Kamarakas: irtohihat

Ensiksi niiden erinomaisuuden oivalsivat ammattipyöräilijät ja tanssijat. Sen jälkeen hiljalleen muut, kuten maratoonarit ja randoilijat, jotka laskettelevat merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Puhe on siis irtohihoista.

Irtohihat ovat elastisesta materiaalista valmistetut hihat, jotka yltävät ranteesta olkavarren puoleenväliin, mielellään niin, että ne voi pukea t-paidan hihan alle. Mallista riippuen hihansuu on joko avoin tai siinä on läpivienti peukalolle. Sen avulla hihan suu pysyy alhaalla ja hihat toimivat mukavina ranteenlämmittiminä vaikkapa rinnehiihdossa jos takin hihan suu päästää kylmää sisään.

Itse aloin käyttää Castellin valmistamia irtohihoja, sellaisia hyviä, joissa on läpivienti peukalolle joskus vuosituhannen alkupuolella. Se oli samoja aikoja, kun aloin harrastaa maastopyöräilyä. Hihat ovat siitä lähtien olleet mukana oikeastaan jokaisella reissulla kesät talvet, niin randoillessa kuin pyöräilläkin. Irtohihat saa taiteltua hyvin pieneen tilaan ja ne ovat kevyet. Silloin kun niitä ei halua käyttää, ne voi sujauttaa vaikka repun lantiovyön taskuihin. Sieltä ne saa helposti ja nopeasti tarvittaessa.

 

riisitunturi, irtohiha

Irtohihoja valmistetaan eri materiaaleista ja erilaisiin lämpötiloihin. Minun suosikkini ovat välimallia, eli joissain olosuhteissa liian lämpimät, mutta kaupoista löytyy kyllä jämäkämpiäkin vaihtoehtoja. Vuosien mittaan niiden saumoja on parsittu kasaan moneen otteeseen, kun ne ovat tarttuneet kiinni milloin mihinkin oksantyngistä piikkilanka-aitoihin. Kankaan elastisuus on jo hävinnyt eivätkä ne enää istu kovinkaan hyvin. Vappureissulla toisen hihan suu repesi jo niin pahasti, ettei sitä enää viitsi kursia kasaan. Niiden päivät ovat siis täynnä mutta uudet on jo hankittu.

Jokaisen mummo tietää, että hartioiden lämpimänä pitäminen on avain arvokkaaseen vanhuuteen. Kun hartiaseutua ei kivistä eikä niskaa kolota, on mukava istua kiikkustuolissa ja kutoa sukkaa. Randohiihtäjällä ei useinkaan ole ongelmia hartiaseudun lämpimänä pitämisen kanssa. Reppu selässä skinnaaminen tai kiikkuminen tahtoo olla liiankin lämmintä hommaa – paidan selkä kastuu ja tulee ikävä olo. Ratkaisuna otetaan takki pois. Nyt ei enää ole niin kuuma mutta harjanteen takaa tuleva tuima tuuli tuntuu kovin ikävältä.

Randoilija ei tarvitse paljoa vaatetta selän ja repun väliin. Rintapuolella ja käsivarsissa lämmintä saisi sen sijaan olla. Ystäväni Jussi on ratkaissut ongelman pukeutumalla skinnatessaan väärin päin puettuun fleece-liiviin. Näin liivin selkäosa suojaa etupuolta, mutta taakse, repun alle sitä ei ylety. Tässäkin on omat ongelmansa. Vaatteiden leikkaus ei toimi optimaalisesti, kun ne on puettu väärin päin. Ja käsivarsia palelee. Liivi on myös hieman hankala pitää yllä, kun sitä ei saa selkäpuolelta kovin helposti kiinni. Jos vetoketjun sulkee selkäpuolelta kunnolla, menetetään väärinpäin pukemisen hyöty.

Jospa kokeillaan irtohihoilla. Puetaan ylle tekninen urheilupaita, liivi jos tuntuu olevan erityisen kylmä, ja irtohihat. Nyt ollaan viisauden äärellä. Optimaalinen kokoonpano voisi olla tekninen aluspaita, irtohihat sekä tuuliliivi, jonka selkäosa on verkkoa.

Lämmönsäätely on irtohihoilla erittäin helppoa. Kun on kylmä, vedetään hihat ylös asti. Tuntuu, kuin olisi pukenut ylleen takin. Kun vähän lämpenee, lasketaan hihat kyynärtaipeeseen. Ja kun alkaa tulla kuuma, rullataan hihat mykkyrälle ranteeseen.

Käsivarsien kautta ylimääräinen kuumuus haihtuu mutta torson voi vielä halutessaan suojata liivillä. Liivikin lähtee jossain vaiheessa pois mutta on edelleen näppärästi saatavilla, vaikkapa repun päälle pakattuna. Irtohihojen välppääminen ylös-alas on helpompaa, kuin lisävaatteiden esiin kaivaminen ja pukeminen.

Niin yksinkertaiseksi vaatekappaleeksi niistä saatava hyöty on valtava. Irtohihat toimivat niin pyöräillessä, suunnistaessa, juoksulenkillä, sauvakävellessä kuin tunturivaelluksellakin, ylipäätään aina, kun ollaan alttiina tuulelle ja sen myötä vaihtuville lämpötiloille.

Teksti: Janne Mukkala

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40925.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä