Luola näköalalla

 

 

Luolista harvemmin löytyy näköalaa, ainakaan auringonlaskuun. Rokokallion luola Vihdissä on kuitenkin poikkeus!

Luola on halkeama kallioisen mäen huipulla. Luolan sisään tullaan ylhäältä, mutta halkeama päättyy jyrkänteeseen, joten siitä aukeaa pieni ikkuna alla olevien metsien yläpuolelle. Satuin olemaan luolassa juuri auringonlaskun aikaan, ja näköala oli hieno!

Minulla onkin usein ongelmia herätä aikaisin. Vuoden pimeimpään aikaan en sitten päässyt luolaan ennen kuin pimeys jo alkoi. Mutta toisaalta, olen usein huomannut, että hämärä ja pimeä luovat paljon mielenkiintoisempia näkymiä kuin tavallinen päivänvalo.

Mutta takaisin luolaan. Suomen luolat ovat pieniä, mutta tämä oli hyvin mielenkiintoinen. Halkeama itsessään ei ole kovin pitkä, ehkä 10 metriä. Mutta se jatkuu useammalla tasolla, ja kun laskeudut alemmaksi, löydät yhä lisää tasoja alempaa. Olin tällä retkellä kuitenkin yksin, joten en halunnut ahtautua aivan niihin kapeimpiin rakoihin. Niinpä ainakin yksi halkeama alimmalta tasolta jäi tutkimatta.

Kuten tyypillistä halkeamille, luola on useammasta kohdasta auki ylöspäin. Löysin luolan huomaamalla halkeaman, johon en halunnut astua, kun alas olisi voinut pudota 3-5 metriä halkeaman leveimmistä kohdista.

Luolaan on helpointa käydä sisään kalliojyrkänteen puoleisesta päästä, paikasta jossa halkeama on leveämpi, ja alla olevat kivet mahdollistavat alassiirtymisen. Kulkuun tarvitaan kuitenkin jonkin verran kiipeilyä.

Sisällä luolassa on kohtuullisesti tilaa liikkua aivan alimpia tasoja lukuunottamatta. Halkeaman seinien väliin on siellä täällä juuttunut lohkareita. Kaunis vihreä sammal koristaa ylimpiä seiniä, mutta alempana luola on aivan kuiva eikä siellä juuri ole edes maa-ainesta. Tämä johtuu todennäköisesti luolan sijainnista jyrkänteellä.

Alueella on useampia luolia, ja tutkin vain tämän halkeaman. Jyrkänteen alaosassa on myös vaakasuoria halkeamia. Olisi mielenkiintoista tietää, onko tutkimastani luolasta reittiä alas asti. Valoa luola pohjimmaisista raoista näkyi hieman, ja kosteuden puuttuminen tuntuisi myös kertovan, että reitti löytyy ainakin vedelle. Löytyykö ihmiselle? Halkemat ovat kuitenkin todella kapeita. Asiaa pitää tutkia lisää.

  

Sisäänkäynti:

Rokokallio on helppo löytää ja hyvin merkitty. Pysäköi autosi pohjoiselle parkkipaikalle Lustikullantiellä. Hyvä kartta alueesta ja pysäköinnistä löytyy täältä. GPS koordinaatit, joita itse käytin ovat N 60°29'23.0" E 24°28'35.0" (WGS84). Lisätietoja luolasta löytyy tästä artikkelista.

Aftercavingiin suosittelen Kuusijärven savusaunoja. Vain 10€ ja pääkaupunkiseudun ainoa julkinen savusauna. Kävin myös itselleni ensimmäistä kertaa rannassa avantouinnilla, tai ainakin ensimmäisellä todella kylmän veden pulahduksella. Suosittelen! Laiturilla oli kuitenkin kielto olla ottamatta aurinkoa. Se ei kuitenkaan sanonut mitään kuun ottamisesta.

Kuvat ja videot (c) 2015 Jari Arkko. This blog is also available in English at Blogspot and TGR.

jariarkko