Kuiva(jää) juhannus

Tampere. Fail. Jostain syystä en löytänyt sieltä lunta näin juhannuksena. Vaikka olemme Suomen jääkiekkopääkaupungissa, edes paikalliset jäähallit eivät tuntuneet olevan auki. Joten en löytänyt edes sitä pientä lumikasaa, joka jäähalleista yleensä syntyy sivutuotteena. No, ei se mitään. Päätin kuitenkin testata, miten hiihtäminen sujuu -79 asteisella kuivajäällä. Teorian mukaan kuivajää ei olisi liukasta. Onko näin?

Olen rakentanut pienen testirinteen Mythbusters-tyyliin, väitteen paikkansapitävyyden selvittämiseksi. Hankin paikalliselta toimittajalta 15 kiloa kuivajäätä, tuota superkylmää kiinteässä olomuodossa olevaa hiilidioksidia, pelletteinä. Ja se on muuten todella kylmää, sen kanssa pitää olla varovainen. Aine voi aiheuttaa palovamman kaltaisia vahinkoja ihmisille, sitä ei esimerkiksi saa käsitellä paljain käsin, ei saa sijoittaa suljettuun astiaan, pitää varoa hiilidioksiditason nousua sisätiloissa, yms.

 

 

 

Ja sitten pääsin testaamaan. Kuivajää on selvästi vähemmän liukasta kuin tavallinen jää. Mutta se on kuitenkin liukasta. Muovisilla suksilla pystyy hyvin liukumaan niinkin tasaisella rinteellä kuin mitä pystyin järjestemään pihalleni. Teoriat ja Internet olivat siis väärässä :-)

Eipä silti, tulos ei ole kovin yllättävä. Jos riittävän kaltevalla rinteellä pystyy hiihtämään kivillä, mudassa, tai ruoholla, niin miksei myös kuivajäällä? Kuivajää oli joka tapauksessa selkeästi liukkaampaa kuin pihakiveys testirinteessä...

Olin laskiessani hieman varovainen suksien kanssa. Käytin testissä täysin muovisia minisuksia, ja mikäli ne olisivat myös jäähtyneet -79 asteeseen, veikkaan että muovin kestävyys olisi ollut herkän lasin luokkaa. Mutta sukset kuitenkin kestivät hyvin.

 

 

Afterski

Ja vielä tärkeä viesti. Ensinnäkin, te lapset ette sitten kokeile näitä juttuja kotona!!! Ja toisekseen, jos jostain kumman syystä joku löytää Tampereelta lunta, niin siellä afterskissä ei kannata sortua mustaan makkaraan, vaikka sitä moni nakkikioski myykin. Se on vain paikallisille, jotka ovat jo tottuneet makuun.

 

Kuvat ja video (c) 2013 Jari Arkko. This article is also available in English.

jariarkko