Paras passi

Matkustan aivan liikaa. Viime vuonna olin jollain lentokentällä vuoden jokaisena viikkona kolmannen viikon jälkeen (tuona viikkona sain nykyisen työni). Vuosi 2014 näyttää kuitenkin erilaiselta, sillä myös ensimmäiset kaksi viikkoa ovat täynnä matkustamista. Olen pikkulomalla lasten kanssa, ja tammikuun kolmantena päivänä olemme jo ehtineet hiihtää kolmessa eri maassa. Se toki on helppoa täällä alpeilla, jopa hissiliput toimivat useassa maassa. Kuten nyt vaikkapa Chamonixin Mont Blanc Unlimited -lippu, jolla voi käydä myös Verbierissä ja Courmayeurissa.

Mutta matkustan kuitenkin lähinnä työkseni, ja usein kaukaisiin paikkoihin. Ja olen ollut huolissani viisumihakemuksista. Vaikka toistaiseksi olenkin ollut onnekas. Indonesian viisumi oli esimerkiksi helppo saada ja heidän suurlähetystönsä varsin ystävällinen. Mutta monet maat tarvitsevat jopa viikkoja viisumin käsittelyyn, ja tuon ajan passi on suurlähetystössä. Niinpä päätin hakea toista passia, jotta voin jättää yhden käsittelyyn ja matkustaa toisella käsittelyn aikana. (Ja kiitos Anulle vinkistä, että tämä on ylipäätänsä mahdollista.) Ehkä tämä työmatkoja varten hankittu toinen passi mahdollistaa tulevaisuudessa myös jonkin uuden hiihtokohteen. Viime talvena oli pakko pudottaa mahdollisia kohteita pois sen vuoksi, ettei minulla ollut niihin viisumia.

Tämä kaikki on tietysti hienoa. Mutta halusin pohtia kuinka hieno tuo yksikin Suomen passi on. Ryhdyin ajattelemaan asiaa, kun joku postasi artikkelin parhaista passeista. Artikkelin mukaan Suomen passilla pääsee ilman viisumia 173 maahan, myös sellaisiin jotka yleisesti vaativat kaikilta muilta viisumin (kuten Intia). Suomen passi on maailman paras passi!

Tämä on niin hienoa ja käytännöllistä, ettemme edes välttämättä huomaa kuinka vaikeaa matkustaminen on useimmille ihmisille. Enkä tarkoita loputonta pallonkiertoa, vaan ihan perusasioita. Kuten työsi vaatimaa kokousta tai konferenssia. Kansainvälisen organisaationi kollegat joutuvat usein hakemaan viisumejansa kuukausia etukäteen, ja silti monet heistä jäävät ilman hyväksyttyä viisumia tai edes selitystä, miksi viisumia ei saa. Miltä tuntuisi, jos olisit esittämässä jotain paperia konferenssissa tai menossa työkokoukseen, mutta viisumin puutteen vuoksi et pystyisi tätä tekemään? Jos tätä ei ole kokenut, on vaikea ymmärtää kuinka epäoikeudenmukaiselta se voi tuntua, tai kuinka paljon se voi vaikuttaa työntekomahdollisuuksiin. Silti maailmassa on paljon tämänkaltaisia ongelmia. Myös niille ihmisille (kuten vaikka liikemiehet tai asiantuntijat) joiden ei luulisi olevan muuttovaara tai rasite kohdemaalle.

Toivon, että viisumivapaa matkustaminen olisi yhä yleisempää maailmassa, tai ainakin että viisumihakemusprosessit olisivat yksinkertaisempia ja läpinäkyvämpiä. Ja varsinkin toivon, että me Suomessa palautamme sen luottamuksen, jota 173 maata on meille antanut, ja varmistamme, että matkustaminen Suomeen on helppoa. Se on meidänkin etu.

Lopuksi vielä pähkinä purtavaksi. Jos nyt olemme hiihtäneet Chamonixin ympäristössä kolme päivää, missä olisi lähin neljäs maa, johon voisi matkata ennen kuin lento kotiin lähtee huomenna 19:00 Genevestä? Valitettavasti esimerkiksi Itävaltaan taitaa kuitenkin olla liian pitkä matka.

Kuvat © 2013 Jari Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko

Kaitsu
Re: Paras passi

Ihanaa on tämä nuorison euruuppahekutus! Tai pitäisikö sanoa, että ihqua?

Toista oli ennen, kultaisella 80-luvulla, kun Eurooppa oli jakautunut itäiseen ja läntiseen puoliskoon. Itäisen puoliskon ihmiset pääsivät läntisen puoliskon puolelle muurin yli, jos luodeilta välttyivät. Läntisen puoliskon väki pääsi muurin läpi, jos oli suhteita. Me suomalaiset pääsimme minne hyvänsä!

Suomen passi oli mahtava, me olimme ehkä eurooppalaisimpia koko Euroopasta. Itä-Berliinistä Länsi-Berliiniin metrolla, umpi tunnelissa ja mölisten! 5 länsimarkkaa itäisiin 30:een Berliiinissä Eurooppa centerin alakerran vaihtokioskeissa, ja herroja oltiin! Suomen passi oli kovaa valuuttaa. Rathauskellerissä (Itä-Berliinin kalleimpia ravinteleita silloin) opiskeljapojat tilailivat hackepetereitä ja lohifileitä, ja snapsuja väliin. Junalla Krakovaan, sieltä Berliiniin, ehkä Amsterdamiin (josta kytät nostivat takaisin junaan...) Suomen passilla ei huomannut lainkaan, missä historian opettajien pelottelema rautainen esirippu roikkui.

Tämä nykyinen eurooppalaistumisen ihailu välillä vähän häiritsee; puuttuuko joiltain perspektiivi vai näkö? (en tarkoita nyt suinkaan Jariarkkoa vaan näitä, jotka hehkuttavat, kuinka EU on parantanut meidän matkustusmahdollisuuksiamme ja euro helpottanut jotenkin reissaamista.)

Kun Akrikolan Miku lähti Saksaan opiskelemaan 1400-luvulla, niin myös lähti liki 100% muistakin opiskelijoista (osa Pariisiin, osa Prahaan, ja muihinkin yliopistohin). Pian Turun akatemian perustamisen jälkeen 1600-luvulla enää apout puolet opiskelijoista lähti ulkomaille. Paljonkos lähtee nyt? Interreilauskin on vähentynyt kaameasti. Jep, tyydytään omaan, opiskellessa on kiiru, ja onhan meillä fasebuuk! Näin se maailma pienenee ku pyy mailman lopun edellä. (Keneltä lainaus, tai mistä peräisin? Palkintona olut hienossa seurassa Kouvolan Vanhassa Tommissa!)

Kaitsu H

Kohto
Re: Paras passi

Olen kyllä nimimerkin Kaitsu kanssa eri mieltä. Otetaan nyt tämä Akrikola Miku ensin. Agricolahan muuten syntyi vuonna 1510, joten ei hän nyt ihan 1400 luvulla vielä mihinkään lähtenyt. Olet varmaan siinä oikeassa, että tuolloin kaikki opiskelevat (papiksihan silloin kai lähinnä opiskeltiin) lähtivät Eurooppaan. Kokonaan toinen asia on se, että näitä ihmisiä taisi olla kyllä ihan kourallinen. Ehkä muutama kymmenen vuositasolla. Suurin osa ihmisistä eli tuolloin lyhyen ja nykymittapuun mukaan epäinhimillisen elämän.

Mitä nyt tähän nykytilanteeseen tulee, niin eiköhän nykynuoriso ole aika paljon kansainvälisempää kuin vielä 80-luvulla. Mutta vaihto-opiskelukin on tietyllä tavalla menettänyt merkitystään. Ei minulta ole kukaan kysynyt työhaastattelussa ikinä, olenko opiskellut ulkomailla. Yksinkertaisesti nämä asiat ovat arkipäiväistyneet.

Kyllähän EU on parantanut ja helpottanut matkustusmahdollisuuksia. Erityisesti Euroopan sisällä. Toki ennenkin matkustettiin, mutta nykyään helpommin. Interreilaamisen vähentyminen johtunee aika pitkälti siitä, että lentojen hinnat ovat laskeneet rajusti. Matkustaminenhan yleensä on koko ajan lisääntynyt ja erityisesti nuoret aikuiset matkustavat paljon enemmän kuin ennen.

Kaitsu
Re: Paras passi

Jep, satkulla heitti, siis eikös se Miku lähtenny opiskelemaan 1530-luvulla Wittenbergiin?

Nykynuorison kansainvälistymisestä oon kyllä eri mieltä. Itse toimin lukion lehtorina ja vedän näitä "kansainvälisyyskurssejakin", eli hoidan opiskelijavaihtoa Saksaan ja sieltä tänne. Nuoret toki käyvät nykyään etelän matkoilla enemmän kuin ennen, ehkä jopa shoppailemassa viikonloppulentojen turvin ja äitinsä kanssa, mutta kovin on enää harvassa lukiolaisnuori, joka olisi viettänyt kesästään kuukauden reilaten halki Eurooppaa. Eivät viitsi, ruoka on pahaa, nettiyhteydet kehnot, joutuisi jopa reppua kantamaan.

Miten EU on parantanut suomalaisten matkustusmahdollisuuksia Euroopan sisällä? Ainakin 80-luvulla ainoa solmukohta oli Sveitsi, jonka rajoilla joka jumalan reppu avattiin, pussi nuuskittiin ja jukurttipurkki varmasti särjettiin reppuun. (ihme homma, kun siellä nykyään saa ihan luvan kanssa lussuttaa pilveä junissakin!)

No, lentomatkailuhan on vaikeutunut ihan kaameasti, mutta se ei ole EU:n syy, tai on tavallaan, kun nöyrästi hyväksyy kaiken, mitä Ameriikan herra määrää.

Mutta totta oli Jariarkon kirjoitus Suomen passista. Nyt vasta jälkikäteen ymmätää, kuinka huikeaa oli, että ylitettiin pelkästään passin kantta vilauttamalla rajoja, joiden yli suurin osa ihmisistä ei päässyt millään, ei rahalla eikä edes hengellään.

Mikko Piironen
Re: Paras passi

[quote=Kaitsu]Jep, satkulla heitti, siis eikös se Miku lähtenny opiskelemaan 1530-luvulla Wittenbergiin?
Miten EU on parantanut suomalaisten matkustusmahdollisuuksia Euroopan sisällä? Ainakin 80-luvulla ainoa solmukohta oli Sveitsi, jonka rajoilla joka jumalan reppu avattiin, pussi nuuskittiin ja jukurttipurkki varmasti särjettiin reppuun. (ihme homma, kun siellä nykyään saa ihan luvan kanssa lussuttaa pilveä junissakin!)
[/quote]

Kenties ei ole parantanut turistien mahdollisuuksia, mutta muuten liikkumisvapautta kyllä. Enempi vaihto-ohjelmia opiskelijoille ja muihin maihin voi asettua ilman oleskelu- ja työluparumbaa.

Hyde
Re: Paras passi

Incredible India on ainakin aiemmin vaatinut työreissuille Suomen passiin business viisumin jonka hakuprosessi on aina vienyt useamman viikon. Tämän aikaa passi on lähetystössä kanissa ja syystä siitä minullakin tuplapassi. Turistiviisumista ei ole kokemusta ja voihan olla ettei lähiaikoina BV:aa ole enää vaadittu. Kannattaa asia kuitenkin tarkastaa hyvissä ajoin ennen reissua.

jariarkko
Re: Paras passi

[quote=Hyde]Incredible India on ainakin aiemmin vaatinut työreissuille Suomen passiin business viisumin jonka hakuprosessi on aina vienyt useamman viikon.[/quote]

Pari vuotta sitten käydessäni työmatkalla Intiassa vaadittiin viisumi, tiedä sitten millaisia eri kategorioita heillä on työmatkoihin. Sen jälkeen on tullut ainakin visa-on-arrival systeemi, ehkä muitakin vapauksia. Intian suurlähetystö oli muuten toinen hyvä esimerkki ystävällisestä palvelusta, juhannusta edeltävänä aamuna hakemus sisään ja iltapäivällä oli valmis. Vähän piti odottaa, kun viisumeihin tarvittiin konsulin allekirjoitus ja se oli joutunut selvittelemään jotain ongelmatilannetta jossain. Pyytelivät kovasti anteeksi, että piti odottaa :-) Kovaa faktaa minulle ei asiasta ole, mutta huhujen mukaan viisumit Suomeen päin eivät onnistu yhtä helposti.

Ai niin ja terveisiä täältä jostain Atlantin yltä. Viides päivä vuotta menossa, neljä maata koossa kun kävin vielä kotirinteessä palattuani alpeilta. Viidennestä maasta en tiedä, olisiko jollain ideaa siitä mitä Los Angelesissa voisi tehdä? Saavun perille vasta auringonlaskun jälkeen, mutta olisikohan jossain jokin hiekkadyyni jonka voisi käydä laskemassa? Tämä ainakin löytyi: http://en.wikipedia.org/wiki/Sand_Dune_Park mutta valittavasti tuo hauskan näköinen dyyni on ilkeästi aidattu ja varattavissa vain tiettyinä aikoina päiväsaikaan. Jokamiehenoikeus ei taida päteä tuossa kaupungissa ja päivät menee töissä.

Kohto
Re: Paras passi

[quote=Kaitsu]
No, lentomatkailuhan on vaikeutunut ihan kaameasti, mutta se ei ole EU:n syy, tai on tavallaan, kun nöyrästi hyväksyy kaiken, mitä Ameriikan herra määrää.
[/quote]

Olen tästä täysin eri mieltä. Toki turvatarkastukset ovat nykyään kovia, mutta lentojen hinnat ovat suorastaan romahtaneet siitä, mitä ne olivat 80-luvulla ja vielä 90-luvullakin. Lentoliikenne vapautettiin kilpailulle 90-luvun lopussa ja sen jälkeen hinnat ovat pudonneet valtavasti. Ei ennen vanhaan lennetty Keski-Eurooppaan parilla satasella (ja tarjouksessa jopa parilla kympillä). Suomen sisäiset lennot olivat vielä 90-luvulla niin kalliita, ettei niitä käyttänyt kukaan muu kuin ne, joiden lennon maksoi joku muu.