Mutaa katedraalissa

Sukset

Miten kaikki voikaan muuttua päivässä? Eilen oli aurinkoinen puuteripäivä Cerro Catedralin (2405 m) takamaastossa. Ja ilta Barilochen kuuluisassa after-skiissä, viidessä baarissa. Kämpille neljältä. Mutta tänään päätä särkee ja aamiainen yrittää takaisin ylös. Varmaan jokin tauti. Ja sitten se puuteri. Se suli sateessa, ja rinteessä on nyt vain mutaa. Ei se muuten mitään, mutta meillä on vielä pari kilometriä takaisin autolle. Meitä kyllä varoitettiin tästä reitistä, mutta en ole aiemminkaan ottanut hissejä alaspäin enkä ala niin tekemään nytkään. Tero kävelee alas, mutta minä päätän hiihtää mutaisen rinteen alas.

Mutahiihto osoittautuu itse asiassa aika hauskaksi. Vähän kuin nurmikkohiihto. Tiesittekö muuten, että kuiva ruoho luistaa paljon paremmin kuin tuore? Tuore nurmikko suorastaan tarttuu suksiin. Mutta muta tarrautuu vielä tiukemmin. Vaikka rinne on jyrkkä, valun alaspäin hitaasti. Onneksi en sentään kaadu ja pääsemme kylään asti. On aika lopettaa tämä hiihtopäivä ja siirtyä Muteen, Cerro Catedralin parhaaseen baariin.

Puuteripäivä

Mutahiihtoa

Mutasukset

Mute

Alla on lyhyt video retkestämme. Videosta löytyy myös täyspitkä versio.

Cerro Catedral Alta Patagonia

Barilochen ympäristössä on useampia hiihtokeskuksia, mutta Cerro Catedral Alta Patagonia on niistä isoin ja mielenkiintoisin. Keskuksessa on 40 hissiä ja 120 kilometriä rinteitä, ja se on puolen tunnin ajomatkan päässä Barilochesta.

Lago Hahuel Huapi

Tärkeimmät hissilinjat lähtevät rinnekartassa vasemmalle (Princesa I, II ja III) ja oikealle (hauskasti nimetty "Sextuple Express" tuolihissi ja kabiini Cable Carril). Ylimmät hissit nousevat 2180 metrin korkeuteen. Tuolta on silti peräti 1150 metriä kylään, joten vertikaalia ja vaihtelevia olosuhteita riittää. Alarinteet ovat helppoja ja - kuten meille selvisi - sulavat helposti. Keskiosan rinteet ovat metsien ja pensaikkojen keskellä. Ylärinteet ovat puurajan yläpuolella, kallioisilla vuorenrinteillä.

Keskiosan rinteet olivat omasta mielestäni parhaita. Leikkikenttää erilaisiin seikkailuihin riittää, rinteet ovat paremmin tuulelta suojassa, ja huonoissa olosuhteissa näkyvyys metsien keskellä on parempi. Meillä ei ollut aikaa kokeilla kaikkia rinteitä, mutta itse pidin eniten Condor-hissien alla olevista rinteistä (hissikartassa oikeanpuoleiset rinteet).

Puuteria

MIKÄ hissi?

Offarit

Vietimme suurimman osan ajastamme varsinaisten rinteiden ulkopuolella, hissikartan oikeanpuoleisella alueella. Helpoin reitti tälle alueelle on aloittaa Condor II hissin yläasemalta ja hiihtää hieman vasemmalle hiihtäjän näkökulmasta katsoen. Älä kuitenkaan hiihdä vasemmalla olevan laakson pohjalle asti, koska laakso vie vaaralliselle alueelle. Ja kun lähestyt reitin loppua eli Condor II hissin ala-asemaa, pysy enemmän oikealla kuin vasemmalla. Vasen puoli johtaa Chusquea Culeou (bambu) pensaikon väärälle puolelle. Itse erehdyin tuolle väärälle puolelle, ja paluu pensaikon, purojen, ja muiden esteiden yli ei ollut helppoa.

Paluu offarilta

Nuo bamput muuten näyttävät pensailta, mutta ovat oikeasti kovaa puumaista ainetta. En uskonut Teron varoituksia, vaan yritin hiihtää puskan lävitse. Onneksi sain vain iskun naamaani, enkä mitään vakavampia vammoja. Kaaduin kuitenkin. (Mutta onneksi sentään saimme kuvan tuosta kaatumisesta.)

Kaatuminen

Toinen reitti alueelle johtaa Condor III hissin yläasemalta. Seuraa hissilinjaa, kunnes näet vasemmalla ensin leveän mutta sitten kapenevan laakson. Laakso on lähellä Condor II hissin yläasemaa. Laaksoon voi laskea, kunhan palaa takaisin oikealle hieman tuon yläaseman jälkeen. Paluu on helppoa, siirry vain oikealle laakson pohjasta ja pidä korkeus suunnilleen samalla tasolla kunnes pääset metsän läpi. Laakson alkuosa näytti olevan myös altis vyöryille, joten alueella kannattaa olla varovainen. Erityisen varovainen kannattaa olla, ettei jatka laakson pohjalla liian pitkään. Emme hiihtäneet tuonne, mutta nähdäkseni se johtaa kallioille joiden alaskiipeäminen voi olla vaikeaa.

Kolmas reitti

Kolmas reitti alueelle tarjoaa parhaat hiihtokokemukset, mutta on myös kaukana hiihtokeskuksesta ja hiihtäjien on huolehdittava itse kaikesta retkellä, ja paluu hiihtokeskukseen kestää noin tunnin. Tätä reittiä voi suositella vain kokeneille vaeltajille, jotka tietävät mitä tekevät ja tuntevat lumitilanteen.

Reitti alkaa Condor III hissin yläasemalta, lumivyöryvaarakylttien takaa. Katso ylläolevasta kuvasta reitin sijainti. Aloita hiihtämällä harjanteen huippua pitkin kohti järviä. Metsät jäävät oikealla alapuolellesi. Kun harjanne ja metsät loppuvat, tee jyrkkä käännös oikeaan. Hiihdä metsän reunaa pitkin alaspäin, kohti hiihtokeskuksen suunnassa olevaa kanjonia. Kanjonin jyrkemmän osan reunalla saattaa olla metrin parin hyppy, mutta muutoin hiihtäminen on helppoa ja jyrkkyyskin alle 40 astetta. Laskeudu kanjonin pohjalle ja ylitä siellä virtaava pieni puro. Tästä eteenpäin kannattaa sukset ottaa kantoon, ja kävellä puolisen tuntia ensin lievästi ylöspäin ja sitten tasaisesti kohti hiihtokeskusta (kävelyreitti on katkoviiva kuvassa). Saavut lopulta Esquiadores hissin yläasemalta tulevalle siirtoreitille. Reitti on hieman alaspäin viettävä, joten sukset voi laittaa takaisin jalkaan. Mutta yhdessä kohtaa reitissä joutuu vielä kävelemään muutaman minuutin ylöspäin. Loppujen lopuksi reitti saapuu hiihtokeskukseen, Esquiadores hissin ala-aseman viereen.

Bambujen väistelyä

Bambumetsikön reitinvalintaa

Tiheää pensaikkoa

Rinneravintolat

Paras lounaspaikka rinteessä on El Barrilete, lähellä Sextuple Express tuolihissin yläasemaa. Ruokalista on kovin lyhyt - pizza tai hampurilainen - mutta ruoka on hyvää ja henkilökunta ystävällistä. Nopea kaakaokupillinen on taas paras ottaa Riders Pointin kahvilassa, Condor II hissin yläasemalla.

Kylä

Lounas

Kahvia

Afterski

Argentiinassa on monta kuuluisaa hiihtokeskusta. Mutta mikään ei vedä vertoja Barilochen after-ski skenelle. Porteñot (Buenos Airesin asukkaat) lentävät tänne laumoittain juhlimaan. Jokainen opiskelija tulee tänne luokkaretkelle valmistumisvuonnaan. Osa vieraista käy rinteessäkin, mutta kaikki juhlivat kaupungissa.

Tässä ovat tärkeimmät baarit ja ravintolat:

  • Mute, Cerro Catedralin paras after-ski baari. Suoraan Sextuple Express hissin alaaseman vieressä. Vaatteiden sijasta portsari tsekkaa lumilautasi aulaan odottamaan. Ja alakerrassa on suksivuoraamo, ja suksivuokraamossa baaritiski siltä varalta, että suksia joutuisi odottamaan. Miksei tätä ole kukaan keksinyt muaalla?

Muten DJ

  • El Nuevo Gaucho (uusi cowboy) - "parilla" eli grilliravintola joka tarjoaa perinteistä Argentiinalaista pihviruokaa.

El Neuvo Gaucho

  • Wilkenny, irkkupubi josta saa myös erinomaista ruokaa.
  • After 7, pieni mutta hauska yökerho. Mukava henkilökunta.
  • Dusk, tunnettu yökerho joka ei tosin ollut auki sinä päivänä kun minä yritin käydä siellä.
  • Konna, paikallisten suosima pikkuruinen olutbaari.

Kaikissa Barilochen baareissa ei toki ehdi käymään. Oma ehdotukseni hyvän illan ohjelmaksi on illallinen Wilkennyssä, baarivisiitti After 7:ssa, and jos energiaa vielä riittää, lisää olutta Konnassa.

Wilkennyn juomatarjontaa

Lisätietoja

Cerro Catedralin hissiliput maksavat ajankohdasta riippen 45-65 euroa. Argentiina on kaikenkaikkiaan eurooppalaisen turistin kannalta huokea kohde. Hiihtokeskukset tuntuvat kuitenkin olevan suhteellisen kalliita, ehkä paikallisillekin luksusta.

Hiihtokeskuksen omassa kylässä on runsaasti majoitusta tarjolla, mutta suosittelisin silti asumista Barilochen kaupungissa. Bariloche on kaunis kaupunki, ja sieltä löytyy paljon tekemistä. Itse asuin keskustassa, Softhotellissa, länsimaalaisittain edullisesssa hotellimajoituksessa noin 60 € per yö per henki.

Barilochen katuja

Loppuarvio

Useimmille laskettelijoille Bariloche on ykköskohde Argentiinassa. Kaupungin ympäriltä löytyy lukemattomia hiihtokeskuksia, vuorilla riittää tilaa hiihtää, maisemat Lago Nahuel Huapin ympärillä ovat todella hienoja, ja ravintoloita ja baareja löytyy joka lähtöön. Innokkaimmat hiihtäjät saattaisivat valita kohteeksi myös puhtaammin hiihtoon keskittyneen Ushuaian tai Caviahuen, tai yrittää löytää parasta lunta Las Lenasin vuorilta. Mutta todennäköisesti nämäkin hiihtäjät haluaisivat tehdä pysähdyksen myös Barilochessa - ainakin minä halusin.

Offarinäköalat

Sextuple Express

Lisää kuvia

Englanninkielisessä blogissa on hieman lisää kuvia ja isompia kuvia.

Kanjoni

Osta vaatteita!

Hiihtoa kanjonissa

Kuvat ja videot (c) 2012 Jari Arkko ja Tero Kivinen

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41748.0

jariarkko