Hiihtokuvausta nelikopterilla

 
Muutama viikko sitten sain lahjaksi IETF-ystäviltäni Mavic Pro nelikopterin. Kiitos! Olemmekin jo leikkineet sillä paljon, minä, Olli, Janne, ja monet ystävistämme. Kaikilla on ollut hauskaa!
 
 
Lentolaitteessa on tosin paljon opeteltavaa aloittelijalle. Olemme siis opetelleet! Olli jopa innostui asiasta niin paljon, että tilasi osat omaan avoimen lähdekoodin kopteriin.
 
Ja Mavic Pro on melkoinen tekniikan ihme. Olen kokeillut jotain koptereita aiemmin, mutta tämä on ensimmäinen jota on helppo lentää. Se tekee täsmälleen mitä haluat ohjaimissa. Ja jos päästät ohjaussauvoista irti, kopteri pysähtyy kuin seinää ja jää leijumaan paikkalleen, oli sitten tuulista tai ei.
 
Se myös lentää automaattisesti kotiin, ja tunnistaa täsmällisen laskeutumispaikan videokameransa avulla vielä GPS:ää tarkemmin. Radion kantama on yllättävän iso, 7 kilometriä, ja laite lentää yhdellä latauksella n. 25 minuttia. Perusohjain on oma laitteensa, mutta siihen on yleensä syytä liittää älypuhelin tai vastaava. Itse käytän iPad miniäni tähän, se sopii ohjaimeen vaikka ohjeissa ei niin luvatakaan, ja toimii jouhevammin kuin useimmat puhelimet, ja näyttö on tietysti isompi. Älylaitteen rooli on toimia edistyneempien ominaisuuksien käyttöliittymänä sekä näyttää videokuvaa lentolaitteesta. Se myös paikantaa lentolaitteen kartalla.
 
Ja laitteen teknologia on hämmästyttävän hyvää, ehkä jopa osin pelottavaa! Voit esimerkiksi klikata henkilön kuvaa näytöllä, ja kopteri lähtee seuraamaan kyseistä kohdetta kuvantunnistuksen perusteella, ilman mitään kohteessa olevaa GPS-paikanninta tms. Tässä hieman pelottava demo tästä moodista:
 
 
Nämä edistyneet funktiot tekee mahdolliseksi kopterin 8 CPU:ta, joissa on yhteensä 24 ydintä. Paljon enemmän kuin tietokoneessani! Kopterin ei tarvitse olla montaa sekuntia päällä, kun se jo haluaa käynnistää sisäiset tuulettimensa tietotekniikkansa viilentämiseksi :-)
 
Ja tietenkin se sovellus, joka minulla on ollut kopterille mielessä on laskettelukuvaus. Olemme nyt testailleet laitetta muutaman kerran, lähellä olevissa suljetuissa hiihtokeskuksissa. Ensin Peuramaalla, kun Kauniainen oli yllättäen vielä auki viime viikonloppuna. Ja tänä viikonloppuna Kauniaisissa. Lumitilanne on muuten molemmissa edelleen erinomainen. Koko rinnealueet ovat lumen peitossa aivan parkkipaikalle asti, lumessa ei ole muutamaa roskakohtaa mitään aukkoja, lumi on tasaisen kovaa ja koskemattoman näköistä. Mikäs siinä, jos muut eivät enää halua hiihtää, jääpähän meille ylöskiipeilijöille enemmän tilaa!
 
 
Peuramaalla golfarit ovat jo valtaamassa alaa. Kenttä tuntui olevan jo täynnä heitä, aivan rinteen vieressä. Kesä on tulossa, kai. Mutta onneksi kukaan golfareista ei saanut haluttua "drone-in-one" osumaa! :-)
 
Mavic tuottaa 4K videota. Oletusasetuksilla sen kuvat ovat paitsi tarkkoja niin myös aika tarkasti todellista tilannetta vastaavia, eikä mikään osa kuvasta ole yli- tai alivaloitettu. Kopterilla on monta automaattimoodia, kontrollerin GPS-paikan seuraamisesta hahmon tunnistukseen, automaattinen nousuunlähtömoodi, ja paluu takaisin lähtöpaikkaan joko haluttaessa tai akun ollessa loppumassa. Emme tosin ole kaikkia moodeja vielä ehtineet kokeilla. Alustavan kokeilun perusteella hiihtäjä lumella on erinomaisen suuren kontrastin omaava kohde, joka kopterin kameran on helppo tunnistaa. Mutta vaikka kopteri osaa nousta ylös seuratessaan kohdetta, se ei osaa laskeutua alas. Niinpä hiihtämistä kuvattaessa on kopteria autettava manuaalisellakin ohjauksella, säätämällä korkeutta.
 
Tässä on kuvaa ensimmäisestä kokeestamme automaattisen kuvantunnistusmoodin kanssa. Tämä siis Peuramaassa, hieman pilvisenä päivänä. Kopteri on siis täysin automaattisessa ohjauksessa, kun sitä on ensin pyydetty tunnistamaan hiihtäjä kuvasta, ylhäällä ennen lähtöä:
 
 
Ja sitten Kauniaisiin, ja hieman aurinkoisempaan päivään. Tällä kertaa ohjasimme kopteria kuvantunnistusmoodin lisäksi säätämällä lentokorkeutta manuaalisesti alaspäin.
 
 
Lisää kuvia:
 
 
 
 
 
 
Kiitos!
 
 
Photos and videos (c) 2017 by Jari Arkko, Olli Arkko, Tero Kivinen, and Jarmo Ruuth. This blog is also available at the TGR site. Tämä blogi löytyy myös suomeksi Relaasta.
 

jariarkko

jeppe jääkarhu
Re: Hiihtokuvausta nelikopterilla

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos! Laita päivitystä kun olette ehtineet käyttää jonkin aikaa.

teha
Käyttäjän teha kuva
Re: Hiihtokuvausta nelikopterilla

Ja "markkinavoima"TV vasta eilen Teknavin voimin esitteli kyseistä vimpainta..

Olisi ilmeisen hauska vimpain, mutta BUDJETTI iskee perinteisesti keskelle naamaa.. =)

Teha

ps. täytyy jatkaa omien säätöjen kuvausta omaksi iloksi GP3:lla

Pääasia, että on hauskaa.. =)