Tigre

En sitten päässyt Brasilian muovimäkeen. Lohdutuspalkinnoksi pyöräilyä ja ensimmäinen kajakkikokeiluni Tigressä, Buenos Airesin pohjoispuolella sijaitsevassa jokisuistossa. Buenos Aires on mielenkiintoinen kaupunki, mutta pohdin kuitenkin kauan, mitä hauskaa voisin sieltä käsin tehdä. Argentiinassa olin jo aiemmin hiihtänyt. Pohtiessani vaihtoehtoja tajusin, etten tällä kertaa kaivannut niinkään hiihtoa, vaan jotain seikkailua. Siis en vaaraa tai adrenealiinia, vaan jotain mielenkiintoista. Jotain josta tulisin muistamaan tämän matkan. Ehkä jotain uutta. Mielellään jotain kuntoilua kokouksissa istumisen vastapainoksi.

Niinpä päädyin pyöräilemään Tigreen. Tigre on on eräänlainen Venetsian ja Amazonin viidakon yhdistelmä. Itse kaupunki on vain muutaman tuhannen asukkaan asuttama, mutta kesäasunnot, veneet ja alueella risteilevät pienet laivat majoittavat moninkertaisen määrän ihmisiä. Kaikki on veden päällä: taksit, kaupat, turistit, tavarankuljetus, poliisit ja sairaankuljetus. Tigressä olisi ollut myös surffaus- ja vesihiihtomahdollisuus, mutta sen järjestäminen puolen päivän retkelleni oli hankalaa.

Ja vaikka kajakin ohjaaminen tuntui hankalalta, en kuitenkaan kaatunut! Tosin muutamat laivojen aiheuttamat aallot pyyhkivät kajakin ylitse ja kastelivat meidät. Alueen pienet ja kapeat joet suojaavat sään aiheuttamilta aalloilta, mutta vilkkaimmin liikennöidyissä osissa laivoja kulkee todella paljon.

Pyöräily Buenos Airesin keskustassa ei ole helppoa, kuten ei muissakaan isoissa kaupungeissa. Mutta esikaupungeissa siitä tulee helpompaa ja hauskempaa. Otimme keskustasta paikallisjunan (Mitre linja) ja ajoimme muutaman pysäkin kaupungista ulos. Pyöräilimme sitten tuolta kolmisenkymmentä kilometria Tigreen Rio de la Platan rantoja pitkin. Seudalla on paljon pieniä keskuksia, kauppoja, kahviloita ja kauppoja. Aivan Tigren vieressä on Fruit Port-satama ja suuri määrä pieniä kauppoja jotka myyvät mm. puuesineitä, vaatteita ja matkamuistoja.

 

After-kajakki

Aiemmalla matkalla Argentiinassa olin kuullut Mate-juomasta, paikallisesta teen tai kahvin tapaisesta juomasta. Mutta en ollut päässyt maistamaan sitä. Tällä matkalla pääsin! Mate on erinomainen juoma, varsinkin sosiaalisesti. Maten-kupillisen jakamiseen ryhmässä on tarkat säännöt. Kaikki juovat samasta kupista ja pillistä.

 

Käytännön järjestelyt

Buenos Airesissa on sekä kaupungin että kaupallisten liikkeiden vuokrapyöriä. Itse vuokrasin pyöräni Urban Biking-liikkeestä. Mukana tuli myös opas tuota kajakkiretkeä varten! Suosittelen!

Matkalle lähtiessäni en tiennyt, mitä pääsisin tekemään, tai että olisiko minulle edes näitä muutamaa tuntia vapaa-aikaa. Olinkin ottanut mukaan niin teltta-, haikkaus- ja kiipeilyvarusteet, kuin myös laskettelumonot ja minisukset. Alkuperäinen tarkoitukseni oli käydä Sao Paolon lähellä olevalla Brasilian ainoalla laskettelumäellä (muovisellaisella), mutta Finnairin lakko-ongelmat pakottivat lippujeni vaihtoon ja hieman tiukempaan aikatauluun. Töissä menikin sitten seitsemän päivää putkeen, mutta onneksi sain kuitenkin tämän retken järjestymään lähtöpäivänä.

Hauskaa oli myös se, että Lufthansa lähtöselvityksessä virkailijat yrittivät ottaa maksua toisesta matkalaukustani, mutta loppujen lopuksi se kuitenkin luokiteltiin suksipussiksi. Olihan sisällä rakkaat matkatoverini, punaiset minisukset! Säännöthän ovat sääntöjä, ja lentoyhtiön sivuilla lukee selvästi, että suksipussit kulkevat ilmaiseksi. En tosin päässyt käyttämään suksia, mutta suksipussiepisodissa säästyi kuitenkin 240 dollaria, joten taidan tästä eteenpäin kantaa suksia aina mukanani, olin siten menossa hiihtämään tai en!

Buenos Airesin vierailijat tietävät varmasti, että kaupungista löytyy pihviravintoloita joka lähtöön. Itselleni riitti yksi pihvi viikon aikana, ja sekään ei tahtonut pysyä sisällä... useimmat muut kyllä tykkäsivät. Muuntyyppistä ruokaa saa jopa hieman etsiä. Oma suosikkini oli super-kansainvälinen Osaka-ravintola: japanilais-perulainen ravintola, joka tarjoaa myös Tapas-annoksia. Ja paikka on Buenos Airesin Palermo-kaupunginosassa. Loistavaa, todella loistavaa ruokaa!

Kuvat ja video (c) 2013 Jari Arkko. This blog exists also in English.

jariarkko