Masalan räjähtäneet bunkkerit

 
Onks toi vihreä sieni, vai yrittääkö joku tulla ulos tuosta unohdetusta, räjähtäneestä bunkkerista?
 
Jarmo and Eino liittyivät mukaan tänään Kirkonummen Masalan kierroksella, tarkoituksena löytää Porkkalan miehityksen aikaisia jäännöksiä, kaksi bunkkeria. Löysimme kaksi bunkkeria ja yhden varastorakanneuksen. Toinen bunkkereista oli varsin mielenkiintoinen, tuhottu, räjäytetty mutta kuitenkin vielä (pienellä riskillä) sisään mentävissä. Ja todella iso ja mielenkiintoinen!
 
Paikallisen suunnistusseuran, Lynxin, kartat Venäjän hallinnan ajalta olivat jälleen mielenkiitoisia: Ingvalsbyn kartta. Muiden Porkkalan alueiden kartat löytyvät täältä.
 
Ensimmäinen "bunkkeri" oli lähinnä betonisuojattu vartiokoppi. En ole varma oliko täällä ollut jotain muuta aiemmin. Koordinaatit: N 60.15385901 E 24.52339043.
 
Varastorakennus oli myös paksukattoinen betonirakennus, mutta ehkä tarkoitettu tavaran säilytykseen. Sisään oli helppo päästä isosta ovesta, mutta niin oli muidenkin, joten paikalla oli hieman roskia ja sotkuja. Mielenkiintoinen rakennus toki silti. Koordinaatit: N 60.15336494 E 24.52304893.
 
Sateinen kävely kohti kolmatta kohdetta muuttui varsin vetiseksi, kun emme löytäneet siltaa pienen puron ylitykseen, ja muutenkin koko seutu tuntui olevan vettynyttä suota.
 
Mutta kolmas rakennelma oli samaan aikaa erittäin mielenkiintoinen ja pelottava. Se oli kaksi maanalaista kerrosta käsittävä, isolla alueella oleva bunkkeri. Sen pyöreä pääovi oli valettu umpeen betonilla ja osittain peitetty; sen sisukset oli räjäytetty palasiksi.
 
Silti bunkkerin toisesta päästä, sen peittävän kukkulan päältä, löytyi kaksi reittiä sisään. Kurkistimme varovasti sisään, ja kuljin sen verran sisällä, että kävelin yhden toisen kerroksen käytävän läpi -- räjähtäneiden, kallelaan olevien betonilaattojen päällä -- ja tulin ulos toisesta aukosta. Olisin halunnut mennä alempaan kerrokseen lattiapalojen keskellä olevasta ammottavasta aukosta, ja se olisi varmaan onnistunut helposti. Mutta takaisin olisi pitänyt tulla kiiveten jälleen palasina olevan seinän betoniraudoitusta pitkin. Ja siinä roikkui isoja betonipaloja, jotka olisivat joko pysyneet paikoillaan tai sitten ei. Pelasimme varman päälle emmekä jatkaneet eteenpäin. Bunkkerin alakertaa emme siis juuri nähneet, mutta yläkerrassa oli ainakin läpikuljemamme sisääntulokäytävä, toinen viereinen käytävä, huone sen vieressä, sekä iso tila toisen käytävän päässä kohti pääsisäänkäynnin pyöreätä ovea. Se tila näyttä todella isolta, mutta emme siis sinne asti voineet kulkea, toisen kerroksen lattia kun oli muilta osin kun kulkemamme käytävän kohdalla lähinnä roikkuvia murusia.
 
Räjähtäneen bunkkerin koordinaatit: N 60.156343 E 24.509429.
 
Varoitus: Tänne ei sitten MISSÄÄN TAPAUKSESSA SAA LÄHTEÄ LEIKKIMÄÄN, ei lapset eikä aikuiset. Pelkästään paikalla kävely on vaarallista, kun bunkkerin kohdalla on useampia piilossa olevia reikiä maassa, joista voi pudota useamman metrin alas bunkkeriin.
 
Lisää kuvia räjähtäneestä bunkkerista:
 
 
 
 
 
Ensimmäinen bunkkeri ja sen vihreä ympäristö:
 
 
 
Varasto:
 
 
 
 
 
Puron ylitys:
 

Kuvat (c) 2017 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. Kaikki oikeudet pidetään. This blog is also available on the Blogspot site.

jariarkko