Projekti

Yöhiihtoa Kuopiossa

Joillekin se on kesämökin laittaminen, toisille moottoripyörä, puutarha tai musiikin harrastaminen. Meistä useimmilla on jokin asia, jota tehdään täysillä. Siihen uhrataan enemmän aikaa tai rahaa kuin muu elämä ehkä sallisi. Se on se aihe, josta voisi keskustella loputtomasti. Tai ainakin pidempään kuin asiaan vihkiytymättömät jaksaisivat kuunnella. Se on juttu, jota tehdään intohimolla. Se on projekti, jota rakennetaan joka ilta autotallissa.

Minulle se juttu on laskettelu. Ja projektini on käydä suksilla kaikkialla, missä maailmassa on lunta. Ja vähän muuallakin. Tunnen itseni levottomaksi, jos en ole vähään aikaan päässyt rinteeseen, oli sitten kesä tai talvi. Haluaisin kokea ainakin kaikki isommat laskettelukeskukset ja käydä jokaisessa maassa, jossa laskettelua harrastetaan. Isoilla vuorilla, pikkumäissä, ulkona ja sisällä, rinteissä ja rinteiden ulkopuolella, puuterissa, jäällä, keinolumella ja sohjossa -- tai kuten suksikorjaamoni sanoisi -- kivillä. Ylös hissillä, kävellen tai kiiveten, nousukarvoilla, autolla, helikopterilla tai lumikissalla.

Kivinen rinne Chilessä

Eikä pelkästään siksi, että tämä on se juttuni. Pidän käännösten rytmistä, jyrkistä rinteistä, vauhdista, ja reisilihasten kivusta raskaan hiihtopäivän jälkeen. Pidän vuoristomaisemista, raikkaasta ilmasta ja auringosta, lumesta ja vesisateesta.

Mutta myös siksi että tarvitsen liikuntaa. Oikeasti. Olen tietysti aina tarvinnut, kuten kaikki muutkin. Mutta olin joitakin vuosia sitten vakavasti sairaana, ja vain hyvä kunto voi auttaa minua pitämään kiinni terveydestäni. Hyvän kunnon ongelma on kuitenkin se, että ihmisen pitää haluta liikkua. Lukisin mielummin EU-direktiivejä kuin koskisin kuntopyörään tai menisin salille. Vain ulkoliikunta tuntuu minusta mielekkäältä. Lisäksi työni vaatii paljon matkustamista, ja hotellien kuntosalien lisäksi vihaan iltojen ja viikonloppujen viettämistä baareissa tai ostoskeskuksissa. Tarvitsen terveellisemmän tavan viettää vapaa-aikaa.

Uusi-Seelanti

Olen siis päätynyt viettämään aikaani laskettelemalla, pyöräilemällä ja kiipeilemällä. Tavoitteeni on hiihtää mielellään joka viikko, ja päästä mäkeen jokaisella työ- ja lomamatkalla olipa kohde sitten Ranska, Alankomaat, tai Hong Kong. Olen tehnyt tätä jollain tasolla vuosikymmenen ja innokkaammin muutaman viime vuoden. Viime vuonna hiihdin kuudella eri mantereella.  Välillä yritän epätoivoisesti löytää suomalaisesta kaupunkimaisemasta edes pientä lumiplänttiä, joskus taas olen isoilla vuorilla. Projekti on silti vasta alussa. Maailmassa on yllättävän monta laskettavaa mäkeä!

Tämä blogi kertoo yrityksestäni lasketella mahdollisimman monessa paikassa. Uskon sen kiinnostavan ainakin hiihtämisen ystäviä.  Mutta ehkä myös kiipeilyn, seikkailujen ja matkailun tai ihan vaan tarinoiden ystäviä.Yritän kirjoittaa paitsi itse hiihtämisestä niin myös after-skistä, ruoasta ja kertoa matkustamisen käytännön järjestelyistä. Palautettakin olisi kiva saada, kuten myös ideoita, neuvoja tai matkaseuraa. Mahdollisia tulevia reissuja pitäisi saada järjestettyä vaikkapa Riksgränseniin, Turkkiin, Kroatiaan, tai Venäjälle.

Kaarre Bottropin sisähiihtokeskuksessa Saksassa

Hiihtokohteet

Tähän mennessä olen siis käynyt kaikilla muilla mantereilla paitsi Antarktiksella. Hiihtopaikkoja on löytynyt 29 maasta. Jos lasken USA:sta ja Kanadasta osavaltiot erikseen, olen hiihtänyt 43 maassa tai osavaltiossa ja noin sadassa eri hiihtokeskuksessa.

 • Afrikka: Etelä-Afrikka, Lesotho
 • Eurooppa: Alankomaat, Andorra, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Latvia, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tsekki, Viro
 • Pohjois-Amerikka: Alaska, British Columbia, Colorado, Connecticut, Kalifornia, Maine, Massachusetts Nevada, New Hampshire, New York, Oregon, Pennsylvania, Utah, Vermont, Wyoming
 • Etelä-Amerikka: Chile
 • Oseania: Uusi-Seelanti
 • Aasia: Indonesia, Intia, Japani, Kiina, Yhdistyneet Araabiemiirikunnat

Dubain sisähiihtokeskus

Blogi

Blogi perustuu jo reilun vuoden ajan ilmestyneeseen englanninkieliseen blogiini. Artikkeleita pitäisi ilmestyä viikon parin välein, kesällä tai työkiireiden iskiessä välillä vähän harvemmin. (Mutta en toki jätä hiihtämistä kesken ihan vaan vuodenaikojen vuoksi.) Tämän suomenkielisen version alkuvaiheessa on tarkoitus kääntää myös osa vanhoista englanninkielisistä artikkeleista tänne, mutta yleensä materiaalini on korkeintaan muutaman viikon vanhaa.

Mt. Shasta

Seuraavassa joitakin työn alla olevia artikkeleita:

 • Espanja ja Andorra ja kuinka kiipesimme vahingossa Ranskaan.
 • Kolmen laakson hiihtokokemuksia, ja kuinka järjestää hiihtomatka mahdollisimman halvalla.
 • Polkupyörällä Pariissa sukset selässä, mutta miksi?
 • Katsaus maailman sisähiihtokeskuksiin. Onko niissä mitään järkeä?
 • Tulivuorihiihto. Missä voi laskea toimivan tulivuoren kraateriin suksilla? Katsaus maailman lumisiin tulivuoriin.

Skinnaten ylös tulivuoreen

Tekniikka

Alppisukseni ovat Atomicin suurpuikkasukset ja kevyet ylösvetosukseni ovat K2 Lightweightit, varustettuna Dynafitin siteillä. Etsin parhaillaan uusia alppisuksia, kun muutama sata päivää kivisissä rinteissä on lyönyt leimansa Atomicceihin. Kypärä on Atomic ja vaatteet Arcteryx & Haglöfs. Vyörypiipperi on mallia Mammut, ABS-reppu on hakusessa. Suosituksia otetaan vastaan. Perusreppuna käytän yleensä Lowepron kamerareppuja.

Hiekkasurffausta Dubaissa

Artikkeleiden kuvat ovat yleensä peräisin joko omasta tai matkaseuran eli vaikkapa Ollin, Teron, Arin, tai Jarmon kameroista. Omana kamerana toimii tällä hetkellä Nikon D7000. Useimmissa artikkeleissa on mukana myös video, aiemmin lähinnä tuotettuna Nikon D90:llä mutta nyt GoPro Hero2:lla.

Ensin off-piste Kauniaisissa, sitten joululounaalle

Kuvat (c) 2009-2012 Jari Arkko ja Tero Kivinen

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40614.0

jariarkko