Romsdal. Peikkojen laakso

Kesän matkoista juuri toipuneena aloin heti kuumeisesti miettiä ajantäytettä elämään. Töitä pitäisi tehdä. Kuin sattumalta työn alkamisajankohta siirtyi viikolla eteenpäin. Ei muuta kuin laivaliput hankintaan ja autonkeula kohti Norjaa ja Romsdalia. Seitsemän päivää reipasta ulkoilua oli tiedossa.

  

Keväällä suunnittelin alustavasti vuodeksi reissuaikaataulua, ja syksylle olin suunnitellut viikonmittaisen valmistelureissun talven koitoksia varten. Ihan vaan nähdäkseni missä kunnossa keho on. Siihen tarvitaan mäkeä ja sen vuoksi halusin lähteä jonnekin vähän mäkisempään maastoon. Romsdal soveltui tarkoitukseen mainiosti. 

 

Romsdal on mahtava paikka. Peikkojen laakso, jonka molemmin puolin nousee vuorenseinämät lähes taivaisiin. Kirkkaansininen joki kulkee laakson pohjalla ja auringon paistaessa lyhyen aikaa laakson pohjalle joen sinisyys korostuu entisestään. Luulin että Lofootit olisi taianomainen paikka, mutta Romsdal vetää kyllä pidemmän korren siinä kisassa. Kun autolla laskettelee laaksonpohjaa, ei yhtään ihmettele mistä kaikki Norjalaisten tarinat peikoista ja menninkäisistä juontavat juurensa.

Minulle tämän reissun tavoitteena oli viettää pitkiä päiviä vuorilla ulkoillen, ehkä kiivetä joku reitti sekä nauttia syksyisestä ilmasta. Tavoitteiden osalta reissu osuikin nappiin. Kelit olivat mitä mainioimmat. Päivisin oli lämmintä ja öisin viileää. Joka aamu sumu peitti vuorenrinteet ja parina aamuna satoi, mutta iltapäivisin oli hyvää keliä.

Ensimmäiset päivät päätimme käyttää helpohkojen vuorien kiipeämiseen. Romsdalissa on paljon helppoja vaellushuippuja. Helpohkoa kiipeilyä ja kävelyä ilmavissa paikoissa. Vuorten huippujen noustessa lähes kahteen kilometriin korkeuseroa kertyy päivän aikan mukavasti. Välillä jalkojen juuresta putoaa yli puolitoista kilometriä alas laaksoon kun edetään harjannetta pitkin. Seikkailullisuutta lisää se, että välillä opaskirjan selostukset ovat aika suurpiirteisiä ja omat reittinsä joutuu pitkälti etsimään itse. Mahtavaa hommaa.

Kuuden päivän aikana ehdimme kiivetä neljälle korkeammalle huipulle: Romsdalshornille, Kongenille, Dronningenille sekä Store Trollstindille. Näistä vaikuttavin huippu oli Store Trolltind. Välillä polulta katsottuna seinämä laskee pystysuoraan ensin vajaa kilometrin, ja Rauma-joki virtaa liki puolitoista kilometriä alempana laakson pohjalla. Vaikuttava paikka.

 

Vuorikiipeilyn lisäksi ehdimme kiivetä kasan sporttireittejä sekä yhden hieman pidemmän reitin. Sporttikiipeilyyn laaksosta löytyy paljon mahdollisuuksia. On jyrkkää ja släbiä. Yksi mieleenpainuva paikka oli Skiri. Jättimäisiä bouldereita, joihin on pultattu parisenkymmentä sporttireittiä, kristallinkirkkaan Raumajoen varrella. Kiipeily ei välttämättä ole maailman parasta mutta puitteet on kyllä maailmanluokkaa.

Romsdalista löytyy pidempiä kiipeilyreittejä useammaksi elin-iäksi. Hornlaksa tarjoaa mukavia "lyhyempiä" keskimäärin kymmenen köydenpituuden reittejä. Me kiipesimme kalliolla klassikkoreitin Gravrammer, kahdeksan köydenpituuden mittainen, greidiltään 6+. Ylempää laaksossa on Mongejuran eteläseinämä jossa sijaitsee klassikkoreitti Sydpillaren, 900 m, 6. Toisella puolen laaksoa onkin sitten varmaan Euroopan pähein seinämä, Trollveggen, sekä muut massiivin seinämät. Siellä sijaitsee Euroopan pisin kalliokiipeilyreitti Trollryggen, joka on muistaakseni 72 köydenpituutta ja hieman yli kolme kilometriä pitkä. Kivenlaatu on vaan tunnetusti todella huonolaatuista ja useina viimevuosina mahtavat kivivyöryt ovat jyrisseet seinämältä alas.

 

Viimeisenä iltana ennen paluumatkan alkua päätin yksinäni lähteä vielä iltalenkille. Leirintäalueen vierestä lähti mukavasti polku Norafjell-nimiselle kukkulalle. Sillekin mäennyppylälle kertyi kuitenkin korkeuseroa tieltä reilu 900 metriä. Iltajuoksusta tulikin ihan hyvä treeni lopulta. Matkaa huipulle ja takaisin kertyi linnuntietä 6,4 kilometriä ja aikaa lenkkiin kului vähän vajaa pari tuntia. Tuollaisen treenimäen kun saisi takapihalle...

Vaikka lomapäiviä oli vielä jäljellä, alkoi viikon aktiviteetit painaa sen verran jaloissa että päätimme lähteä kotimatkalle ja poiketa Bohuslänissä yhdeksi päiväksi. Bohuslänin keli ei taaskaan pettänyt ja saimme nauttia muutaman reitin verran tuosta Länsi-Ruotsalaisesta kiipeilymekasta. On se vaan hyvä paikka.

mattikivi

Markku Jussila
Re: Romsdal. Peikkojen laakso

Onpa hienon näköinen alue. Ajetaanko Romsdaliin Oslon kautta, vai meneekö jokin järkevä oikotie Oslon pohjoispuolelta?

mattikivi
Re: Romsdal. Peikkojen laakso

Sinne pääsee suorimmin kun ajaa Tukholmasta suoraan Kongsvinger nimisen kaupungin kautta vähän oslon pohjoispuolelta.

matti-kivinen.blogspot.com