Högbergetin luola

 

Suomessako muka ei ole luolia? Löytyy niitä jonkin verran. Tämän viikonlopun seikkailu oli käydä Högbergetin poikkeuksellisen näköisessä virtauseroosioluolassa.

Olen koko ikäni elänyt siinä käsityksessä, että Suomessa ei juuri ole luolia, muutamaa hassua ja pientä poikkeusta lukuunottamatta. Luolia kuitenkin löytyy aika paljon, esimerkiksi Suomen Luolat teos esittelee niitä 165 kappaletta.

Tämän viikonlopun seikkailullani oli tarkoitus vierailla kolmessa lähiseudun luolassa. Päivä kuitenkin hupeni jostain syystä nopeasti, ja sateisen päivän vähäinenkin valo loppui ennen kuin pääsin lähtemään. Päätimme kuitenkin käydä Kirkkonummen Högbergetin luolassa, lähellä Peuramaan laskettelukeskusta. Luola on vain neljän kilometrin päässä työpaikastani, mutta en ole koskaan kuullut luolasta, sinne ei ole viittoja, eikä sinne tunnu edes johtavan polkua. 

Mutta päätimme siis vierailla luolassa. Luola on muodostunut jääkauden aikana veden virratessa kallion rakojen läpi. Luolan muoto on melko poikkeuksellinen.

Luolan löytää parhaiten GPS-koordinaateilla N 60° 6.418' E 24° 29.191' (WGS84). Paikalla on kuitenkin kivikkoa, liukasta sammalta, lunta (ainakin tänä iltana), ja kalliojyrkänteitä, joten eteneminen ei ole helppoa. Meiltä meni kaikenkaikkiaan valokuvauksineen pari tuntia retkeen. Luola on kuitenkin retken arvoinen!

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko. This blog is also available in English at the Blogspot and TGR sites.

jariarkko

akallio
Re: Högbergetin luola

Tuosta luolasta on aika paljon videomateriaalia netissä.

JM
Re: Högbergetin luola

Miehenmentävä näemmä..

teesaa
Re: Högbergetin luola

Jotain feelua noissa WGS-numeroissa, kun menee (omasta mielestäni) ihan muualle.

Tässä kuitenkin luolan koordinaattilinkki. http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/koordinaattihaku.html?y=60...

Wannabe mies monessa lajissa!