Korkberget

 

 

Kivikasa, jonka alla pitäisi olla Uudenmaan suurin luolasto? 50 metrinen luola Kirkkonummella? Vaikea uskoa, mutta lähdimme kuitenkin tutkimaan tätä ihmettä lähinnä 11-13 vuotiaista koostuvan kokeneen luolatutkimusretkikunnan kera.

Korkbergetistä ei ole kuin pieni maininta Suomen Luolat -kirjassa. Mutta se on iso, mielenkiintoinen, ja kotoa vain 20 kilometrin päässä, Kirkkonummen Sepänkylässä.

Luola on Humaljärven rannalla, ja alkaa rannasta, suuren louhikon alla. Louhikko on muodostunut ylempänä vieläkin olevan kallion murentuessa.

Tämä luolasto tuntuu erilaiselta kuin aiemmin käymäni luolat. Ei veden kovertamia pyöreitä muotoa, ei pelkkää isoa halkeamaa. Kivet ja siirtolohkareet vain ovat siinä mihin ne ovat pudonneet, ja niiden välistä löytyy hieman tilaa.

Luolaseuran asiantuntijat kertovat, että Korkberget on 50 metrin mittainen. En ole ihan varma tuosta, mutta luolaston kaikkien eri osien läpikäynti veisi paljon aikaa. Ja vaikka luolaston isoimmat tilat ovat suuria, isoin osa sen läpi kulkevista reitistä on on hyvin ahtaita. Sanoisinko klaustrofobisia! Ennen kuin löysimme varsinaisen pääluolatilan, ensimmäinen löytämäni reikä vei minut suoraan alaspäin lohkareiden välissä. Olin ehkä noin viiden metrin syvyydellä maanpinnalta, lähellä järven veden tasoa. Kun katsoin ylös, näin tiimin kurkistavan alas. Se tuntui oudolta, ihan kuin olisin ollut kuusi jalkaa mullan alla... 

Ja noita kapeita reittejä jatkui reiästä kahteen eri suuntaan. Yksi meni kohti kapeata halkeamaa. En itse mahtunut siitä, enkä edes halunnut yrittää, mutta ei ole mahdotonta, että joku muu pystyisi siihen. Jos halkeamasta pääsisi lävitse, niin reitti avartuu sen jälkeen ja luolastä pääsisi todennäköisesti rannalle.

Ensin tutkimastastani reiästä alkava toinen reitti jatkui rannasta poispäin. Reitti näytti loppuvan lyheen, mutta kääntyi lopussa ylöspäin, ja avautui kahteen pieneen huoneeseen, joissa pystyi kääntymään ympäri ja toisessa jopa seisomaan. Mutta en ole varma, jatkuiko reitti eteenpäin. Isompia aukkoja ei näkynyt, mutta useampia pieniä kylläkin.

Klaustrofobiaani ei auttanut se, että pienemmät kivet tunneleissa eivät tuntuneet olevan pysyvästi paikallaan, vaan liikkuivat niitä koskettaessa. Sopi vain toivoa, että edes isommat kivet olivat pysyvästi paikallaan. Ovathan ne toki olleet tässä samassa asennossa varmaan ainakin tuhansia vuosia...

Kun tutkin pienempää luolaa, Jarmo löysi isomman luolan. Isompaan luolaan pääsee pienemmästä alittamalla ylimpänä olevan kiven ahtaasta raosta. Luulisin, että olisin mahtunut siitä, mutta siinä oli terävät reunat, ja meninkin helpomman kautta palaamalla kokonaan ylös ja sojuttautumalla pieneen reikään kohti isoa luolaa. Pienemmät luolatutkijat olivatkin reiästä jo sujahtaneet alaspäin.

Isossa luolaosasa on avara hallimainen paikka lähellä vedenrantaa. Kutsuttakoon hallia ruokailutilaksi, koska söimme siellä eväitä. Ruokailutilan vierestä pääsee allashuoneeseen, jonka lattiassa on pieni vesiallas. Luolaillessa tulee kuuma, joten oli ihan hyvä, että tuo allas oli jäähdytetty, joskin ehkä vähän turhankin kylmäksi ja kiinteäksi.

Ruokailutilasta ja allashuoneesta pääsee kätevästi myös parille rantaterassille kivien päälle.

Ruokailutilan perältä pääsee eteenpäin pariakin reittiä, tilassa on muutama huone. Janne löysi pienen ryömittävän tunnelin kalliojyrkänteen suunnasta, viettäen alaspäin. Pääsimme ryömimään niitä eteenpäin, ja periltä löytyi pieni huone johon mahtui pari ihmistä. Huoneessa oli jälleen pari mahdollista jatkoreittiä, mutta ne ilmeisesti muuttuivat liian pieniksi aivan metrin parin sisällä. Yksi tilasta eteenpäin johtava reitti vie ulos, mutta on ehkä liian kapea rako, jotta ihminen voisi siitä mahtua läpi.

Kalliojyrkänteessä on iso useamman metrin lippa noin 10 metrin korkeudella, kalliokaari pienen luolan yli, ja jonkun pikaisesti väsäämä pressusuoja. Kalliolta valuu vettä, ja kylmässä ilmassa seinään oli jo muodostunut jääputouksia. Sekä kallio että todennäköisesti jää myöhemmin talvella näyttivät hyvin kiivettäviltä. En tosin ole varma, onko kiipeily sallittua tässä paikassa.

Mutta olen edelleen ihmeissäni tästä hienosta luolasta. En olisi ikinä arvannut, että tätä pitäisi kysyä suomalaisesta luolasta, mutta onko joku tehnyt Korkbergetistä karttaa? Kartta luolastosta olisi tarpeen, jotta voisimme tietää, olemmeko käyneet kaikissa luolan osissa :-)

Luolan sijaintikoordinaatit ovat N 60°9' 43.332'' E 24° 27' 10.733'', ja paikalle on noin kilometrin kävely. Auton voi jättää parhaiten Kirkkotien varteen.

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko

joutu
Re: Korkberget

Hieno paikka, josta löytyy myös geokätkö. Kätkö esittelee alemman lohkareluolaston sekä ylemmän ison halkeamaluolan. Kätköjen löytäminen vaati meiltä kolme käyntiä. Ylempään luolaan saattaa päästä ilman välineitä, mutta paremmin kiipeilyvarusteilla laskeutumalla.