Suomi 1 - USA 0

Stone Summit

Stone Summit on Pohjois-Amerikan suurin sisäkiipeilyhalli. Olen täällä verratakseni Amerikan parasta Suomen parhaaseen kiipeilykeskukseen, Toyota Kiipeilyareenaan Helsingissä.

Stone Summit

Stone Summit sijaitsee Atlantan kaupungin lähellä, 22 kilometriä keskustasta. Se avattiin vuonna 2010 ja käsittää 2800 m2 kiipeilyalueita. Reittien korkeudet vaihtelevat 8 metristä 20 metriin. Pääkiipeilyhalli on isossa avoimessa tilassa, ja tarjoaa seinien lisäksi myös paljon kattopintoja kiipeilyyn.

Atlanta

Katot ovatkin hallin mielenkiintoisin osa. Kiipeily aloitetaan seinältä, mutta kiipeilyä voi negatiivisen osuuden jälkeen jatkaa kattoa pitkin. Tai jopa katon jälkeen seuraavaa pystysuoraa osaa pitkin.

Päähallin sivussa on iso huone boulderointiin. Spottaajien käyttöä boulderoinnissa painotettiin kovasti, ja monien kiipelijöiden kaverit olivatkin varmistamassa kiipeilijän alla, että maahantulo sujuisi oikein. En tiedä johtuiko tämä siitä, että reitit tuntuivat olevan melko korkeita, amerikkalaisesta vastuulainsäädännöstä, vai mistä. Mutta itse en olisi boulderoinut ihan niin korkealle kuin mihin boulderhuoneen seinät antoivat mahdollisuuden.

Hallin toisessa kerroksessa on varattu alue lapsille ja aloittelijoille. Lapsille paikka onkin hauska, voihan siellä mm. kiivetä dinosauruksen muotoista reittiä tai laskea liukumäkeä. Aloittelijoiden alueella on muutama automaattisilla varmistuslaitteilla varustettu reitti. Valitettavasti nuo reitit eivät olleet itselleni kovin mielenkiintoisia, sillä ne olivat liian helppoja. Päähallissa oli vielä kaksi itsevarmistavaa reittiä, toinen helppo ja toinen 6a-tasoinen.

Lasten alue

Kertalippu Stone Summittiin maksaa 15 $. Vakioasiakkaille löytyy myös muita lippuvaihtoehtoja.

Kiipeilyareena

Kiipeilyareena avattiin myös vuonna 2010. Se on osa peräti 20 000 m2 kokoista Salmisaaren liikuntakeskusta. Kiipeilyhalli on alaltaan pienempi kuin Stone Summitissa, mutta kiipeilyä onkin tarjoilla kolmessa eri kerroksessa.

Maailman korkein seinä

Korkein seinä, Rocktopia, on peräti 29 metriä korkea ja tietääkseni maailman korkein sisäkiipeilyseinä. Seinän korkeus vaatii myös kiipeilijöiltä erityistä huolellisuutta. Kaikki ylös asti vievät reitit vaativat liidaamista. Mutta 29 metrisellä seinällä 50 metrin köysi on liian lyhyt riittääkseen sekä ylös että takaisin alas. Jos seinää kiipeää liian lyhyellä köydella, köysi saattaa loppua kesken ja karata jarrulaitteesta alastullessa. Tämä tarkoittaa käytännössä putoamista kymmenen metrin korkeudesta! Tämän estämiseksi kiipeilijöiden tulee kiinnittää köyden toinen pää ala-ankkuriin ennen kiipeilyn aloittamista.

Alimmassa kerroksessa on tämän korkean seinän lisäksi mm. 16-metrinen kilpailuseinä. Seitsemän itsevarmistavaa 10-14 metristä reittiä tarjoavat sekä aloittelijoille että kokeneemmille kiivettävää tasolta 4 tasoon 6b.

Parveke

Toisessa kerroksessa on useita kiipeilyseiniä sekä boulder-alue. Kolmannessa kerroksessa on vielä muutama 14-metrinen reitti. Tässä kerroksessa kiipeily on mielenkiintoista, koska tuon jo melko korkean 14-metrisen seinän lisäksi kiipeilijä on jo valmiiksi 16-metriä korkealla terassilla. Terassilta on hyvät näköalat muille seinille.

Boulder-alue

Kertalippu Kiipeilyareenaan maksaa 12 €. Säännöllisesti käyvät kiipeilijät voivat ostaa sarjalipun. Lisäksi seurojen jäsenet pääsevät halliin halvemmalla. Esimerkiksi minä olen Suomen Alppikerhon jäsen, ja sisäänpääsy kerhon vuorolle perjantaisin maksaa vain 4 €.

Rocktopia

Sisäänkäynti

Halli sijaitsee Salmisaaressa, lähellä metropysäkkiä ja vajaan kolmen kilometrin päässä keskustasta. Salmisaaren liikuntakeskuksessa on paljon muutakin mielenkiintoista tarjolla, mm. kaksi jääkenttää, sisähalli rantalentistä varten (!), tanssistudio, Megazone pelihalli, yms.

Yksi jäähalleista

Suomi 1 - USA 0

Tietenkin. Korkeampi seinä voittaa.

Kiipeilyareena voittaa korkean seinän lisäksi riittävällä määrällä itsevarmistavia reittejä, mielenkiintoisemmalla arkkitehtuurilla ja samasta talosta löytyvillä monimuotoisilla palveluilla. Stone Summit taas voittaa kiipeilyalueen laajuudessa ja ilmavuudessa, katoissa, ja paremmin järjestetyllä aloittelijoiden ja lasten alueella.

Kiipeilyseinää

Salmisaaren teollisuusalue

Sisäänkäynti

Halli

Kuvat ja videot (c) 2012 Jari Arkko

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42690.0

jariarkko