Korkbergetin mahtava halkeamaluola

 
Korkberget on todennäköisesti Suomen suurin luola, 300+ metriä tiukkoja tunneleita lohkareikon alla. Mutta, Korkberbetissä on myös jyrkänne, ja jyrkänteen puolestavälistä löytyy Suomen oloissa poikkeuksellinen halkeamaluola. Mutta siellä käynti on pelottava kokemus!
 
Halkeamassa on myös geokätkö, jonka hakeminen vaatii siis kiipeilytaitoa. Kätkö on halkeaman lopussa, ja sinne pitää kiivetä halkeamaa pitkin, ehkä noin 6-8 metrin korkeudella alas päin tiukkenevassa raossa. Jos putoaa... ainakin minua pelotti rakoon juuttuminen.
 
Olin ollut täällä aiemminkin, Suomen luolaseuran retkellä. Silloin Paul, kokenut ranskalais-englantilais-suomalainen luolailija auttoi meitä vähemmän kiivenneitä.  Tällä kertaa olimme paikalla ruotsalaisen kiipeilijäystävämme Perin Suomen visiitillä. Per, Tor, Ralf, Jarmo ja minä käytimme tällä kertaa enemmän aikaa raon tutkailuun, mutta se oli edelleen pelottava. Osa meistä kävi pohjalla asti, itse jäin yhden askelman ylemmäksi.
 
Melkoinen kokemus, edelleen. Tietääkseni tämä on tämäntyyppisistä luolista ja halkeamista ainoa tai toiseksiainoa Suomessa, ja selkeästi isoin. Suosittelen, jos vain pää kestää visiitin!
 
Alla lisää kuvia, joista siis suurin osa on Jarmon kameresta (Jarmo ottaa aina loistavia kuvia!):
 
Halkeama:
 
 
 
Kiipeäminen ylös:
 
 
 
 
Poistuminen jyrkänteen puolestavälistä:
 
 
Kaikki luolatarinat löytyvät planetcaver.net:stä, ja tietysti täältä Relaasta, Blogspotista tai TGR:stä. This article has also appeared in English at Blogspot and TGR. Kuvat ja teksti (c) 2019 Jarmo Ruuth ja Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetään.
 

jariarkko