Jääkiipeilyä Lontoossa

Mukana jäähakku, matkalla Lontooseen. Minne muuallekaan? Jossainhan sitä pitää jääkiipeilyä harrastaa, miksei siis Covent Gardenissa? Taksikuskin mukaan tämä on oudointa, mitä hänen kyydittävänsä ovat kertoneet tekevänsä.

Mutta tässä sitä ollaan, kellarissa Covent Gardenin alapuolella, yrittämässä kiivetä negatiivista jääseinää. Enkä edes muista, milloin olen viimeksi päässyt kiipeämään jäällä. Siitä voi olla jopa kymmenen vuotta. Taidot ovat päässeet ruostumaan, jos niitä nyt on edes ollut. Ja kiloja tullut lisää. Kiipeäminen on vaikeaa. Ja jää on tuoretta, eilen tehtyä. Tiistaisin kiipeäminen on vaikeinta, koska jää uusitaan maanantaisin. Se on siis nyt tuoretta, koskematonta, kovaa jäätä, eikä siinä ole valmiiksi hakattuja koloja.

Olen Vertical Chill:ssä, kylmällä kiipeilyseinällä Ellis Brigham Mountain Sports -kaupan alakerrassa. Pakkasta on kuusi astetta, mutta hikoilen silti rankasta kiipeilystä. Ja mukaan ottamani jääraudatkin ovat sopimattomat tähän kiipeilyyn. Jäärautojen taipuilu on varmaan se pääsyy huonoon menestykseeni negatiivisen seinän lipan ylityksessä :-)

Seinällä on yksi matala harjoittelualue sekä kolme täyskorkeaa reittiä, suora, kulma ja negatiivinen. Lisäksi löytyy myös dry tooling -seinä. Reittien korkeus on 8 metriä. Ja hallin jäähdytyslaitteet lähtevät kovaäänisesti soimaan muutaman minuutin välein. Jäähakun lyönnit irroittavat jäästä paloja, jotka kolahtavat alas. Jostain syystä jääpalojen roiskuminen on minulle yksi olennainen osa jääkiipeilyä. Olen kiitollinen, että lainasin kaupasta sen visiirillisen kypärän.

Vertical Chill tarjoaa yhden tunnin kiipeilysessioita 50 punnan hinnalla per henkilö. Jos mukana on omat varusteet, hinta on 35 puntaa. Hinnoissa on mukana ohjaaja, joka myös varmistaa kiipeilyn. Suosittelen! 

Ja Vertical Chillistä löytyy myös todennäköisesti maailman ainoa jääkiipeilyseinä, joka on varustettu ilmaisella langattomalla verkolla. Selfie-WiFi? Mikä voisi enää olla paremmin? 

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko, Alexa Morris, ja Vertical Chill. This blog is also available in English.

jariarkko