Manchesterin kumpareet

Portaat

Yhdeksänvuotiaalla pojallani ja minulla on samat kiinnostuksen kohteet: laskettelu ja lentokoneet. Kun varasin kesän perheloman Iso-Britanniaan, valitsimme jostain syystä kohteiksi kaksi kaupunkia, joissa molemmissa oli sekä kesällä avoinna oleva laskettelukeskus että Concorde-museo. Mikä sattuma!

Olimme myös onnekkaita säiden suhteen. Mikä sen parempaa kuin päästä karkaamaan Suomen ja Iso-Britannian sateita aurinkoiseen vuoristomaisemaan, kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi?

Olen vuorilla, oikeasti!

Ja kaiken lisäksi olemme laskettelumäessä, joka on valittu maan parhaaksi ("Premier Snowsports Centre of Excellence"). Ja pisimmässä rinteessä, paitsi nyt tietysti Wikipedia mittatikku-nörttien mukaan. Mutta he käyttävätkin mittoja -- kuten "metri" -- joita tässä imperiumissa ei kunnioiteta.

Rinne

Olemme Chill Factore-nimisessä, 180-metrisessä sisämäessä lähellä Manchesteria. Ja vakavasti puhuen, vaikka tämä keskus onkin maailman sisähiihtokeskuksien pienimpiä*, on täällä kuitenkin hauskaa kolmestakin syystä:

     *) Kävin jokin aika sitten Ranskassa 600-metrisessä sisähiihtokeskuksessa.

Ensinnäkin, useimmat sisähiihtokeskukset ovat melko loivia. Chill Factore ei ole niin jyrkkä kuin useimmat oikeat rinteet, mutta on kuitenkin jyrkempi kuin suurin osa sisärinteistä. Esimerkiksi tuo yllä mainittu Ranskan rinne oli paitsi pisin, niin myös yksi loivimmista rinteistä, jossa olen laskenut.

Jyrkkää!

Toisekseen, Chill Factoressa on kumpareikko! Kumpareikot eivät ole ennennäkemättömiä sisälläkään, mutta kumpareikko oli ainakin minulle haastava. Olen surkea hiihtämään kumpareita, mutta helpoissa kumpareikoissa pääsen kuitenkin jonkinlaiseen vauhtiin. Chill Factoren kumpareikon laskeminen täysilla olisi vaatinut harjoittelua.

Ja kolmanneksi: en ollut koskaan aiemmin hiihtänyt Isossa-Britanniassa. Tämä on 31. maa yrityksessäni hiihtää kaikkialla.

Chill Factoressa on vain yksi kunnon rinne, ja lisäksi pieni lasten harjoittelurinne, pikkumäki renkailla laskuun ja kelkkamäki. Tuo viimeksi mainittu ei ole ihan arvokisatasoa pituudeltaan tai vauhdiltaan, mutta olisi voinut olla hauska kokeilla. En kuitenkaan ehtinyt tehdä sitä, sillä lippuihimme ladattu aika oli loppumassa. 

Keskuksessa oli itse asiassa hieman ärsyttävän jäykkä ja kaupallinen varausmalli. Mutta ehkä tämä suosittu rinne ei pystyisi toimimaan muuten, ilman kohtuuttomia ruuhkia. Hissiliput ostetaan alkamaan tiettynä aikana ja tietyn pituiselle jaksolle. Suositus on maksaa ja tulostaaa liput jo kotona. Tämä on tietysti hankalaa, jos ei tiedä tarkkaa saapumisaikaansa. Lisäksi varausjärjestelmässä tuntuu olevan mielenkiintoisia virheitä. Ollessani vielä Suomessa varasin 19:30 alkavat liput, mutta saapuessamme paikalle selvisikin, että olimme myöhässä, sillä liput olivat todellisuudessa 17:30 alkavalle aikajaksolle. Varausjärjestelmä ottaa huomioon selaimen senhetkisen aikavyöhykkeen, ja teki varauksen Suomen aikaa 19:30... onneksi henkilökunta ymmärsi ongelman ja kirjoitti meille uudet liput!

Näkymä rinteeseen Chilli's baarista

Päärinne

Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt hätäpoistumistien laskettelumäen keskellä. Mikäli lumi mäessä sattuisi syttymään tuleen, rinteen huipulla olevasta pienestä rakennuksestä pääsee laskeutumaan ulos.

Hätäpoistumistie 

After-ski

Sisähiihtokeskukset eivät yleensä miellytä silmää. Ne ovat usein ulkopuolelta harmaita, huonokuntoisen näköisiä ja epäsiistejä. Dubain hiihtokeskus ja Chill Factore ovat kuitenkin poikkeuksia siisteinä ja moderneina rakennuksina. Molemmissa on myös hieno aula ja iso ikkunaseinä, josta aukeaa näkymä rinteeseen. Chill Factoren aulassa on rullaportaat ylös, erilliselle näköalatasanteelle ja after-ski ja ravintola-alueelle.

After-ski alueen portaat

Tällä kertaa minulla ei ollut aikaa testata paikallista after-ski:tä, mutta oli silti selvää, että "Chilli's", baari yläkerrassa on tärkeässä roolissa. Chilli'sin terassi aukeaa kylmälle puolelle, rinteen alaosan päälle ja tarjoaa hienot näköalat. Näkymiä rinteeseen löytyy myös sisäpuolen looseista. Tarjolla on niin syötävää kuin juotavaakin. Brunssivaihtoehdot vaikuttivat hyviltä 2.50 punnan hinnalla, ja paikan kallein ateria, lämmin leipä, maksoi vain 4.25 puntaa. Tarjolla ei ole mitään hienompaa ruokaa, mutta hintataso on ainakin maan ja hiihtokeskuksen huomioiden kohtuullinen.

Arvio

Chill Factoren rinne on pieni, mutta samalla yksi hauskimmista, joissa olen käynyt. Dubain rinne on edelleen voittamaton jyrkkyytensä ja monipuolisuutensa vuoksi, mutta ei Manchester ole huono kohde yhden illan sisähiihtokokeilulle.

Kelkkamäki

Tarkemmat tiedot

Rinteen laskeminen kestää noin 15 sekuntia, ylöspääsy hissillä noin viisi minuuttia. Tunnin hissilippu maksaa 20-25 puntaa, ajankohdasta riippuen.

Chill Factore sijaisee pienessa ostoskeskuksessa Traffid Quays Leisure Villagessa, kuuden kilometrin päässä Manchesterin keskustasta. Itse tulin lentokentältä taksilla, ja maksoin noin 20 puntaa tästä reilun 20 minuutin matkasta.

Samalla alueella on muitakin mahdollisesti kiinnostavia kohteita. Airkix, laskuvarjohyppysimulaattori sijaitsee samassa keskuksessa. Chill Factoren lippukassojen luona on myös kiipeilyseinä.

Sisääntulo

Kiipeilyseinä ja feikkihissi

Fotot ja video (c) 2012 Jari Arkko

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41157.0

jariarkko