Maanalaista hiihtoa

Le Tunnel

Moni varmaan muistaa pelihallien laskettelupelin, sen jossa asetutaan suksien päälle. Pelasin sitä aina, kun pääsin käymään halleissa. Pelin laskureitti kulki välillä myös luolan läpi, ja olen aina halunnut päästä kokeilemaan tuota myös todellisuudessa. Kävin viikonloppuna Alpe d'Huezissa ja pääsin kokeilemaan jotain hieman samankaltaista. Keskuksen pahin musta rinne, Le Tunnel, nimittäin alkaa 200 metrin tunnelilla 3000 metrin korkeudessa, lähellä Pic Blanc vuoren huippua.

Kokemus oli mielenkiintoinen, vaikkakaan ei ihan pelin mukainen. Tunneli on kapea ja sen kaltevuus on vain 3%. Ei sitä nopeasti voi laskea, lähinnä lykkimiseksi menee.

Kyltti

Sisäänkäynti

Val d'Isere

Jos Le Tunnel oli keinotekoinen, niin Vallée Perdue Val d'Iseressä on taas luonnon muovaama. Tämä kanjoni on niin ahdas, että se sulkeutuu paikoitellen pohjalla hiihtävän laskijan yläpuolella. Lopuksi kanjoni kulkee muutaman metrin luolan läpi. Tämän kaiken voi siis hiihtää suksilla, joskin reitillä on myös muutama pieni jääputous, jotka on kiivettävä alas. Reitti on kuitenkin helppo, ja suosittelen sitä Val d'Iseren kävijöille mikäli lumivyöry yms. tilanteet sen sallivat.

Val d'Iseren luola

Jääputous

(Jos ihmettelet kuvien tai vaatteiden värejä, tai suksien mallia, niin kävimme tuolla joskus yhdeksänkymmentäluvulla.)

Grenoble

Mutta ei tässä kaikki. Simon Christyn blogi kuvaa retkeä Chourum de la Parzaan, luolaan Grenoblen eteläpuolella. Tuossa luolassa voi aivan oikeasti hiihtää maan alla. Tosin sisäänpääsy vaatii 50 metrin laskeutumista luolan suuaukosta, köydessä roikkuen. Tuonne pitäisi joskus päästä! Simonin video retkestä on loistava:

Muut tunnelit

Monissa hiihtokeskuksissa on tunneleita risteyksissä tai teiden alituksissa. Kun palasimme loistavasta Zoo-baarin after-skistä Alpe d'Huezissa, niin huomasimme laskijoille rakennetun tunnelin. Kävi ilmi, että tunneli tarjoaa reitin Village-rinteestä ison hotellirakennuksen ali kohti kylän keskustaa.

Zoo Bar

Village-rinteen tunneli

(Sivumennen sanoen, sekä laskut että after-ski maistui Alpe d'Huezissa hyvin. En ollut päässyt laskemaan kunnon mäkiä pitkään aikaan, ja olin kaiken lisäksi juuri tehnyt kahdentoista päivän yhtäjaksoisen työrupeaman. No, tulihan tuosta lisää vapaapäiviä näille tammikuun hiihtoreissuille.)

Alpe d'Huezissa on lisääkin erikoisuuksia. Kuten tuolihissi, joka kulkee kiitoradan alla. Kylän lentokentällä (IATA koodi AHZ) on yksi alaspäin viettävä kiitorata. Radan lopussa on valtava betonitunneli. Hissi kulkee tunnelin läpi, lentokoneet taas nousevat sen päältä. Koneiden on oltava ilmassa, kun betoni loppuu. Mutta lisää tästä kentässä seuraavissa blogeissa...

Lentokentän alitus tuolihissillä

Hissi alhaalla, koneet ylhäällä

Loppusanat

Kaikenkaikkiaan maailmasta löytyy yllättävän vähän maanalaisia hiihtokohteita. Kysyin jopa Steve Duncanilta, kuuluisalta maanalaiselta seikkailijalta neuvoa lumen löytämiseksi. Hän ei keksinyt mitään.

Voiko tässä siis olla kaikki? Toivottavasti tältä planeetalta nyt sentään löytyy muutakin maanalaista hiihdettävää! Laittakaa kommenttia tulemaan, jos tulee jotain mieleen!

Ja samalla kun pohditte tuota, niin laitetaan tähän loppuun vielä yksi Steven video, vaikka se meneekin off-topiciksi tässä blogissa. Video on mahtava, mutta nämä seikkailut ovat kyllä sekä laittomia että käsittämättömän vaarallisia. Eipäs sitten kokeilla tätä kotona, lapset tai aikuiset! 

Kuvat ja videot (c) 1998-2013 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. Chourum de la Parza video on Simon Christyn ja Steven video on Andrew Wonderin. Tästä artikkelista on myös englanninkielinen versio.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=43781.0

jariarkko