Keltainen lumi

keltainen 

Olen aina halunnut hiihtää keltaisella lumella. No en, mutta olen kyllä aina halunnut kokeilla halfpaippia. Suksijoiden läsnäoloon on kuitenkin aina suhtauduttu hieman nihkeästi. Viime sunnuntaina pääsin kuitenkin kokeilemaan paippia Tahkolla. Missään ei ollut enää yhtään laskijaa, eikä paipinkaan kunto enää varmaan kiinnostanut ketään. Paippi oli tosin keltainen... en tiedä miksi, mutta laskin sitä kuitenkin innolla.

 

Olin siis Tahkolla. Olin koko viikon miettinyt, että missä voisin käydä laskemassa viikonloppuna. Mutta mitään ideaa ei tuntunut löytyvän. Olin jo aiemmin käynyt paikoissa, joihin pääsisi helposti. Mitään uutta kohdetta ei tuntunut löytyvän. Ukraina vaikutti erittäin kiinnostavalta kohteelta, ja lennot sinne olisivat olleet edullisia ja lähtisivät oikeaan aikaan. Mutta se kymmenen tunnin junamatka hiihtokeskukseen ei oikein sopinut päivämatkan ohjelmaan, eikä minulla ollut mahdollisuutta käyttää muuta kuin sunnuntai... Ja olisin todella halunnut käydä kaverini Miljenkon kotimaassa, Kroatiassa. Mutta liput olivat liian kalliita, eikä hiihtokeskuskaan ollut auki kuin tiistai-iltaisin. Ninpä päädyin lopuksi Tahkolle. 

Tahko

Tahko ansaitsisi enemmän arvostusta. Vaikka se on vain viiden tunnin ajomatkan (tai lyhyen lentomatkan) päässä Helsingistä, on se mielestäni Suomen parhaita hiihtokeskuksia. Tahkolla rinteitä on riittävästi, ja vaikka korkeuseroa onkin vain tuo 200 metriä, lähes jokainen rinne on kuitenkin mukavan jyrkkä. Parhaimpien rinteiden läheisyydessä on vielä kaksi tuolihissiä, suomalaisittain harvinaista herkkua. Tahkon jyrkin rinne on Musta Pekka. Ei sitä voi verrata alppien mustiin rinteisiin, mutta on se silti pitkä ja hetkellisesti melko jyrkkäkin. Hauska laskettava.

 
 

Afteri

Vielä muutama vuosi sitten Tahkolla oli loistava after-ski paikka, Pehkubaari. Tämä myös maailman kupiksi kutsuttava baari sijaitsee hissin yläaseman vieressä, avain World Cup -rinteen vieressä. Baari on edelleen olemassa, mutta monojen sijasta pöydillä on nykyään pöytäliinat ja hienot astiastot. Minusta tässä asiasssa on menty huonompaan suuntaan. Miksei museovirasto ole puuttunut asiaan? Kulttuurillisesti tärkeitä after-ski kohteita ei saisi muuttaa hienostoravintoloiksi!

 


 

Pehkun takan oli kuitenkin vuokrattava sauna. Valittavasti lyhyen päiväni aikataulu oli liian tiukka, jotta tuota olisi ehtinyt kokeilla. Olisi ollut hienoa kokeilla saunomista hiihtopäivän aikana, ja vielä rinteiden keskellä. Lisää tämänlaisia juttuja muuallekin!

 
 

Laskemattomat maat

Miettiessäni mihin lähtisin, tulin samalla tehneeksi listan Euroopan maista joissa en vielä käynyt laskemassa. Niitä on yllättävän paljon, ja kavereilta saadut vinkit lisäsivät listaan kaikenlaisia paikkoja, joissa en aiemmin tiennytkään olevan lunta. Kuten nyt vaikkapa Kreikka, Portugali, tai Kypros. Kyprokselle olisin voinut lähteäkin, mutta valitettavasti paikallisissa keskuksissa oli yhtä vähän lunta kuin pankeissa rahaa... Myös lentojen saatavuus, hinnat, tai viisumien hakuajat rajoittavat mahdollisia kohteita jonkin verran. Matkustan paljon työkseni(kin), ja passin jättäminen pariksi viikoksi jonnekin on hankalaa.

 • Islanti: Mäkiä löytyy, ja ovat jopa vielä auki. Lentojen saatavuus on kuitenkin huono, ja paikka on myös erittäin kallis.
 • Irlanti: En tiennyt, onko täällä mäkiä. Sittemmin on selvinnyt että on. Pystyn ilmeisesti käymään kyseisessä mäessä lähitulevaisuudessa, kun olen menossa sinne työmatkalle.
 • Liettua: Tästä kirjoitan kohta lisää, tulin keränneeksi tämän maan eilen...
 • Valkovenäjä: Vaatii viisumin.
 • Venäjä: Viisumin saanti kestää jonkin aikaa.
 • Kreikka: Mäkiä löytyy!
 • Portugali: Ilmeisesti täälläkin on jotain hiihtokohteita?
 • Kypros: Keskus löytyy, mutta talvi on jo ohi.
 • Unkari: Hiihtokeskukset ovat juuri sulkeneet.
 • Ukraina: Ei viisumia, halvat lennot, hienoa! Mutta rinteet ovat vuoristossa 10+ tunnin matkan päässä pääkaupungin lentoasemalta.
 • Romania: Onko täällä lunta?
 • Kroatia: Kiinnostavat paikka. Rinteet auki osittain, lentojen saatavuus huono.
 • Bosnia-Herzegovina: Ei tietoa.
 • Serbia: Ei tietoa, tietääkö joku?
 • Moldova: Ei tarvita viisumia, hienoa! Mutta löytyykö lunta?
 • Montenegro: Löytyykö lunta?
 • Monaco: Ei kai (?) koskaan lunta. Vai?
 • Albania: Miten tänne pääsee?
 • Makedonia: En tunne paikkaa, tunteeko joku?
 • Kosovo: Kuten yllä?
 • Bulgaria: Täällä kuulemma on lunta jossain, missä, ja miten sinne parhaiten pääsee?
 
 
 

Muuta

Tahkon parkkialue sijaitsee järven jäällä. Autoa ei kannattane jättää tänne liian pitkäksi aikaa...

 
 

Palattuani matkalta takaisin, kotona valitettiin jostain syystä, etten osallistu riittävästi kotitöihin, kuten vaikka siivoukseen. Niinpä aloitin siivousoperaation talon tärkeimmästä huoneesta, suksivarastosta. Laitetaan siitäkin nyt kuva tänne, kun se kerrankin tuli kuvattavaan kuntoon. Suksivarasto syntyi muuten aikanaan vahingossa, rakensimme ylimääräisen väliseinän alunperin hieman liian isoksi suunnitellulle saunalle. Seinän taakse syntyi tila jota voi järkevästi käyttää lähinnä suksivarastona. No, meillä se on tullut tarpeeseen. Viiden ihmisen välineet parivuotiaasta aikuiseksi asti täyttää mukavasti varaston, monojakin varmaan parikymmentä paria. Nuorimmalle lapselle varusteet löytyvät yleensä helposti aiemmasta kalustosta...

 
 
Kuvat ja videot (c) 2013 Jari Arkko
 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45386.0

jariarkko