9 paikkakuntaa ja 54 junatuntia myöhemmin


Vapaalasku-elokuvakiertueen näytös Lappeenrannan Kino-Aulassa. (Kuvat: Arttu Muukkonen)

 

Suomen ensimmäinen Vapaalasku-elokuvakiertue on nyt maalissa. Pidämme vielä yhden esityksen Pyhällä vuodenvaihteessa, mutta marraskuun pääkiertue päättyi viime viikonloppuna Ylläksen lumisiin maisemiin.

Pidän luvuista, joten katsotaanpa kiertuetta numeroiden valossa:
- noin 1060 katsojaa 9 paikkakunnalla

- noin 5400 kilometriä junalla, eli noin 54 tuntia junamatkailua kahden ja puolen viikon aikana

- noin 6000 kilometriä Turkish Airlinesillä

- noin 280 kilometriä libanonilaisella taksilla

- noin 320 kilometriä autolla Rollosta Ylläkselle ja takaisin

 


Junassa, matkalla Ouluun.

 

Tästä voi siis päätellä, että pääasiallinen matkustustapani oli juna. VR toimii arvostelusta huolimatta hyvin. Kerran juna oli vartin myöhässä, kerran viisi minuuttia etuajassa. Pääasiassa siis ajallaan.

Junailun perusteella uskallan tehdä muutamia suosituksia.

Ravintolavaunussa hyvä ja keveä lounas on metsäsieni-ohraohukainen, mutta siihen kannattaa lisätä suolaa itse. Muuten ravintolavaunussa kannattaa panostaa keittoihin: kantarelli- ja lohikeitto ovat molemmat aidon makuisia eivätkä kärsi juurikaan mikrotuksesta.

Työskentelyhyteissä on aina tilaa, ja parhaimmillaan voi istua yksin siistissä neljän hengen hyvin ilmastoidussa ja äänieristetyssä tilassa.

Kolmosvaunussa on lapsia. Yleensä automaatti myy paikan sinne, kun olet krapulassa. Henkien maailma.

Ota yöjunaan aina makuupaikka. Vaikka matka olisikin muka vain muutaman tunnin, kuten Oulun ja Tampereen välillä. Ota. Silti. Aina. Kolmas kerta istumapaikalla vääntelehtien on sitten jo silkkaa omaa tyhmyyttä.

Turha yrittää pingottaa farkut jalassa. Verkkarit ovat mukavat. Ja jos Tero Repokin käyttää niitä Skimbaajan mukaan hienoissa ravintoloissa, voivat muutkin mennä ne jalassa valtion rautateille.

Kaikki pistorasiat eivät aina toimi. Lataa siis kännykkä, läppäri ja muut mahdolliset laitteet etukäteen.

Muista laittaa läppäri välillä sivuun ja katsoa vain maisemaa. Mutta marraskuussa vain, jos matkustat kello 11-13. Muulloin maisema on pimeä.

Se, että junan vessassa vihreä majava lupaa pitää yhdessä kanssasi huolta vessan siisteydestä tuntuu aina yhtä pervolta ja oudolta, kerta toisensa jälkeen. Majava?!

 


Ylläksellä saatiin Bar Kaappi täpötäyteen.


Jyväskylän hurjat Erski, Tapani ja Valtteri kertomassa All.I.Can´t -leffan kuvauksista Mustassa Kynnyksessä.

 

Ennen kiertuetta pelkäsin, ettei paikkakunnilla kukaan tulisi paikalle. Pelko osoittautui onneksi turhaksi. Kaikkialta Suomesta löytyy vapaalaskijoita tai siitä kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat tulla leffaan, koska "ei täällä yleensä ikinä mitään tapahdu". No, nyt tapahtui.

Tapahtumia edelsi yleensä myös samanlainen kaava. Noin varttia ennen ilmoitettua alkamisaikaa alkoi leffateattereihin tai muihin katsomoihin ilmestyä hieman samankaltaista porukkaa. Kuoritakit kahisevat, kevyt-untuvatakit ovat värikkäitä, samoin pipot. Usein niissä lukee Sauna. Jalassa ei ollut soreleita kuin pohjoisessa, joista tosin Ylläksellä avajaisissa viihtyneet Helsingin kauppatieteilijät tiesivät kertoa, että "tolla jätkällä on helvetin kalliit kengät! Ne maksaa Stockalla ainakin kakssataa!" No, esimerkiksi pohjoisen 20 asteen pakkasessa sellaset jalkineet ovat ihan käytännölliset.

Mukavaa oli myös kuulla, että monilla oli laskusuunnitelmia talvelle. Ajatuksissa siintelivät Suomen keskukset, Pohjois-Norja, Alpit ja Japani. Jengi harrastaa, se on hyvä.

Entä kuinka iso laji vapaalasku on? Kovin pieni. Marginaalinen, etten sanoisi. Mutta kiinnostusta kyllä lajia kohtaan on. Sen todisti eräs rouva Lappeenrannassa, joka kyseli elokuvateatterin omistajalta pitkästi, että mistä tuossa vapaalaskuelokuvakiertueesta on kyse. Että miten se nyt tänne Lappeenrantaan asti tulee. Millaisesta on kyse? Mitä siinä tehdään? Kun selvisi, että rinteiden ulkopuolellahan siellä lasketellaan, totesi rouva, että ehkä se ei sitten ihan ole häntä varten, kun on tuota ikääkin jo 80 vuotta siunaantunut.

Olisimmehan me hänelle nyt yhden vapaalipun antaneet.

 

Kiitos kiertueesta jo tässä vaiheessa kaikille katsojille, kiertueella auttaneille sekä yhteistyökumppaneille! Tästä on hyvä jatkaa.


Lappeenranta, elokuvateatteri Kino-Aula ja Vapaalasku-elokuvakiertueen julisteet ovissa.

 

Lisää kuvia kiertueelta Facebook-kuvakansiossa.

Kiertueen elokuvat tulevat nettiin lähipäivinä. Pilkkeen voi hankkia Scandinavian Outdoor Storesta! Verkkomyyntiin se tullee ennen joulua.

 

Arttu Muukkonen