Katalonia

Juoma

"NOBODY expects the Spanish Off-Piste"

Kuka olisi odottanut, että Espanjassa voisi olla hyvää off-pistehiihtoa? Vieläpä Kataloniassa, La Molinan hiihtokeskuksessa. Vierailimme tässä aloittelijoiden mäessä viime vuonna, mutta pari viikkoa sitten tekemälläni uusintakäynnilla ilmeni, että keskuksen toinen hissi tarjoaakin huomattavasti haastavampia reittejä. Sekä vaaroja. Alueella on lumivyöryvaara sekä reittejä, joilla kaatuminen ei ole hyvä idea alla olevien kallioiden vuoksi.

Tämä on kertomus aluksi melko epäonnistuneesta matkastani Andorraan ja Espanajaan pari viikkoa sitten. Pääsin loppujen lopuksi hiihtämään hauskoja reittejä, mutta alunperin olin hyvin lähellä perua koko matkan, vaikka lentoliput oli jo maksettu. Kaverini Zach ei päässytkään mukaan, ja uuden työni vuoksi minulla oli liian kiire uhrata neljä päivää hiihtomatkalla. Lähdin sitten kuitenkin, ja parin hotellissa vietetyn työpäivän jälkeen vietin hauskan viikonlopun rinteissä.

Vaarallinen alue:

Katalonian Offarit

Viimevuotisella retkellä La Molina vaikutti kovin surkealta hiihtokeskukselta, ainakin kokeneille laskijoille. Mutta meillä oli silloin aikaa vierailulle vain tunti, ja päädyimme valitsemaan parkkipaikkaamme lähinnä olevan hissin. Uudella retkellä selvisi, että keskuksen toinen päähissi, TCB Alp 2500 tarjoaa itse asiassa paljon mielenkiintoisempaa maastoa. Osa maastosta on kuitenkin pysyvästi suljettu lumivyöryvaaran ja jyrkänteiden vuoksi. Jos liikut rinteiden ulkopuolella täällä, on syytä olla erittäin varovainen.

Vaarallinen kuru alhaalta päin: 

Reunan yli kurkistus:

Reitit. Molemmat laskemani reitit ovat suljetulla alueella, enkä todellakaan suosittele niitä:

Reunan yli:

Reuna:

Andorra, toistamiseen

Viime vuonna kävin myös Andorrassa, mutta minulla ei ollut aikaa kirjoittaa itse hiihdosta mitään, vaikka yhden afterski-artikkelin teinkin. Kirjoittamisen hitaus on itse asiassa yleisempikin ongelma. Blogin lukijoille saattaa syntyä käsitys, että käyn laskemassa vaikka missä. Itse asiassa käyn laskemassa ainakin tuplaten enemmän, mutta en ehdi kirjoittaa kaikista.. ehkä palaan noihin juttuihin joskus.

Tällä kertaa kävin Vallnordin ja Grandvaliran hiihtokeskuksissa. Molemmat ovat erinomaisia alueita, ja Grandvalira on tämän pienen maan suurin hiihtokeskus. Mutta yhdessä viikonlopussa ei ollut paljon aikaa hiihtää, enkä viitsinyt yksin lähteä kovin kauaksi rinteistä. Laskin kuitenkin useamman hauskan reitin, lähinnä rinteiden vieressä olevia jyrkänteitä. Soldeaun kylän yläpuolella olevat mustat kilparinteet olivat mieleeni, samoin hieman tästä ylempänä olevan TSF4 Assaladors tuolihissin alla olevat jyrkänteet. Mielenkiintoista maastoa ja hyviä rinteitä löytyi myös Grau Roig-alueelta.

Assaladors-hissin alla olevat jyrkänteet:

Grau Roig-alueen jyrkänteet:

Grau Roigissa on myös "Snow Food" alue ja iglukylä. Täällä voi jopa yöpyä iglussa, ja niiden sisustus on joka tapauksessa vierailun arvoinen nähtävyys.

Sisustus:

Iglubaari:

Soldeaun TC8-hissin yläasemalla oli myös testirata nelivetoautoharjoitteluun. Autot pystyivät ajamaan yllättävän jyrkkiä lumiseinämiä.

Autoradan alku:

Barcelona. Ei hyvä.

Paluumatkalla lumivyöryreppuni aiheutti melkoisen ongelman Barcelonan lentokentällä. Turvatarkastajat väittivät, etten voi ottaa reppuani koneeseen. Esitin IATA:n taulukon hyväksytyistä matkustamossa olevista tarvikkeista ja valmistajan tuoteselosteen. Tarkastajat kieltäytyivät hyväksymästä niitä. Tai kutsumasta paikalle esimiestä. Yritin selittää, että kaikkialla Euroopassa on samat säännöt tämän suhteen. Tarkastajien mukaan Espanjan ei tarvitse noudattaa ulkopuolisia säännöksiä. No, mikään ei auttanut. Juoksin takaisin sisääntsekkaustiskille ja sain heidät suostuteltua ottamaan CO-kanisterin matkatavaraksi. Tässä vaiheessa viimeiseen kuulutukseen oli viisi minuuttia. Juoksin ostamaan matkamuistorepun, kanisteri sisään ja reppu tiskille, ja sprintti turvatarkastuksen ja kentän läpi portille. Ehdin mukaan, ja kaikki kolme matkatavaraani ilmestyivät perille Helsingissä. Saksalaista tehokkuuta Air Berliiniltä! Hienoa!

Mutta ne espanjalaiset... talouskatastrofista viis, mutta jos mun vyöryreppu ei kulje lentokentällä, niin eikö olisi aika aloittaa keskustelu kyseisen maan tarpeellisuudesta EU:ssa? Prkl. Enivei, varokaa espanjalaista inkvisiitiota Barcelonassa!

Air Berliinin kone:

CO-kanisterin pakkausreppu: 

Säätilanne Vallnordissa:

Kuvat ja videot (c) 2013 Jari Arkko. Tämä artikkeli löytyy myös englanninkielisenä.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45064.0

jariarkko