Sandhill

 

Kanadalainen ystäväni ja toinen hiihtofanaatikko, Patrick, kertoi legendaarisesta Sandhillin hiekkadyynistä Ontarion osavaltiossa. Hän oli käynyt laskemassa tuolla jyrkällä dyynillä aiemmin, mutta nyt minä olin matkalla Torontoon ja halusin päästä katsomaan paikkaa. Olisiko se laskettavissa?

Sandhill on valtava, 150-metrinen yksittäinen dyyni Erie-järven pohjoisrannalla. Se on osa camping-aluetta ja dyynin edessä on hieno (noin metrin levyinen!) hiekkaranta. Näköalat ovat todella hienoja.

Kuten tämän artikkelisarjan lukijat tietävät, olen ollut monilla dyyneillä. Mutta Sandhill on erilainen. Se on todella iso. Todella jyrkkä. Suurin osa dyynistä sisältää kallionomaisia usemman metrin tiputuksia, ja vain muutama kohta on niin tasainen, että niistä voi kävellä tai hiihtää. Jääkausi on tehnyt luonnonihmeen tälle paikalle, ja on hämmästyttävää, ettei eroosio ole sitä rikkonut. Sopivalla tuulella dyynin uudelleenrakennus on kuitenkin silminnähtävän nopeaa, tosin mielellään lasien kanssa :-)

Sandhill on myös helppo paikka. On helppoa yöpyä camping-alueella, ja hauskaa pestä kiipeilyjen hiekat ja hiet pois rannan lämpimässä vedessä. Vaikka hiekkarantaaa on jyrkän dyynin jälkeen väin vähän ennen vettä, ranta jatkuu kuitenkin turvallisena ja matalana veden alla pitkän matkaa.

Otin tälle matkalla mukaan Orthexin minisukset, koska niillä on hauskaa hiihtää juuri hiekassa. Dyynin ylöskiipeäminen oli rankka, koska jälleen kerran valuin hieman alaspäin jokaisella askeleella. Itse lasku oli mielenkiintoisempi kuin useimmissa muissa hiihtämissäni dyyneissä, jyrkkä dyyni oli pelottava. Ja kun lopulta pääsin rannalle, hiihdon vapauttama hiekka jatkoi valumistaan rannalle rinteestä varmaan ainakin viisi minuuttia.

Kuvat ja video (c) 2014 Jari Arkko. This article also exists in English.

jariarkko