Älä aja ohi Kilpisjärvestä.

Kilpisjärvi. 

Viikko Lyngenissä, pitkä viikonloppu Norjassa, kyllä Norjassa kelpaa lasetella... Näitä kuulee harvasen päivä suomalaisten vapaalaskijoiden suusta. Norja, etenkin Lyngenin ja Tamokin seutu on suosiossa. 1500km Etelä-Suomesta on pitkä matka ja kyllähän sitä kunnon vuorille pitää päästä. Kyllä, Norjassa ne vuoret on ja siitä ei päästä mihinkään. Mutta kun olen suomalainen ja haluaisin laskea Suomessa vapaata.

Kilpisjärvi. Siellä on laskettu vapaalaskun SM-kisoja, on Lapin Kulta Freerideä, Solid Powderia ja tarinaa tarinan perään. Monta vuotta olen miettinyt, että pitäisi pysähtyä Kilpparilla, missä ovat kotimaan suurimmat törmät. Sitä vaan helposti kurvaa 50km pidemmälle ja on Norjan vuonojen terävillä huipuilla. Hitto, miksi Suomessa ei ole vuoria ja toisaalta, miksi ne Suomen "vuoret" ovat niin lähellä ettei näe metsää puilta. Kyllä Suomessakin on kunnon törmiä! Siis Kilpisjärvelle ja vapaaviikonloppu. Kelkkakyyti tunturiin, kuruja, pilkkimistä, Kilpishotellin baari ja kevätkelejä parhaimmillaan. Sitä on Suomalainen vapaalasku parhaimmillaan!

Kyllä, Suomessakin on hyvä olla linjakiikarit. Vapaalaskijan on hyvä yytsiä linjoja ennen, kuin törmä kutsuu. 

Ja minne mennä Kilpparilla? Terbmisvaara. Sinne siis. Terbmiksen kurut ovat yhtä kuuluisia, kuin Suomalainen vapaalasku yhteensä ja suosittelenkin kaikkia vakavasti lasketteluun suhtautauvia kipaisemaan kyseisessä paikassa. Eihän Suomessa mitään kuruja ole...

Ville Eskonen jyrkän äärellä.

Ihan ylös asti ei menty, tuulen pieksemää suomipyydaa oli yllin kyllin ja sekös sai Suomalaisen vapaalaskijan perääntymään. Niki jumppaa. Kaikkien kurujen päällä oli isoja lumilippoja ja reittivalintaa piti miettiä kunnolla. 

Minne muualle mennä Kilpparilla? Saana? Kyllä! Monta kertaa olen ajanut ohi Saanasta ja aina olen miettinyt, missä se laskulinja menee? Tällä kertaa linjoja haettiin Saanan koillispuolelta. Saana Northeast Couloir. Kuulostaako siistiltä? No Chamonixin pojille ei kuulosta yhtään miltään, mutta suomipojalle kuulostaa hienolta! 

Niki ja Ajelupoikkaset hommissa. 

Ei makeaa mahan täydeltä. Pari päivää Suomipyydää(ihan hirveetä pashaa), oli riittävästi ja pakkohan se on nollata tilanne. Mitä tehdä Kilpisjärvellä? Tulokset ovat nähtävissä seuraavissa otoksissa. 

Pilkkiminen se vasta rankkaa hommaa onkin. 

Kyllä, kala, alamittainen Harjus. Ja kaikki olivat iloisia, Harjus, Ville ja Kake. Kaikki päästettiin vapaiksi!

Oliskohan tuossa seuraava Vapaalaskun SM-kisojen näyttämö?  

Kannattaako pysähtyä Kilpisjärvelle laskemaan? Kyllä. Käy Saanalla, Terbmiksellä ja Eskosen baarissa. Sitten on hyvä jatkaa matkaa Norjan puolelle, jos vielä haluja riittää. 

Jussi

jupehynn