Hiihtoloma Granissa

 

Miltä kuulostaisi hiihtoloma eksklusiivisessa kylässä ja rinteillä, joista vaikkapa maailmancupin Marcus Sandell aloittanut uransa? Varmaan hauskalta, kunnes mainitsen 50 metrin korkeuseron ja vesisateen. Mutta sittenkin: yllättävän hauskaa!

Niin se vain oli, että satuin olemaan kotona hiihtolomaviikon, ja ajattelin olisi hauska laskea joka päivä. Ei kokonaisia päiviä, mutta edes tunti tai pari joka päivä. Olin myös vienyt sukseni huoltoon Skiserviceen, ja päätynyt ostamaan uuden parin kisasuksia hieman nopeampaan laskuun. Joten halusin kovasti päästä kokeilemaan uusia suksia.

Kokemus oli siis yllättävän hauska. Ensinnäkin, saatoin käyttää kaiken ajan itse hiihtämiseen, muuhun säätämiseen ei juuri kulunut mitään. Sukset odottivat autossa, lasketteluvaatteet strategisesti kuivumassa keskellä olohuoneen lattiaa. Täydessä valmiudessa kolmessa minuutissa. Toiset kolme minuuttia ajomatkaa rinteelle, ja ehkä eniten aikaa kului monojen laittamiseen. Saatoin kuitenkin olla hissijonossa kymmenen minuutin kuluttua lähtöpäätöksestä.

Ja ostin sen kausikortin. 195€, pitkän viikonlopun hissilipun hinta alpeilla. Mutta vaikka ei kustannuksia katsoisikaan, niin se helppous. Voi vain ilmestyä rinteeseen, ei tarvitse ottaa rahaa mukaan tai jonottaa mihinkään.

Sää oli ensimmäisiä päivä lukuunottamatta vähän turhan harmaa ja kostea. Mutta vaikka kokonainen päivä sateessa on vähän masentavaa, niin pari tuntia ei tunnu missään. Vaatteet pysyvät tuossa vaiheessa vielä kuivina. Väsymys tai kylmyys ei iske.

Ja vaikka rinne on pieni, on siinä kuitenkin hauska laskea. Yksi kierros kestää noin kaksi ja puoli minuuttia, kaksi minuuttia ylös, 10 sekuntia alas, ja hieman aikaa hissiin asettautumiseen ja poistumiseen. Niin, ja ne uudet sukset... mulla on aina ollut sukset, jotka tulevat hieman levottomiksi suuremmissa nopeuksissa. Nämä uudet sukset, 191-senttisen Atomicin Race D2 GS -sukset kulkevat kuin juna. Kahdenkymmenenseitsemän metrin kääntösäde. En ollut ihan varma olisiko niillä noin muuten helppo hiihtää. On niitä ehkä hieman vaikeampi komentaa kuin lyhyempiä suksia, mutta hyvin ne edelleen tottelevat. Ehkä me vanhemmat laskijat olemme laskeneet riittävästi ennen carving-aikakautta, että käännösten teko ei ole ongelma :-)

Mutta ennen kaikkea, pikkurinteessä on hauskaa sen vuoksi, että siellä on tunnelmaa. Kaupallisuus on näistä rinteistä kaukana. Samoin yhteen muottiin tehdyt ratkaisut, jokainen rinne on oman näköisensä. Granissa on nyt tänä vuonna siirrytty yhdestä hissistä peräti kolmeen. Rinteen oikeassa sivussa on nopea nappihissi kilpahiihtäjille, ja vasemmalla on lyhyt naruhissi aivan aloittelijoille. Rinne on on vaahtosammuttimen kokoisten nassikoiden kansoittama, ja kisoja järjestetään usein. Viimeksi sunnuntaina Suomi-slalom kisa. Vuosittain koulutetaan yhdeksänsataa lasta GrIFK:n hiihtokoulussa. FIS-laskijoita on seurassa peräti 15.

Oikeastaan ainoa pieni valituksen aihe on, että muita kuin noita pieniä hiihtäjiä ei juuri näy. Näin rinteessä viikon aikana vain yhden aikuisen, ja sekin oli varmaan jonkun nassikan äiti :-) Ja kun ostin kausikorttiani, niin Café Alpenhütten myyjä kysyi, että tuleeko lippu minulle. Hei, kyllä me muutkin voimme laskea pienessä rinteessä. Otetaan se vaikka kunnon- ja taidonkohotuksena. On se vähän eri asia käydä joka päivä laskemassa, kuin mennä kerran vuodessa lomalle.

Tiesittekö muuten, että mihin nopeuteen pääsee, jos laskee Granin mäen alas ilman mutkia? 75 km/h tuli aika helposti toisella yrittämällä ja ilman vauhdinottoa. Yllättävän lujaa. Tuota voisi varmaan vielä parantaa. (Ja tämä on sitten tietenkin mitattu niin, että mäessä ei ollut muita. Vauhti on vaarallista. You have been warned.)

Kuvat (c) 2015 Jari Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko

lego
Käyttäjän lego kuva
Re: Hiihtoloma Granissa

korkeusero virallisesti 48m ja sekin mitattu varmaan lähtökopin katolta.. ; )
aikuisten oikeesti n.40m..

jariarkko
Re: Hiihtoloma Granissa

En ole mitannut, mutta 40m tuntuu kyllä oikeammalta arvolta. Täytyy käydä mittaamassa...

Henkka
Re: Hiihtoloma Granissa

Asun itsekin muutama minuutti tuosta mäestä ja joskus tuli käytyä iltaisin haikkaamassa mäen reunaa ylös ja suksilla alas. Erittäin hyvä iltalenkki. Pitäisi ottaa taas ohjelmaan.

jariarkko
Re: Hiihtoloma Granissa

Hirveällä yrittämisellä (ja edelleen siis niin, ettei mäessä ollut muita) sain kellotettua 78 km/h. Ihme, ettei mene lujempaa, vaikka yrittää. Ehkä pitäisi käydä hakemassa avaimet siihen lähtökoppin. Pitävät sen lukittuna, prkl :-)

P.S. Lunta riittää edelleen hyvin!

jariarkko
Re: Hiihtoloma Granissa

81 km/h...