Påminne

 

Aurinko näyttäytyi Påminnessa, Suomen eteläisimmässä hiihtokeskuksessa. Hiihtokeskus kylpi kauniissa auringonpaisteessa, vaikka sen parkkipaikka, hissien ala-asemat, ja koko muu Suomi oli pilvisessä harmaudessa.

Påminnen hiihtokeskus sijaitsee noin 80 kilometriä Helsingistä. Ei aivan vieressä, enkä olisi siitä muuten kuullutkaan, ellen olisi kesällä ajanut mäestä ohi käydessäni viereisillä Bilnäsin ja Fiskarsin ruukkialueilla. Erittäin mielenkiintoisia turistikohteita, sivumennen sanoen. Molemmat ovat todella hienoja menneen ajan koskimiljöitä, joskin vain Fiskarssissa on aktiivista toimintaa.

Kesäisessä Påminnessa oli rinneautorata, ja sisäurheiluhalli. Vaikka rinne on kaukana Helsingistä ja etelässä, yllätti Påminne vierailijan kuitenkin täydellisesti. Odotin kotimäkeäni pienempää rinnettä, mutta löysin 85 metrin korkeuseron ja 6-7 rinnettä vaihtelevassa maastossa! Påminne kannattaisi pitää mielessä varteenotettavana arki-illan retkikohteena kotoisten Talmojen, Nuuksioiden ja Vihdin lisäksi. Påminne on myös hyvä esimerkki paikallisesta pikkumäestä, joka tuo iloa suurella määrälle lapsia ja nuoria. Ja koko mäki toimii täysin talkoovoimin!

Hiihto on todellakin mielenkintoista. Päähissien viereisessä rinteessä on isot hyppyrit. Seuraavat pari rinnettä molemmilla puolilla ovat jyrkän puoleisia, vaihtelevan kumpuilevia rinteitä. Uusin rinne lähtee hiihtäjän oikealla, lähes taaksepäin ja kiertää kohti lipunmyyntikojua ja kahvilaa hieman loivemmalla profiililla.

Rinteiden väliin jää kalliota, metsää ja monta hauskaa vaapalaskupaikkaa. Varsinkin sen hyppyrinteen oikealla puolella ja uuden rinteen vasemmalla puolella olevat alueet ovat mielenkiintoisia. Molemmilla alueilla on myös kalliojyrkänteitä, joten niitä hiihdettäessä kannattaa katsoa mistä menee. Mutta toisaalta kukaan ei tuntunut niitä hiihtävän, joten uutta lunta oli helposti korkattavissa. No, ehkä hintana tuosta olivat pienet vauriot suksissa kun ne osuivat välillä alla oleviin kiviin ja kallioihin. Mutta tästähän tämä lumipohja nyt paranee, kun talvi edistyy!

Rinteiden ympärillä on myös metsää. Rinteiden vasemmassa reunassa oli houkuttelevan jyrkkää avointa maastoa ennen metsää, mutta ehkä hieman liian vähän lunta tuohon jyrkkyyteen. Sen lasku jäi toiseen kertaan. Oikeassa reunassa taas oli tiheää metsää, jossa kokeilin hiihtää. Metsä on turhan tasainen, mutta onnistuin kuitenkin hiihtämään sen läpi turhia lykkimättä. Kaaduin tosin kerran, kun sukseni jäivät puiden tai pensaiden alle. (Todettakoon vielä, että rinteiden ulkopuolinen hiihto on vaarallista ja kielletty. Lapset, älkää tehkö sitä kotona tai kotimäessäkään. You have been warned.)

Kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus ja suositeltava vierailukohde!

Kuvat ja videot (c) 2016 Jari Arkko. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

jariarkko

m_kinnunen
Re: Påminne

Kappas, oltiin näemmä samaan aikaan Päminnessa rinteessä. Näin sinut useasti, mutta en tunnistanut. Olisi ollut mukava vaihtaa ajatuksia noista maanmainioista reissuvideoistasi ;-)

jariarkko
Re: Påminne

Kiitos! Yritetään ensi kerralla päästä juttusille :-)