Riksgränsen ja keskiyön aurinko

Raja-asema

Riksgränsen, legendaarinen hiihtokeskus Ruotsin pohjoisrajalla. Kavereiden loputtomien tarinoiden lähde, mutta en jostain syystä ollut koskaan päässyt käymään täällä.

Paitsi nyt. Ja legendat ovat totta, paikka on uskomattoman hieno ja täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia mahdollisuuksia. Aloitetaan nyt vaikka siitä, että olemme täällä juhannuksena, aurinko paistaa, on keskiyö, ja laskemme avoinna olevassa hiihtokeskuksessa. Riksgränsenin yötön yö alkaa toukokuussa ja jatkuu noin kaksi kuukautta. Ylläoleva kuva on esimerkiksi otettu noin kello yksi yöllä!

Keskiyön auringon ihailua

HissiHiihtoa kahdessa vuorossa

Hiihtohissit aukevat "yö" hiihtoa varten kello 10 illalla ja ovat auki puoli yhteen. Tällä oli mielenkiintoinen vaikutus hiihtopäiviin. Yleensä hiihtopäiväni pitävät sisällään päivän hiihtoa, jonka jälkeen seuraa illanviettoa. Ja sitten jossain vaiheessa nukkumaan raskaan päivän uuvuttamana. Mutta Riksgränsenissä tuo "nukkumaan" osuus on korvattu sillä, että lähdetään uudestaan rinteeseen. Ja kun sieltä tullaan takaisin, vuorossa on tietysti uusi kierros suihkussa, vaatteiden vaihdossa, ja after-ski baarissa.

Hissi

Ja itse asiassa tuo after-ski osuuskin oli Riksgränsenissä järjestetty mielenkiintoisesti. Voisi ajatella, että yöhiihdon jälkeen ehtisi vielä hyvin baariin. Mutta tapani mukaan viimeiseltä hissiltä kiivetään vielä hieman ylös, otetaan kuvia ja lasketaan pikkuhiljaa takaisin kylään. Tuossa vaiheessa kello lähenee jo kahta, ja kun vihdoin ehdin baariin, ehdin kuulla vain bändin pari viimeistä biisiä. Ja sitten asiakkaat heitettiin ulos. Ehkä noita aukioloaikoja olisi voinut pidentääkin juhannukseksi. Mutta voi olla, että anniskeluluvat eivät antaneet siihen mahdollisuutta.

Taivas

Hiihtokeskus

Riksgränsenissä on kuusi hissiä, joista kaksi oli käytössä juhannuksena. Itse keskus on pohjoismaalaisittain keskikokoa, korkeuseroa syntyy kuitenkin peräti 500 metriä. Mutta koko ei merkitse kaikkea, Riksgränsenissä on nimittäin yllättävän paljon tekemistä. Läheiset tunturit (esim. Nordalsfjäll, 1051 metriä) ovat helposti saavutettavissa, jos kiinnostusta off-piste retkiin löytyy. Tarvittaessa tämä onnistuu myös järjestettyjen retkien ja oppaiden kautta. Itse Riksgränsenin tunturikin tarjoaa lyhyen kävelyretken. Muutaman sadan metrin päässä hisseiltä on tunturin huippu (909 metriä) ja siellä sijaitseva vanha, hylätty raja-asema. Ilmeisesti Ruotsissa ei enää odoteta invaasiota Norjasta! Ja kuten koko paikan nimikin antaa ymmärtää, keskus sijaitsee maiden rajamaastossa. Gränsledenin ("rajarinne") rinnettä laskiessa voi käydä molemmissa maissa jokaisella käännöksellä.

Riksgrensenistä löytyy myös helihiihtoa, lumi- ja lumivyörykursseja ja moottorikelkkaretkiä. Ja luolaretkiä! Lähellä sijaitseva Kåppasjåkkagrottan on Ruotsin suurin luola ja yli kaksi kilometriä pitkä. Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa kuin pelkkä juhannusviikonloppu, tuolla olisi ollut kiva käydä.

Hiihtokeskus

Aurinko

Tähän aikaan vuodesta rinteet tarjoavat yllättävän hyvää hiihtoa, tosin rinteen alaosissa joutui jo hieman navigoimaan sopivan reitin löytämiseksi. Alas pääseminen vaatii joka tapauksessa muutaman kivisen tai ainakin sammaleisen kohdan ylityksen. Yläosan rinteet taas ovat erinomaisessa kunnossa. Yöaikaan lämpötilan lasku ja rinnekone tekevät niistä itse asiassa tasaisia, kovia, ja hauskan rahisevia reittejä.

Lumipeite

Ylärinteet

Kalliot

After-Ski

Riksgränsenin kuuluisin after-ski baari on Grönan, pieni klubi hotellin alakerrassa. Ja juhannuksena se oli ainoa auki oleva paikka. Grönan aukeaa iltapäivällä ja jatkaa noin puoli kolmeen yöllä. Tarjolla on drinkkien lisäksi ruokaa, tosin valikoimassa oli vain hampurilaisia ja salaattia. Suosittelen jälkimmäistä. Baari täyttyy ihmisistä vasta yön tunteina. Oikea bändi lavalla oli kuitenkin kiva yllätys, vaikka musiikki loppuikin jo kahdelta.

Grönan

Tyhjää!

Tanssilattia kello kahdelta (huomaa sisäänpaistava aurinko)

Ruotsin raja on valvomaton

Hotelli ja kylpylä

Riksgränsenin helpoin majoitus löytyy hotellista. Se on alueen päärakennus, siisti ja mukava hotelli muutaman sadan metrin päässä hisseiltä. Itse yövyin perheen kanssa kolmen hengen "skier's room" huoneessa, vain hieman yöjunan hyttiä suuremmassa huoneessa. Huoneen kokoon ja laatuun verrattuna hotelli on kallis, mutta ehkä hinnassa täytyy ottaa kaukainen sijainti huomioon. Oli miten oli, suosittelen hotellin puolihoitovaihtoehtoa, jossa illallisen voi nauttia ravintola Lapplandian seisovasta pöydästä. Ruoka on hyvää, varsinkin alkuruoat, ja muutama vaihtoehtoinenkin ruokalaji löytyy.

Itse asiassa täysihoitovaihtoehtokaan ei ole huonoa idea. Lapplandian lounas on työmaaruokalan tasoa, mutta vaihtoehtoja ei alueella ole kovin montaa. Normaalisti Riksgränsenissä olisi muutama muukin kahvila, mutta kesällä ne olivat kiinni. Itse asiassa myöhästyimme eräänä päivänä Lapplandian lounaasta, etsimme epätoivoisesti kylästä toista vaihtoehtoa ja jopa ajoimme 50 kilometria Norjan puolelle. Ja palasimme vatsa tyhjänä, sopivasti Grönanin juuri avautuessa.

Alueelta löytyy myös mökkejä ja leirintäalue. En suosittele telttailua, sen verran kylmältä paikka kuitenkin vaikutti. Leirintäalueen viereinen järvikin on puoliksi jäässä, vaikka siis on juhannus. Sekä leirintäalue että mökit ovat hisseistä kauempana, joten auto on tarpeen rinteeseen lähtiessä.

Leirintäalue

Hotellissa on myös pieni kylpylä: sauna, uima-allas, poreallas, ja muutama ulos sijoitettu kuuma allas. Kylpylän käyttö ei sisälly hotellimaksuun, vaan on noin 20 € per käyttäjä. Mutta ottaen huomioon huoneiden pienet kylppärit, kylpylävisiitti on varmasti parempi ratkaisu. Älä kuitenkaan maksa ylimääräistä ulko-altaista; poreallas toimii aivan yhtä hyvin.

Koivut ja sukset

Näkymät hotellista

Ruotsalainen juhannus

Riksgränsenin juhannus oli yllättävän rauhallinen ja rento. Ruotsalaiseen tapaan sekä hotellille että rinteeseen oli pystytetty juhannussalkoja, joiden ympärillä sitten saattoi käydä tanssahtelemassa. Suomalaistyylistä rankkaa juhlimista ei Riksgränsenin juhannuksessa ollut havaittavissa. Olisivatkohan villimmät juhlijat jättäneet tulematta näin pohjoiseen?

Juhannussalko

Juhannussalko rinteessä

Miten sinne pääsee?

Talvisesonki Riksgränsenissa kestää yleensä toukokuun loppuun, mutta hissit avataan uudestaan juhannukseksi. Lumen määrästä päätellen paikalla voisi hiihtää vuoden ympäri, jos vain jaksaa itse kävellä ylös.

Kiiltoa

T-paita

Keskiyö

Paikalle pääsee montaa eri reittiä, lentokoneella tai junalla Kiirunaan, tai omalla autolla perille asti. Jälkimmäinen tosin vaatii melkoiset istumalihakset, sillä matka Suomesta on pitkä. Itse lensin Norwegianin lennoilla Evenesin lentokentälle Norjan puolella (Narvik/Harstad). Konetta tosin piti vaihtaa Oslossa, joka pidensi matka-aikaa. Ja melkein johti katastrofiin.

Oslon kentällä ulkomailta tulevat joutuvat kävelemään lähes kilometriltä tuntuneen matkan matkatavara-aulaan. Ja odottamaan tavaroiden saapumista. Tämä on toki tyypillistä monissa maissa, mutta yleensä tavaroiden saamisen ja tullauksen jälkeen tavarat voi jättää heti lentoyhtiön tiskille. Oslossa meidän palata pitkä matka takaisin normaaliin sisääntuloaulaan, jossa miljoona paikallistakin oli yrittämässä omille lennoilleen. Saimme ihme kyllä luvan käyttää Norwegianin erikoistiskiä, ja tavarat tsekattua sisään 25 minuuttia ennen lennon lähtöaikaa. Ja sitten odotimme vartin turvatarkastuksessa. Ja juoksimme taas varmaan sen saman kilometrin portille. Mutta ihmeiden ihme, ehdimme koneeseen ja matkatavarat tulivat perille! Hieno suoritus Norwegianilta, mutta voi olla etteivät vaihdot Oslon kentällä enää kuulu meidän matkaohjelmiin...

Narvik/Harstad

Evenesin lentokentältä vuokrasimme sitten auton ja ajoimme 80 kilometriä (tunti ja vartti) Riksgränseniin.

Tre Kronor

Auringonottajat

Älä pudota kameraa siteeseen

Hissin yläasema

Kuvat ja videot (c) 2012 Jari ja Janne Arkko

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41028.0

jariarkko