Hiihtomatka Ahvenanmaalle

Railo

Huhtikuun puoliväli, aurinko paistaa. Mistä vielä löytyisi laskettavaa lunta? Ahvenaanmaalta, tietenkin. Tässä raporttini Germundö Alpinen laskettelukeskuksesta. Ruotsinlaivalla laskemaan!

Ahvenanmaasta oli aiemmin jäänyt sellainen aina aurinkoinen, lämmin kesämielikuva. Ei olisi tullut mieleenikään, että sieltä voisi löytyä laskettelua. Varsinkin kun paikka on niin tasainen. Mutta siellä on talvisin lunta ja jopa hiihtokeskus hisseineen. Germundö Alpin on paikallisen hiihtoseuran laskettelumäki, yhden hissin ja kahden mäen pikkurinne. Vielä pienempi kuin kotirinteeni, mutta kuitenkin hauska laskettava. Ja nämä seurojen ja kylien omat pikkumäet ovat mielestäni hienoja. Niillä on oma ilmeensä, hiihtäjät pääsevät rinteeseen aivan naapurista vaikkapa koulupäivän jälkeen, ei tarvitse hukata aikaa matkustamiseen (kuten minä yleensä teen). Suurin osa hiihtäjistä on lapsia, jotka nauttivat kokemuksestaan täydellisesti, vaikka rinne onkin pieni. Ja talvi-iltojen keinovalossa rinteet ovat itse asiassa aika hienon näköisiä.

Germundössä ankkurihissi vie hiihtäjät rinnettä ylös. Alas pääsee joko suoraa ja melko jyrkkää päärinnettä tai kaartuvaa ja loivampaa sivurinnettä. Sivurinteen molemmilla puolilla tuntui olevan alueita, joissa voisi laskea myös rinteen ulkopuolella, mutta huhtikuussa nämä alueet olivat jo lähes sulia. Rinne päättyy järven rannalle. Katsellessani maisemia yksinäisessä hiljaisuudessa, vastarannalta kuului lampaiden määkinää ja kukon kiekunaa. Olin selvästi maaseutuympäristössä.

Hissin ala-aseman vieressä on suuri varastorakennus ja pikkuruinen kahvilarakennus. Ilmeisesti myös välineitä voi vuokrata täältä. Tänä vuonna keskus oli ollut käytössä viimeistä kertaa pari viikkoa sitten, joten en päässyt kokeilemaan kahvilaa tai hissiä. Haikkasin ylös muutaman kerran, kunnes väsyin tarpomaan pehmeässä lumessa suksia kantaen. Alaslaskut olivat toki hauskoja, tykkään aina laskea pehmessä lumessa. Myös sulaneessa sohjossa, ei pelkästään siinä juuri sataneessa. Lumi ei tosin suksien alla ollut vielä kovin pehmeää, mäkin tuntui suhteellisen kiinteältä vuodenaikaan ja päivän lämpötilaan verraten. Lunta löytyy varmasti vielä pitkälle toukokuuhun.

Mutta sen verran sulamista oli jo tapahtunut, että paikalle oli syntynyt muutama vaarallinen railo.  

 

Kannibaalien Vapaahiihto

Mutta laskettelukeskus ei kuitenkaan riittänyt koko päivän hiihtokohteeksi. Olin matkani aikana katsellut paikallisia kukkuloita, ja päätin paluumatkalla kohti Maarianhaminaa yrittää pientä vapaahiihtoreittiä kallioisen Jettbölen mäellä. Näppärästi mäen edestä löytyi myös parkkipaikka. Luettuani parkkipaikalla olevan kyltin selvisi, että olin 5000 vuotta vanhassa kylässä, aiemman merenrannan paikalla. Kylässä tehdyt kaivaukset olivat paljastaneet, että muinaiset asukkaat harrastivat kannibalismia.

Jettbölessä on edelleen asutusta. Luulisin, että kannibalismi on jo unohtunut. Vaikka ne muutamat vastaantulijat katsoivatkin kyllä minua varsin pitkään, ja oudosti. Olen sinänsä tottunut noihin katseisiin, yleensä niitä saa kun kantaa suksia väärässä paikassa, kuten nyt vaikkapa Kalliossa tai Hong Kongissa. Ehkä se oli sama juttu Jettbölessä. Tai sitten vastaantulijat olivat vain nälkäisiä.

Mäki on hyvin kauaksikin näkyvä kallioinen kukkula tasaisen pellon vieressä. Kannibaalien kylä on ollut pellolla, eri kohdilla meren pinnan laskiessa ajan saatossa. Parkkipaikka löytyy pellon keskeltä, tien vierestä, ja sieltä on helppo kävellä muutama sata metriä kalliolle. Kallion laskeminen huhtikuussa ei kyllä ollut oikein järkevää. Lunta oli liian vähän. Paksun lumipeitteen aikana mäki saattaisi olla hauska laskea, ja reittejä alas löytyisi varmasti useampia. Nyt tämä parikymmentä metriä korkea kallionnyppylä oli tuskallinen niin kaatumista pelkäävälle laskijalle, että naarmuja pelkääville suksilleni.

 

Yksityiskohdat

Germundön mäen korkeusero on 40 metriä. Ahvenanmaalta kotoisin oleva kaverini Kurtis viettää nykyisin osan vuodestaan Verbierissä ja asuu kämpässä josta korkeusero Verbierin keskustaan on suurempi kuin korkein kohta koko Ahvenanmaalla. Siis kylän sisällä.

Tässä hieman lisätietoa Germundön keskuksesta turistikeskuksen infosivuilta. Keskus sijaitsee Lavovägenillä, reitti Maarianhaminasta sinne löytyy tästä linkistä. Ja seuran Facebook sivut ovat tässä.

Jettböleen löytää tämän kartan avulla.

Koko Ahvenanmaa on muuten aika hiljainen paikka turistikauden ulkopuolella. Ja varsinkin sunnuntaisin. Maarianhaminan ainoa sunnuntaisin auki oleva ravintola on Kino, pikkuinen take-away pizzeria. Pizzeria on samassa talossa kuin myös Kinon nimellä kulkeva yökerho, paikkakunnan tärkein menopaikka. Ei kuitenkaan keväisin, eikä varsinkaan sunnuntaisin, sillä se ei ollut auki. Ja se pizzeriakin meni kiinni yhdeksältä.

Mutta voin suositella Hotelli Savoyn palveluksia. En ollut yötä Ahvenanmaalla tällä retkellä, saavuin iltapäivällä Turusta laivalla ja lähdin takaisin kohti Helsinkiä keskiyöllä. Mutta laskujen jälkeen teki kuitenkin mieli käydä saunassa, ja muutamalla eurolla sai käyttää Savoyn saunaa. Hotellissa oli myös puoleenyöhön auki oleva baari sekä erittäin hyvin toimiva ilmainen nettiyhteys ja ystävällinen palvelu. Suosittelen!

Niin se Hong Kong, josta mainitsin aiemmin. Paikalliset asukkaat eivät tunnu tietävän, että kaupungista löytyy maailman kahdeksas ihme: äärettömän pitkä laskettelumäki.

Videot ja kuvat (c) 2013 Jari Arkko

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45415.0

jariarkko