä merkkejä louhinnasta, mutta emme ilmeisesti sellaisia löytäneet. Itse luolassa tai lipassa olevat viirut tuntuvat liian rosoisilta talttojen tms. aiheuttamiksi ja liian mutkittelevilta poran jäljiksi, mutta saattavat siis olla myös halkeamia. Tuntuu oudolta, että ahdas halkeama (johon emme mahtuneet, 21cm) johtaa lähellä olevan juoksuhaudan pohjalle. Mutta se ei myöskään oikein noin kapeana voi olla mikään suunniteltu reitti. Alueella on toki samankaltaista kalliota juurikin paloina ja porrastuneena ja haljenneena luonnollisestikin, mutta ei tälläistä ihmisen mentävää tilaa.
 
Koordinaatit: N 60.20300 E 24.79341.
 
Espoon muut luolat ovat muuten Sikalammen Luola, Meerlammen Luola ja Hiidenpesän Luola Nuuksiossa Nepperin Luola Pitkäjärven pohjoispuolella, mahdollisia tiloja siirtolohkareen alla Suomenojalla, ja outo reikä Saunalahdessa. "Suomen Luolat"-kirja listaa myös Solvallan Luolat and lohkareluolat Kattilajärvellä ja Perälässä (kaikki kolme myös Nuuksiossa).
 
Kartta (PDF versio):
 
 
Luola edestä:
 
 
 
 
 
Sisällä:
 
 
 
 
Pieni eteenpäin jatkuva halkeama:
 
 
Katossa olevaa kiveä ja siinä oleviä jälkiä/halkeamia:
 
 
This blog article has also appeared in Blogspot in English. Ja kaikki luolaretkeilythän löytyvät tietenkin planetcaver.net:stä! Kuvat, teksti, ja kartta (c) 2018 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. Kaikki oikeudet pidetään. 

jariarkko