Luolamuotoja bunkkerissa

Kävimme taas seikkalailemassa hylätyissä bunkkereissa. Niissä kasvavat stalaktiitit ja valuvan kiven muodot saivat minut tutkimaan tarkemmin, miten luolien ja betonirakenteiden valumamuodostelmat syntyvät.

Kävimme Ollin kanssa Sepänkylässä -- Porkkalan parenteesialueella -- katsomassa uutta bunkkeria ja lennättämässä nelikoptereitamme. Bunkkerei oli suhteellisen hyväkuntoinen perusmallinen pikkubunkkeri, sortunut/räjäytetty vain tykin alla olevan huoneen osalta. Mutta sieltä löytyi taas hienoja luolamuodostelmia, stalaktiitteja ja valuvaa kiveä. 
 
Tämä bunkkeri on ollut hylättynä 70 vuotta, ja ryhdyin tutkimaan, miten nuo muodostelmat itse asiassa syntyvät. Ja miten noita muotoja kutsutaan.
 
Luolamuotoja löytyy erilaisia, stalaktiiteista valuvaan kiveen. Englanniksi termi luolamuoto on "speleothem", ja suomenkielinen termistö taas löytyy parhaiten Suomen Luolaseuran sanastosta [sanasto]. Luolamuoto on:
 
Määritelmä 1. Luolamuodot ovat luolissa muodostuneita sekundaarisia mineraalijäämiä [speleothem]
 
Kuten luolaseuran sanosto sanoo, luolamuodot ovat siis yleisnimitys luolissa esiintyville mielenkiintoisille muodoille. Esimerkiksi valuva kivi on kerroksittaisia karbonaattimineraalikertymiä kiven päällä [flowstone,sanasto].
 
Mutta en tiennyt, että luolamuotoja betonissa kutsutaan englanniksi eri termeillä, koska ylläoleva määritelmä on sidottu luoliin. Englanniksi betonirakenteiden valuvaa kiveä kutsutaan concrete derived flowstone-termillä [cdf]. Pohdimme näitä termejä Luolalehden Ralf Strandellin kanssa. Suomenkielistä concrete derived flowstonea vastaavaa termiä ei kai ole, mutta kutsukaamme sitä nyt vaikkapa betonipohjaiseksi valuvaksi kiveksi.
 
Mitä sitten olisivat stalaktiitit, pillit, yms betonirakenteissa? Ne lienevät sitten myös betonipohjaisia stalaktiitteja, pillejä yms. Yksinkertaista :-)
 
Englanninkielinen yleistermi muille kuin luolissa esiintyville luolamuodoille on calthemite. Tylsä suomenkielinen nimi tuolle voisi olla kaltemiitti, mutta ehkä hauskempi nimi voisi olla vaikkapa betonin saostumamuodot.
 
Määritelmä 2. Betonin saostumamuodot ovat luolien ulkopuolella, kalsiittipohjaisissa rakenteissa kuten betoni- tai muurausrakenteissa syntyneitä sekundaarisia mineraalijäämiä [calthemite]
 
Mutta en tiennyt, että luolissa ja betonissa tapahtuvat kemialliset reaktiot ovat hyvin erilaisia. Betonin saostumamuodot syntyvät kalsiumhydroksidin (betonin syntymisen sivutuote) reagoidessa hiilidioksidin kanssa, kun betonin läpi valuva vesi pääsee ilman kanssa kosketuksiin:
 
           Reaktio 1 [cdf]:
 
Lopputuloksena oleva seos sisältää kalsiumkarbonaattia, josta osa jää kasvan muodostelman pinnalle, veden valuessa tai tippuessa pois. 
 
Mutta tavalliset luolamuodot muodostuvat liukenevasta kalkkikivesta irtoavasta kalsiumbikarbonaatista. Kun se pääsee ilman kanssa kosketuksiin, se muuttuu kalsiumkarbonaatiksi, vedeksi, ja hiilidioksiidiksi:
 
           Reaktio 2 [ls]:
 
Toisin sanoen, molemissa tapauksissa kalsiumkarbonaatti päätyy kasvavan muodon pinnalle, mutta prosessi jossa tuohon päädytään on erilainen.
 
Vaikka stalaktiitit luolissa kasvavat hyvin hitaasti (muutaman millin per vuosi), betonin saostumamuodot voivat kasvaa huomattavasti nopeammin. Pillistalaktiitti betonirakenteessa voi kasvaa jopa muutaman millimetrin *päivässä* [cdf].
 
Käymämme bunkkerin koordinaatit ovat N 60.161310 E 24.502157.
 
Video:

Lisää kuvio luolamuodostelmista:

Sisäänkäynti ja hätäpoistumistie:

Ilmakuva:

Dronepilotti työssään:

This blog article is also available in English from Blogspot and TGR. Kuvat ja videot (c) 2018 Jari Arkko ja Olli Arkko. Kappele "Hollywood High" on The Silent Partnersin, ja vapaasti käytettävissä YouTube audiokirjastosta.

jariarkko