Arizona

Pikkukuva

Löytyykö Arizonasta lunta ja havupuita? No toki. Vietin viime sunnuntain Flagstaffissa, Arizonassa. Hiihdin tutustumieni paikallisten, Benin ja Kylen perässä poikkeuksellisen lumisen päivän jyrkissä, tiheissä metsissä Arizona Snowbowl-hiihtokeskuksessa.

Ja joskus sitä onnistaa! Tämä ensimmäinen päiväni suksilla Arizonassa oli kerrassaan mahtava. Paikalliset eivät muistaneet yhtä lumista päivää aiemmilta ajoilta. Tänne yleensä melko vähälumiseen paikkaan oli satanut edellisenä yönä reilu puoli metriä, ehkä paikoitellen jopa metrin verran erittäin kevyttä puuterilunta.

Arizona Snowbowl

Arizona Snowbowl sijaitsee pohjoiseen Flagstaffista, Grand Canyoniin johtavan tien varressa. Tämä osa Arizonaa on korkeaa tasankoa. Itse kaupunki on reilun parin kilometrin korkeudessa, ja hiihtokeskus alkaa noin kolmen kilometrin korkeudesta päätyen lähes neljään kilometriin (11 500 jalkaa). Jos sää olisi ollut parempi, olisin voinut myös haikata Agassizin huipulle (12 356 jalkaa) tai jopa Arizonan korkeimmalle vuorelle, Humprey's Peakille (16 633 jalkaa).

Laskettelukeskuksessa on muutama aloittelijoiden ja keskivertolaskettelijoiden hissi ja rinne, lähellä Hart Prairie Lodgea. Mutta osaavimmille laskijoille on oikeastaan vain yksi hissi: Agassizin vanha tuolihissi. Mutta millaiseen paikkaan se viekään! Hissi vie 9 500 jalan korkeudesta 11 500 jalan korkeuteen, ja kulkee hitaasti. Eikä hississä sitten kiroilla:

Ylös päästyäsi tarjolla on kuitenkin sekä kapeita, jyrkkiä rinteitä, että lähes rajattomasti metsäreittejä. Metsät ovat tiheitä, joten niissä pitää hiihtää varovasti. (Ei siis niin kuin ylläolevalla videolla.) Kallioita metsistä löytyy harvaseltaan, mutta suuri vaara ovat "puukäärmeet", aivan lumen pinnan alla vaakasuorassa makaavat oksat ja kaatuneet puut.

Hissin yläasemlta voi myös haikata ylemmäksi, hiihtäjän oikealle puolelle, alueelle nimeltään Upper Bowl. Oman vierailuni aikana tuo alue oli suljettu, mutta sinne sai mennä rinnevalvojien mukana, turvallisuuden varmistamiseksi. Onneksi valvojat tuntuivat aika innoikkailta tekemään kierroksiä tänne eniten koskematonta lunta tarjoavalle alueelle. Keskuksella on myös vyörypiippereiden testiasema:

Yläasemalta voi myös poistua hiihtokeskuksen alueelta kokonaan, ja laskea kohti valtatietä vuoren toisella reunalla. Tämä vaatii kuitenkin luvan metsänvartijoilta. Vartijat päivystävät lupa-asioissa Agassizin ala-aseman baarissa 9:30-11:30. (Ja huhun mukaan yleensä koko päivän, mutta en tällä kertaa löytänyt heitä, vaikka kävin etsimässä.)

Afterski

En tavannut vierailullani ketään ulkomaalaista tai edes toisesta osavaltiosta saapunutta turistia. Mutta keskus oli kuitenkin täynnä paikallisen yliopiston, North Arizona Universityn opiskelijoita Flagstaffista. Arvelin, että Kyle, yksi opiskelijoista tietäisi missä paras afterski ja parhaat baarit olisivat kaupungissa. Yllätykseni oli suuri, kun tämä base-hyppyjä harrastava nuorukainen kertoi, että oli täyttänyt 21 vuotta vasta muutama päivä sitten, joten hänellä ei ollut paljon baareista kokemusta. Amerikan tiukka alkoholilainsäädäntö tuntuu kyllä näin Eurooppalaisittain aika hassulta. No, onneksi laki pitää Kylen kaltaisen nuoren kaverin poissa vaarallisista harrastuksista, kuten baareissa käymisestä.

Törmäsin hississä sattumalta myös Collin's Irish Pubin pitäjiin, ja kävin heidän baarissa myöhemmin illalla. Paikka vaikutti Flagstaffin suosituimmalta, ja heillä oli myös jonkin verran ruokaa tarjolla. Suosittelen viskissä uitettua leivosta jälkiruoaksi!

Käytännön juttuja

Rinnekartta löytyy täältä. Päivälippu maksaa 55 $

Paikalliset harjoittelemassa lumivyöryturvallisuutta:

Huonolla säällä hiihtokeskukselle johtavalla tiellä vaaditaan joko ketjut tai neliveto. Alla kuva tien alkupuolelta:

Keskuksen alueella ei ole majoitusta. Yösija kannattaa hakea Flagstaffista, 20 kilometrin päästä. Paikalta löytyy suuri määrä erilaisia hotelli- ja motellivaihtoehtoja. Itse valitsin yöpaikaksi Hampton Innin, Hilton-ketjuun kuuluvan perushotellin joka Amerikkalaisesta tyylistä poiketen tarjoaa myös aamiaisen huoneen hintaan. Maksoin yöstä 60 $ ja hieman Hilton-pisteitä.

Arizona on viidestoista Pohjois-Amerikan osavaltio, jossa olen päässyt laskettelemaan.

Kuvat ja videot (c) 2013 by Jari Arkko

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44444.0

jariarkko