Kamailua!

Joulu tulee ja sen jälkeen Uusi vuosi ja sitten onkin aika lähteä. Viimeiset viikot ovat olleet työntäyteisiä ja kiireisiä. Reissuun valmistautuminen on vienyt aika paljon aikaa kun on miettinyt mitä kaikkea matkaan lähtee ja tehnyt viimeisiä varustehankintoja Uuden vuoden ensimmäiset kaksi kuukautta tulen viettämään Argentiinan Patagoniassa. Kiipeillen El chaltenin lähikukkuloilla Tampereen kovimman lähetysmiehen, Hämäläisen Laurin kanssa. 

Tällaiset matkat on siinäkin mielessä mukavia että saa hyvällä syyllä hankkia kaikenlaisia pieniä vekottimia. Nykyajan kamat on kehittynyt ihan muutamassa vuodessa valovuosia eteenpäin siitä mitä ne joskus oman kiipeilyurani alkuaikoina oli. Esimerkiksi jääkiipeilykengät on kokenut uskomatonta kehitystä viimeisten vuosien aikana. Keveys ja lämpimyys ovat nykyään lähes jokaisen kengän perusominaisuuksia. Ennen muinoin piti valita joko tai.  

Yksi varustehankinta josta olen erityisen innoissani on uudet kengät. 

Eilen vihdoin kuriiri toi uudet kengät. Ensikosketus Scarpan Phantom ultriin on, täytyy sanoa, erinomanen. En nyt mitään kauhean monipuolista testiä ehtinyt niille toteuttaa. Muutama askel sisätiloissa, vähän kiipeilyä sisäotteilla ja meikäläinen on myyty noille kengille. Kenkä on tukeva mutta pohja silti sopivan joustava jotta kävely on mukavaa. Integroitu säärystin jonka alle saa lahkeet on iso plussa. Lisäksi kenkä on lähes höyhenen kevyt mutta silti suhteellisen lämmin, ja vedenpitävä. Vanhoihin trangoihin verrattuna kenkä on kui toiselta planeetalta. Pääsisi jo koittamaan oikeisiin olosuhteisiin 

Muutenkin mukaan lähtee aikalailla peruskiipeilykamat kalliolle ja jäälle. Pari settiä camalotteja, pari pakkaa kiiloja, nippu jatkoja, kymmenisen jääruuvia sekä kaikkea mitä nyt kiipeilyräkkiin kuuluu. Ja köysiä tietysti. Näiden kanssa ollaan pähkäilty ja lopputuloksena matkaan lähtee puoliköydet/twinit sekä ohut single-köysi. 

Spesiaalina voidaan pitää alumiinijäärautoja. Ne hankittiin light & fast lähestymisiä varten kallioreiteille jotka melkein poikkeuksetta vaativat jäätikkölähestymisen. Lisäksi tarvitaan kevyet leiriytymiskamat. Neoair makuualusta, kevyt makuupussi sekä bivypussi. Alueella tuulee aivan järjettömästi joten teltalta vaaditaan paljon. Lisäksi vaatetuspuolella tarvitaan paljon lämmintä sekä myös kevyempää vaatetusta. Säätila vaihtelee päivittäin melko runsaasti. Softshellhousut ja kevyt kuoritakki, paljon kuituvaatteita ja merinovillaa. Niil mennään. 

Pikkuhiljaa kun kamoja on pakannut huomaa ettei sitä tavaraa loppupeleissä aivan järjettömiä määriä tarvitse. Näyttää jopa siltä että kamat saa mahtumaan perus kilomääriin 

Tarkoituksena on pääasiassa kiivetä mäkiä kevyesti ja nopeesti jahka kunto ja keli sallii. Kuntoa on nyt ainakin yritetty treenata, joten keliä sitten vaan toivotaan suotuisaksi 

En tiedä miten paljon oon jo hehkuttanut mutta on se vaan niin järjettömän mahtavaa päästä vihdo  in noille mäille mistä on joku kymmenen vuotta unelmoinut. Kaikki nuo upeat ja legendaariset vuoret, kultainen täydellinen graniitti, mitä moninaisimpia jäämuodostelmia sekä tietysti hyvää aikaa hyvässä seurassa. Aikamoinen lomareissu tiedossa. 

 

mattikivi