Sveitsiin laskemaan... pienempään mäkeen kuin Grani?

Lentokone. Juna. Hikinen haikkaus... mutta emme löydä hiihtokeskusta. Tulimme tänne asti vain hikisen lastenhissin vuoksi?
 
Mutta on tämä kuitenkin sentään Sveitsi. Vaikka lastenhissi tarjoaakin vähemmän verttiä kuin kotirinne Granissa, ovat maisemat silti kauniita, aurinko paistaa. Ja löydämme myös meille uuden vapaahiihtoreitin: junanrataa alas takaisin asemalla. Ja sitten seuraavaan hiihtokeskukseen. Loppujen lopuksi saimme hiihdettyä seitsemässä eri keskuksessa, ja neljässä tuona samana päivänä.
 
Olemme Sveitsin Obergomissa, Matterhorn-Gotthard -radan varrella. Google-kartan mukaan paikalla piti olla hiihtokeskus. Ja webisaitti tuntui sanovan sen olevan auki. Mutta ehkä keskus oli jossain muualla, tai olimme vain ymmärtäneet väärin. Mutta ei se mitään, kaikki on Sveitsissä lähellä. Itse asiassa kaikki on aina kirkon takana ja kymmenen minuutin kävelymatkan päässä. Kuten tämäkin lastenhissi, ainakin juna-aseman lipunmyyjän mukaan. Kaksikymmentä hikistä minuuttia myöhemmin löysimme vihdoin hissin. Jos olisimme kysyneet tietä Matterhornin huipulle, sekin olisi varmaan ollut kirkon takana ja lyhyen kävelymatkan päässä.
 
Lastenliput (muita ei ollut) maksavat 7 frangia, siis sitä naruhissiä varten. Hiihdämme muutaman kierroksen, ja ryhdymme tutkimaan ympäristöä. Rinteen molemmin puolin on koskematonta lunta, ja historiallista, talvella suljettua rataa pidemmälle haikaten hiihtoreittejä löytyisi enemmänkin. Hiihdämme vähän matkan päästä alas tiellä ja tien sivussa takaisin hisseille.
 
Mutta kello alkaa näyttää siltä, että seuraava juna lähtisi pian. Hiihdämme rataa pitkin asemalle (hei, rataa seuraamalla ei voi ainakaan eksyä). 
 
Seuraava pysähdyksemme on Realp, Obergomista alkavan Furka Base tunnelin toisella puolella. Rinne on hieman isompi, mutta silti Granin luokkaa. Ja se on taas kirkon takana, kymmenen minuutin kävelymatkan päässä :-) Hiihdämme rinteen sivussa olevaa koskematonta aluetta, vaikka se ei olekaan kovin jyrkkä. Alue on suljettu ylhäältä tulevan lumivyöryvaaran vuoksi, mutta arvioimme, että nyt lämpötilan vuoksi sulava lumipeite ei ole enää riittävän paksu kovin korkeaan vyöryvaaran.
 
Hiihdämme myös Andermattin Gemsstockissa, Täschenissä sekä rataa pidemmälle siirryttäessä Oberalpissa, Sedrunissa ja Disentiksess. Matterhorn-Gotthard rata on kova juttu!
 
Täschin, Oberalpin ja Sedrunin sää oli liian huono, jotta noista keskuksista voisi sanoa paljoa. Mutta Milesin alueella oleva iso ravintolakompleksi vaikutti hyvältä paikalta pysähtyä syömään. Disentiksessa nautimme koskemattomasta puuterista ylimmän hissin eli Péz Ault:n vieressä. Tuolla alueella pitää kuitenkin olla varuillaan, paitsi normaaleista syistä niin myös niiden ilmeisesti lunta pois vieneiden kissanjälkien vuoksi; alueelta löytyy lukemattomia metrin parin pudotuksia. Ihmettelimme myös miksi keskusta markkinoidaan "Disentis 3000" nimellä, vaikka tämä korkein hissi vie vain 2833 metriin. Mutta uusi lumi  oli hyvää, ja hiihtäjiä ei juuri ollenkaan!
 
Vielä siitä Obergomista sen verran, että tajusin käyntimme jälkeen, että olin käynyt siellä aiemmin, tai siis ajanut siitä läpi. Muutama vuosi sitten seurasin sokeasti GPS:n ohjeita mennä jostain johonkin, ja yllättäen GPS ilmoitti keskellä vuoria, että minun pitäisi mennä seuraavaksi lautalla. Lautalla! Kävi ilmi, että GPS halusi minun käyttävän junakuljetusta autolle, mitään muuta reittiä kun tuosta ei ole eteenpäin tunnelin läpi. Tuon jälkeen olen ollut varovaisempi luottamaan sokeasti GPS:n ohjeisiin.
 

Realp:

Juna:

Disentis:

Kuvat ja videot (c) 2017 Jari Arkko ja Jarmo Ruuth. This blog is also available in English from Blogspot and TGR.

jariarkko

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva
Re: Sveitsiin laskemaan... pienempään mäkeen kuin Grani?

Tosi vakaa tuo selfie-video kävellessä!