Muovijäätä

Kukkia ja suksia

Tämän hiihtokeskuksen mäet ovat niin kuumia, että suksesi voivat sulaa. Oikeasti. Vesi auttaisi - ja tekisi hiihdosta vauhdikkaampaa. Mutta rinteen kastelujärjestelmä on vaihdettavana, ja se ei toimi tänään. Lisäksi on lomamme ainoa päivä, jolloin Brittein saarilla ei sada.

Olemme Midlothian Snowsports Centerissä, Edinburghissa. Keskellä kesää. Tämä on toinen hiihtopäiväni Brittein saarilla. Rinne on muovia.

Rinne

"Sir, do you have pants"?

Vaikka on kuuma kesäpäivä, keskus vaatii, että hiihtäjät käyttävät pitkiä housuja, takkia, ja hansikkaita. Kaatuminen muoville voisi muuten olla kivuliasta. Yrittäessäni ensimmäistä kertaa hissiin, ryntäsi hissipoika pysäyttämään minua huutaen "Sir, do you have pants?". No, en ollut aivan alasti, mutta shortsit olivat heidän mielestään liian riskialttiit. Onneksi pitkätkin housut olivat mukana, ja hetken kuluttua olin jo mäessä.

Taksissa. Shortseissa.

EI shortseja

Rinteet

Edinburghissa ei yleensä ole lunta, edes talvisin. Muovirinne on siis käytössä vuoden ympäri. Muovimatto päästää kuitenkin ruohon kasvamaan lävitseen, ja välillä ei voi olla ihan varma hiihtääkö muovilla vai nurmella.

Hiihtokeskuksessa on yksi pitkä rinne, toinen harjoittelurinne, pikkarainen lastenrinne ja hyppy/hupialue lumilautailijoille. (Muovilautailijoille?) Hissejä löytyy kolme, kaksi nappihissiä ja yksi tuolihissi. Tuolihissi on tosin käytössä vain kiireisinä aikoina.

Muovi

Mäki

Mielenkiintoista. Erikoista. Erilaista. On käsittämätöntä, että skottien olympiajoukkue harjoittelee tässä mäessä. Jopa huippusyöksylaskijat ovat käyttäneet tätä mäkeä harjoituksissaan. Vierailumme aikanakin mäessä oli pujottelurata.

Tuntuma laskuun on tässä mäessä aivan erilainen kuin lumella. Olimme toki täällä ilman tuota kastelujärjestelmää, ja se olisi varmaan tuonut merkittävän muutoksen. Hiihto ei sinänsä ollut erilaista, mutta käännöksissä ja varsinkin jarrutuksissa huomasi, että sukset eivät pystyneet ottamaan rinteestä kiinni läheskään niin hyvin kuin lumella. Tai edes jäällä, jarruttaminen jäiselläkin rinteellä on helpompaa kuin täällä. Tuosta tuo artikkelin otsikko, muovijää. Enkä kyllä pysty kuvittelemaan, että kastelu ainakaan helpottaisi jarruttamista.

Ratalaskua

Laskua

After-Ski

After-skihin on tässä keskuksessa hieman rajalliset mahdollisuudet. Cafe 360, keskuksen ainoa juomien ja ruokien annostelupaikka, menee kiinni tuntia ennen rinteiden sulkemista. Ja jos olemme mäessä yksin, ei after-skiiltä voisi muutenkaan paljoa odottaa. Saatuamme hiihtopäivän päätökseen ja monot pois jaloista, paikka tyhjentyi täysin. Henkilökuntakin lähti kotiin.

Cafe 360

Yksityiskohdat

Keskus sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Edinburghin keskustasta, lähellä Hillendiä. Keskus on auki joka päivä kello 9:30 - 19:00 ja 18:00 asti sunnuntaisin. Yhden tunnin hissilippu maksaa 12 £. Pisimmän rinteen pituus on 400 metriä.

Otimme kaupungin keskustasta taksin mäkeen, hinta noin 20 £. Poispääsyyn käytimme myös taksia, mutta taksin tilaaminen kesti jonkin aikaa Edinburghin kiireisessä iltaliikenteessä. Ja koska kaikki henkilökunta oli kadonnut paikalta, oli hyvä että tiesimme itse mistä numerosta takseja voi tilata.

Mäkeen kannattaa ottaa pitkät housut ja takit, sekä kevyet hanskat. Pelkään, että muoviin kaatuminen sattuisi vaatteidenkin kanssa. Kaatuminen jäi kuitenkin kokeilematta.

Ala-asema

Johtopäätös

Tämä oli ensimmäinen kokemukseni muovimäestä. Se oli mielenkiintoista ja erilaista. Vierailustamme tässä mäessä tuli vähän 1960-luvun tunnelma, eikä ihme sillä keskushan on peräisin tuolta vuosikymmeneltä.

En ole kyllä varma, jaksaisinko hiihtää tällaisessa paikassa pidemmän päällä. Tai ehkä jaksaisin, jos asuisin Edinburghissa ilman muita hiihtomahdollisuuksia. Oli miten oli, keskus oli kaikenkaikkiaan mukava ja ystävällinen paikka. Sitä paitsi olen aina pitänyt yhteisön itsensä ylläpitämistä hiihtokeskuksista. Kaupalliset hiihtokeskukset ovat liian samanlaisia toistensa kanssa. Ja Midlothian todella on erilainen kokemus! Edinburghin kävijöille ehdottoman suositeltava retki!

Vauhtia hississä

Kuvat ja video (c) 2012 Jari Arkko, Janne Arkko ja Tarja Arkko. Hieman isommat versiot kuvista löytyvät muuten englanninkielisestä blogistani.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41277.0

jariarkko