Alppeja Satoi tai paistoi

myrky vuoristo-opas juho lukkari

Keskieuroopan vuoriseuduilla laaksot vihertävät ja pian alkaa Alppien kesäsesonki. Vaikka talvitouhut ovat vähäksi aikaa jääneet taakse, palataan kuitenkin parilla mietteellä viime talveen, joka oli minulle opettavainen.

 

Käväsin duunissa vähän jokapuolella Alppeja ja siten vastaani tuli ei vaan aina uusia asiakkaita vaan myös minulle uusia opastuksia. Varsin hienoa oli nähdä miten olosuhteet voivat vaihdelle niin huomattavasti liikuttaessa saman vuoriston itä-, länsi- sekä pohjois-, eteläakseleilla.

 

Ja niin ne olosuhteet sinänsä olivat suurin opettaja tänä talvena.

Työpäivät näyttivät sattuvan kovin usein ajalle jolloin vallitsevat olosuhteet olivat heikonlaiset.

 

Tällaisina päivinä ollaan tietysti ongelmatilanteessa, sillä hyttestä käsin ei useinkaan voi tarkasti sanoa, onko päivälle suunniteltu reitti mahdollisuuksien rajoissa. On lähdettävä ulos ja nähdä tilanne paikan päällä.

 

Vuorilla liikkuminen ja myös opastaminen heikoissa oloissa on yhdellä tapaa mielenkiintoinen haaste, mutta samalla luonnonvoimia vastaan taistelemisestä on romantiikka kovin kaukana. Pää on pidettävä kylmänä, virheisiin ei hirveästi ole varaa ja on osattava haistella millaiset ovat opastettavan ryhmän voimavarat. Myrskyssä ollaan omillaan, sillä pelastushelikopteri ei lennä Alpeillakaan, jos tuuli on tarpeeksi voimakasta ja näkyvyys liian heikkoa. Elikkä mielenkiintoinen haaste siis...

 

Joskus on se tunne, että haasteen vastaanottaminen, ulos lähteminen kannatti koiranilmasta huolimatta. Toisinaan taas on fiilis, että päivän olisi todellakin voinut viettää siellä vuoristomajalla näppäillessä. Varmaan on kuitenkin se, että aina lähdetään liikkeelle. Se kuuluu työn kuvaan – satoi tai paistoi.

 

Vielä muutaman kuvan sarja (kuvat Detlev Lubowietzki) Ötztalista Itävallasta kertoo mistä silloin tällöin on kysymys. Reissun päätavoitteena oli päästä Wildspitzen Itävallan toiseksi korkeimman nypyn huipulle, mutta huiputuspäiväksi näytti nousevan myrsky...

 

Ilma oli huono, mutta aamulla lähdettiin liikkeelle Vernagthütteltä kohti Wildspitzeä.

 

Myrskytuuli puhalsi ja jo laaksossa ja näkyvyys oli nollissa.

 

kuuranaama myrsky vuoristo-opas

 

Oppaalla on naama huurussa ja huolestunut ilme päällä.

 myrsky alpit opastus

 

Myös ryhmä on varsin huolestuneen oloinen kärvistellessään myrskyssä. Ei auttanut mikään oli palattava mökille. Päivä kuului siis kategoriaan turhaa hommaa.

 

Seuraavalle päivällä oli tiedossa hieman parempia oloja ja osalla ryhmästä oli vielä aikaa yrittää uudelleen. Kylmissä oloissa lähdimme uuteen yritykseen seuraavana aamuna ja...

 

wildspitze juho lukkari uiagm huipulla alpit

 

…saavutimme Ötztalin korkeimman huipun. Kärsivällisyys oli kannattanut.

 

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40956.0

juusojänkä