Lumeton Oulussa

Tehdas ja auringonlasku

Olen hämmästynyt siitä, kuinka huono lumitilanne on. Olen Oulussa, 600 kilometriä pohjoiseen kotoa. Mutta täällä on lunta vähemmän kuin kotimäessä. On silti pakko yrittää löytää hiihdettävää. Raahasin sentään sukseni mukaan tällekin reissulle. Viimeisen parin vuoden aikana en ole ollut työmatkalla kuin muutaman kerran ilman suksia. Ja matkustan sentään lähes joka viikko.

Tästä blogista löytyy tekstin ja kuvien lisäksi myös video osoitteessa http://youtu.be/3w18Uvg71ho.

Mutta takaisin Ouluun. Onneksi sain paikallista apua. Ystäväni Ilkka antoi listan paikoista, joista saattaisi vielä löytyä lunta. Paikat johon ehdin vielä työpäivän jälkeen ovat kaikki joko Oulun keskustassa tai muutaman kilometrin ajomatkan päässä. Päätän kokeillä Heinäpään keskusta Oulussa ja Köykkyriä Kempeleellä.

Lähdössä off-pisteelle

Valitettavasti Ilkka ei kuitenkaan päässyt mukaan näihin seikkailuihin, hän kun oli juuri ehtinyt lähteä omalle retkelleen. (Ilkka, kun vihdoin pääset hiihtämään Denalin huipulta alas, kerro toki oliko se parempi siivu kuin mitä Heinäpäästä löytyy. Denali on Pohjois-Amerikan korkein vuori, 6194 metriä korkea. Pohjoisen sijantinsa ja ilmastonsa vuoksi se kuitenkin löytyy maailman vaikeimpien vuorien listoilta. Samana päivänä kun olin Oulussa, Denalin sää näytti olevan -40 astetta ja 60 km/h tuuli. Mutta hei, ainakin siellä oli aurinkoista! Onnea matkaan, Ilkka! Tuota retkikuntaa voi muuten seurata heidän blogistaan.)

Köykkyri

Paras kyltti, ever!

Hiihtoalueella minua tervehtii hieman kulunut kyltti, joka mainostaa "Köykkyrin hiihtomaata". Mutta sää on aurinkoinen ja rinteessa on vielä vähän lunta!

Köykkyri on Suomen pienin hiihtokeskus huimaavalla 25 metrin korkeuserollaan. Rinteen pituus on 135 metriä. Onneksi en kuitenkaan joutunut laskemaan ihan noin pitkää reittiä omalla vierailullani. Sehän olisi voinut kestää vaikka koko päivän. Koska lumen sulaminen oli jo pitkällä, vain osassa rinteestä oli lunta. Yritin kuitenkin laskea jäljellä olevat lumiläntit, ottaen sukset välillä irti ja juosten seuraavaan länttiin.

Sulanut mäki

Vauhdilla ruohon yli

Olisi kuitenkin hauskaa vierailla täällä talvellakin. Kerhojen ja paikkakuntien omilla rinteilla on ihan erilainen luonne kuin kaupallisilla hiihtokeskuksilla.

Pyrinnön maja

Köykkyri Off-Piste

Köykkyrin parasta antia ei kuitenkaan ole se virallinen rinne. Rinteen sivussa, hiihtosuunnan oikealla puolella on lyhyt mutta jyrkkä kohta. Se on riittävän jyrkkä ollakseen hauska. Ja siinä on tällä kertaa myös riittävästi lunta. Suosittelen!

Jyrkkää!

Heinäpää

En uskonut, että olisi mahdollista löytää vielä pienempi hiihtokeskus kuin Köykkyri. Mutta Heinäpää, suljettu hiihtokeskus lähellä Oulun keskustaa on jo koomista tasoa. Korkeusero on ehkä kymmenen metriä, jos sitäkään. Keskuksen ylpeyden aihe oli Euroopan lyhyin hiihtohissi. Keskus suljettiin vuonna 2000 asiakkaiden vähyyden johdosta. Kumma juttu! 

Heinäpään huippulumet

Mutta on Heinäpäällä hyvätkin puolensa. Auringonlasku viereisen paperitehtaan savupiippujen taakse on oikeasti hieno. Ja onhan täällä kaikki mahdolliset urheilumahdollisuudet samassa paikassa: pallokenttiä, halleja, jne. Mieleen tulee oma mäki Kauniaisissa, siellä kun palloilijat ja laskettelijat ovat sulassa sovussa vierekkäin.

Mutta itselleni se hienoin juttu oli Mörkö. Mäen huipulla on kivinen Mörkö. Toisen blogini lukijat ehkä muistavat, että muumifanina olen ennenkin hiihtänyt muumihahmojen seurassa. Heinäpään Mörkö toi tälle jo vihertävälle, lumettomalle kukkulalle jäisen ja talvisen tunnelman.

Mörkö

Kukkula oli todellakin täysin lumeton. Lukuunottamatta sitä pientä parin metrin kasaa huipulla, ehkä aurauksen jäljiltä jäänyttä jätelunta. Tai sanotaan nyt vähän reilu metri. Kasan eteläseinä oli täysin hiekan ja roskan peitossa. Mutta onneksi pohjoisseinä oli vain hieman kuorrutettu mätänevällä ruoholla. Riittävän hyvä hiihdettäväksi! Monot jalkaan, kiiveten ylös, sukset kiinni ja alas! Sain tehtyä melkein kokonaisen käännöksen. Mutta yksi lasku riitti tässä vaativassa mäessä, joten päätin lähteä takaisin hotelliin. Katsokaa muuten se ylenpänä oleva video. Sieltä löytyy mm. hyviä ohjeita suksien hoitoon kurakeikkojen jälkeen.

Raskas kiipeäminen

Yksityiskohdat

Tähän aikaan vuodesta Köykkyrin hissiliput ovat aika halpoja. Ja Heinäpäässä ei ole vuosikymmeneen tarvinnut maksaa mitään. Tosin sain kiivetä molemmat mäet ylös ihan itse. Onneksi ei ollut kovin raskas kapuaminen.

Hiihdin Köykkyrin alas 140 sekunnissa (mukaanlukien kaikki suksien irroitukset ja juoksemiset). Heinäpään lumisen osuuden hiihtämiseen meni ehkä sekunti, korkeintaan kaksi!

Lunta ja ruohoa välissä... ei kun ruohoa ja muutama läntti lunta

Kuvat ja videot (c) 2012 Jari Arkko

P.S. Jos joku osaa upottaa relaan blogiartikkeleihin videoita ilman erillistä linkkiä, kertokaa minullekin.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40623.0

jariarkko

Ninni
Re: Lumeton Oulussa

Hei! Poistaisitko kirjoituksesta minun ottamani kuvan "möröstä". Olisit voinut edes pyytää lupaa sen käyttämiseen. Otan tarvittaessa yhteyttä sivuston ylläpitoon.